Memurlar fazla mesai ücretinden dertli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Aralık 2005 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"FAZLA MESAİ ÜCRETİNİ BELEDİYELER BELİRLESİN"

Memur-Sen Genel Başkanvekili ve Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Genel Başkanı Mürsel Turbay, itfaiye ve zabıta memurlarının 2006 yılında alacakları fazla mesai ücretlerinin beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu bildirdi. Turbay, fazla mesai ücretlerinin belediyeler tarafından belirlenmesini önerdi.

Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, 2006 Bütçesi'nin K Cetveli'nde yer alan zabıta ve itfaiye memurlarının fazla mesai tavan ücretlerinin verilen emekleri karşılayamayacağının ifade ederek, "Zabıta ve itfaiye memurları 24 saat esasına göre çalışıyorlar. Gece-gündüz, bayram-seyran dinlemiyorlar. Sürekli olarak çalışıyorlar. Ama onlara reva görülen fazla mesai ücreti değişmiyor" dedi. Yerleşim yerinin nüfusuna bağlı olarak zabıta ve itfaiye memurlarının fazla mesai ücretlerine 2006 genel bütçesinde yüzde 5 ile 5.4 arasında zam yapıldığını belirten Turbay, şöyle konuştu:

"Yapılan zam yeterli değildir. 6 ile 15 YTL arasında zabıta ve itfaiye memurlarının fazla mesai ücretlerine zam yapılmıştır. Masada oturup zabıtaya, itfaiye memuruna bu zammı reva görenler onların nasıl çalıştığını bilmiyorlar. Bir nevi hariçten gazel okuyorlar. Fazla mesai ücretlerine zam yapılırken yeniden değerlenme oranları ve sosyal refah payları da dikkate alınmalıdır. 2005 yeniden değerlenme oranı 9.8 çıkmıştır. Fazla mesai ücretine zam yapılırken bu oran göz önünde bulundurulmalıydı. Sosyal refah payı olarak da yüzde 5 eklenmeli ve zam yüzde 14.8 olarak tespit edilmeliydi. Hükümetin bu yanlıştan biran önce vazgeçerek, her şeyimizi emanet ettiğimiz zabıta ve itfaiye memurlarının fazla mesai ücretlerini bu oranlara göre belirlemesi gerekir."

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Turbay, "Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti" belirlenirken, yapılan zam dışında bir çok haksızlık bulunduğunun altını çizdi. Turbay, nüfusa göre zabıta ve itfaiye memurlarının alacakları fazla mesai ücretinin de farklılaştığını dile getirdi. "Zabıta ve itfaiyeci ilçede farklı, büyük şehirde farklı iş mi yapıyor?" diye soran Turbay, "Bu haksız uygulamanın düzeltilmesini daha önce talep etmiştik. Fazla çalışma ücretlerinin belirlenmesinde belde, ilçe, il, büyükşehir açısından çalışma şartları arasında kısmen de olsa farklılıklar vardır. Ve bu fark gereği kısmi bir ücret farklılığı olabilir ancak geçen yıllarda dile getirdiğimiz aradaki farkın çok açık olmasıdır. Temel olarak yapılan iş her yerde aynıdır. Poliste, sağlıkta, tapuda, maliyede, ormanda çalışanlar belde, ilçe, büyükşehir farkına göre ücret almamaktadır. O zaman bu düzenlemenin de bu esaslar dahilinde yapılması gerekirdi" açıklamasında bulundu.

Turbay, ilçe belediyeleriyle büyükşehir belediyelerinde görev yapan zabıta ve itfaiye memurları arasındaki ayrıma son verilmesi mümkün değilse, aradaki farklar azaltılması gerektiğine işaret ederek, "Yapılan hatayı düzeltmek ayıp değildir" dedi. Genel bütçeye dahil olmayan belediyelerin, çalıştırdıkları memurlara verecekleri fazla mesai ücretinin genel bütçe ile belirlenmesinin tutarsız olduğunu ifade eden Turbay, "Belediyeler genel bütçeye dahil olmadığı halde, belediyelerde çalışan memurların fazla mesailerinin genel bütçeyle belirlenmesi tutarsızdır. Belediye memurlarının alacakları fazla mesai ücretleri belediye meclisleri tarafından belirlenmelidir. Hükümet eğer fazla mesai ücretlerini belirlemekte ısrar ederse bunu da taban fiyat belirlemeyle gerçekleştirebilir. Taban fiyatın üzerinde fazla mesai ücretlerini belirleme hakkını Belediye

Meclisleri'ne bırakmalıdır. Hükümet, tarım da olduğu gibi sadece taban fiyatı açıklama görevini üzerine almalıdır" şeklinde konuştu.

Turbay, her yıl yaşanan sorunun çözümü ve mağduriyetin giderilmesi için zabıta ve itfaiye memurlarına verilen maktu mesailerin özel hizmet tazminatı içerisinde verilmesini, tatil zamanında da bu ücreti almaları ve emeklilik keseneklerinden de faydalandırılmaları gerektiğinin altını çizdi. Yasal düzenlemelerle büyükşehir sınırları içine katılan ilçelerde çalışan personelin haksızlıklarla karşı karşıya bulunduğunu bildiren Turbay, "Bu belediyede çalışan itfaiye ve zabıta memurlarından bir kısmının kadrosu büyükşehir belediyelerine devredildi. Ancak çalışma yeri değişmedi. Aynı ilçede çalışan zabıta memurları arasında aldıkları fazla mesai ücretlerinde farklılıklar meydana geldi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber