Türkiye'nin ilk enerji etüdü Raif Dinçkök İlkokulu'nda yapılıyor

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Raif Dinçkök İlkokulu’nda enerji etüdü çalışması yapılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2013 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin ilk enerji etüdü Raif Dinçkök İlkokulu'nda yapılıyor

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Raif Dinçkök İlkokulu'nda enerji etüdü çalışması yapılıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Genel Meclis üyesi Abdurrahman Çiçek, “241 okulda yapılacak olan depremsellik etüdü çalışmaları kapsamında Tekirdağ Valimiz Ali Yerlikaya'ya Enerji Etüdünün de yapılması yönünde fikir sunduk. Bu çalışmayla birlikte okullarda su, yakıt, aydınlatma, ısıtma konularında tasarruf sağlanabileceğini ifade ettik. İl Genel Sekreteri Mustafa Yel'in bilgisi dahilinde ENVE Enerji ile irtibata geçtik. Firma, bir okulda deneme amaçlı ve ücretsiz olarak bu işi gerçekleştireceklerini söylediler” dedi.

Ücretsiz Enerji Etüdü çalışması için Raif Dinçkök İlkokulu'nu belirlediklerini ifade eden Çiçek, “Bu çalışma özel kuruluşlarda yapılıyor ancak kamu kurumlarında özellikle de okul bazında ilk kez Raif Dinçkök İlkokulu'nda bu çalışma yapılacak.

ENVE enerji yetkilileri belirlenecek bir okulda bu çalışmayı ücretsiz yapabileceklerini bize bildirdiler. Bizler de en eski okullardan Raif Dinçkök İlkokulu'nda bu çalışmayı yapmayı uygun gördük. Okul yönetimiyle irtibata geçerek çalışmalar için start verdik.” diye konuştu.

Yapılacak olan çalışma hakkında bilgi veren Abdurrahman Çiçek, şöyle devam etti; “Çalışmanın sonunda veriler elde edeceğiz. Bu veriler paralelinde enerji tasarrufu için hangi çalışmaları yapabileceğimiz ortaya çıkacak. Binanın ısı yalıtımı, borulama sistemleri, aydınlatma ile su sistemleri ele alınarak bir problem olup olmadığına dair incelemeler yapılacak.''

Çiçek, proje kapsamında yapılacak çalışmayla tüm okullarda yüzde 10'luk bir tasarruf sağlamayı hedeflediklerini söyleyerek “Okulların yıllık 100-150 bin TL arasında bir enerji gideri oluyor. Ortalama yüzde 10 tasarrufla Tekirdağ genelinde 3.5 milyon TL'lik bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu rakam da yeni bir okul demektir.''

Enerji etüdü çalışmasıyla aynı zamanda okulların bina ömrünün de uzatılmasının hedeflendiğini belirten Abdurrahman Çiçek, “Çalışma sonucunda elde edilen verileri Valimize sunacağız. Elde edilecek verilere göre istenilen düzeyde tasarruf sağlanacağına kanaat getirilmesi halinde bu uygulama diğer okullarda da yapılacak.''

ENVE Enerji firmasının yetkilisi Enerji Etüt Müdürü Kadir Tekin, yapılacak çalışma ile elektrik ve mekanik sistemleri inceleyeceklerini ifade ederek, “Yapacağımız çalışmalarımız birkaç gün sürebilir. Bu çalışmalarda hava koşulları bizim için çok önemlidir. Çalışmaların başlamasıyla birlikte su, ısıtma sistemi, kazan sistemi, dış cephe ile aydınlatma sistemleri incelemeye alacağız.” dedi.

Kullanacakları ekipmanlar hakkında da bilgi veren Tekin, “Çalışmalarımızda termal kamera, yalıtım sistemleri için enerji analizörü, aydınlatma sistemlerinde lüksmetre kullanacağız. Sudan tasarruf sağlamak adına sensörlü musluklar takmayı düşünüyoruz. Baca gazı analiz cihazıyla da kazanın verimini ölçeceğiz” şeklinde konuştu. Yapılan bilgilendirmelerin ardından İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Karaca ile Abdurrahman Çiçek, Okul Müdürü Mervan Yıldız ve ENVE yetkilileri okulda gerekli incelemelerde bulundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber