Çifte diploma, meslek liselilere külfet olacak

Haber Giriş : 17 Aralık 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MESLEK liselilerin ÖSS'deki katsayı mağduriyetini gidermeyi amaçlayan Açık Öğretim Lisesi (AÖL) Yönetmeliği ile igili tartışmalar, farklı boyutlarda sürüyor.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan, AÖL Yönetmeliği ile ilgili olarak, ?AKP, seçim yaklaşırken pansuman tedbirlerle milletin gözünü boyama gayreti içinde? dedi. Yeni yönetmelikle meslek lisesinde okuyanlara fark dersleri vererek genel lise diploması alma hakkı getirildiğini ancak bu uygulamanın öğrenciler için külfet yaratacağını savunan Ayhan, bu haktan yararlanmak isteyen lise son sınıf öğrencilerinin mesleki dersleri ihmal etmek durumunda kalacaklarını kaydetti. Ayhan, iktidarın söz konusu yönetmelikle seçim öncesi halkın gözünü boyamaya çalıştığını ileri sürdü. Meslek lisesi mezunlarına üniversite giriş sınavlarında kasıtlı olarak zorluk çıkarıldığını savunan Ayhan, YÖK'ün uygulamaları sonucu mesleki eğitime ilginin azaldığını söyledi.

Anayasa'ya aykırı

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Açık Öğretim Lisesi (AÖL) Yönetmeliği'nin, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade ederek, yönetmeliğin ?AKP'nin imam hatiplileri aldatma girişimi? olduğunu söyledi. AÖL Yönetmeliği'nin ?İmam hatip lisesi öğrencilerine ve mezunlarına üniversiteye girişte genel lise mezunlarına sağlanan katsayıdan yararlanma yolunu açmayı amaçladığını? kaydeden Sezer, yönetmeliğin Milli Eğitim Temel Kanunu ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

Düzenlemenin ayrıca hukuka da aykırı düştüğünü kaydeden Sezer, ?Çünkü, ortaöğretim mezunlarını, yükseköğretimden ayrılanları ve yükseköğretimden mezun olanları da açık liseye geri döndürmektedir. Yani, ortaöğretim ve yükseköğretim diplomaları yok sayılmaktadır. Eğitim biliminde, benzer programlar arasında yatay ve dikey geçiş vardır ancak geriye gidiş yoktur. Yönetmelikteki bu durum açık bir çelişkidir? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber