Ölümlerinden 40 yıl sonra ortaya çıktı

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından olan 68 kuşağının simge isimlerinden Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile birlikte 1972 yılında idam edilen Yusuf Aslan'ın annesi Mediha Aslan, 10 yıldır yaşadığı Antalya'da vefat etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ölümlerinden 40 yıl sonra ortaya çıktı

Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından olan 68 kuşağının simge isimlerinden Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile birlikte 1972 yılında idam edilen Yusuf Aslan'ın annesi Mediha Aslan, 10 yıldır yaşadığı Antalya'da vefat etti. Aslan'ın kızı Emel Bilik, asılmadan önce cezaevine giderek kardeşi ve arkadaşları Gezmiş ve İnan'a ne istediklerini sorduğunu, onların da turşu istediklerini belirterek, neden sorusuna da Deniz Gezmiş'in "Yiyelim ki zincirleri kıralım" cevabını verdiğini söyledi.

1972 yılında idam edilen Yusuf Aslan'ın annesi Mediha Aslan, 10 yıldır yaşadığı Antalya'da

87 yaşında hayatını kaybetti. Mediha Aslan için Uncalı Mezarlığı'nda öğle namazına müteakip düzenlenen cenaze törenine CHP'liler ve İşçi Partililerin de yer aldığı siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın da katıldığı cenazede 68 kuşağı da yer aldı. Aslan'ın cenazesinin araca konulması sırasında idam edilenlerin fotoğraflarının bulunduğu afiş açıldı. Cenaze, sloganlar ve alkışlar eşliğinde defnedileceği yere götürüldü. Aslan, gözyaşları arasında toprağa verildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, anne Mediha Aslan için açılan taziye defterine "Cennette buluşmalarını dilerim" diye yazdı.

Annesinin cenazesinde taziyeleri kabul eden Emel Bilik, idam edilen kardeşi Yusuf Aslan'ın son günleri ile ilgili ilk kez konuştu. Bilik, annesinin 40 yıl süren acısını anlatırken acısını hep içine attığını, kendilerine, yakınlarına, komşularına hiç belli etmediğini söyledi. Bilik, annesinin ancak işe daldığında 'Keklik Dağlarda' türküsünü söyleyip oğlum diye ağladığını anlattı. Kardeşinin cezaevinde bulunduğu sırada bile annesinin kendilerini olumsuz etkilenmemeleri için sinemaya, tiyatroya götürdüğünü ifade etti.

Kardeşi Yusuf Aslan ile ilgili de konuşan Emel Bilik, "Yusuf çok harika bir çocuktu. Bir sır verirdim, onda kalırdı. Sürekli kitap okurdu. Kaçak döneminde arada gelirdi, kızıma oyuncak getirirdi. Gitmeden önce de anneme bir soru sorar, cevabını bulmasını isterdi" şeklinde konuştu.

Kardeşi Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile son görüşmesini de anlatan Bilik, "Onlara çocuklar ne istiyorsunuz diye sordum. Turşu istiyoruz dediler. Neden dedim, Deniz 'Yiyelim de zincirleri kıralım' cevabını verdi. Son görüşmemizde bunları konuştuk" dedi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber