Öğretmenler: Artık nöbet yok

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, öğretmenlerin haftada en fazla 15 saat çalıştıkları yönündeki iddiaları üzerine Anadolu Eğitim Sendikası (AES) üyeleri, ücretsiz tuttukları nöbete dava açmaya hazırlanıyor. AES üyesi öğretmenler, "Okullarda tuttuğumuz nöbetler, yorucu ve ağır sorumluluk gerektiren bir iş olmasına rağmen bedelsiz olarak yaptırılmakta. Maaş karşılığı 15 saati dolduramayan arkadaşlarımıza ek nöbet tutturan idareciler, dersini doldurup altı-sekiz saat nöbet tutanlara niçin ücret ödemiyor? Bakan 15 saat ders yaptığımız iddiasındayken gördüğümüz eziyet angarya değil mi?" diye tepki gösterdi.

'Ya kaldır ya da ücret öde'
Çalışma saatleri hakkında çıkan tartışmanın ardından böyle bir dava açmaya karar verdiklerini belirten AES Genel Başkanı Cansel Güven de, şunları söyledi: "Nöbet her öğretmene dayatılan bir sorumluluk olduğu için, hukuk danışmanlarımızca bireysel hak aramamız salık verildi. Önce okullara öğretmenlerin artık ücretsiz nöbet tutmak istemediklerini bildiren dilekçe yazılacak. Dilekçe işleme alınmazsa dava açılacak.

Öğretmen, dersinin olmadığı saat ve günlerde de 'nöbet' tutması gerektiği gerekçesiyle okulda kalmak zorunda bırakılıyor. Bu nedenle derslerine yeterince hazırlanamıyorlar. Açılacak dava ve davaların öğretmeni ucuz (bedava) iş gücü olarak gören, güvenliği sağlanmamış okullarda sorumluk ve yorgunluk bedeli ile bekçilik yaptıran zihniyete karşı zaferle sonuçlanacağına inanıyorum. Öğretmenlerin ücretsiz tuttukları bu nöbetlerin ya kaldırılmasını ya da ücretlendirme yoluyla mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber