'Ben şu an çok zor durumdayım'

Üçüz annesinin yardım çağrısı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Ben şu an çok zor durumdayım'

İZMİR'de, ayrı yaşadığı eşi ile boşanma davası süren ve sığındığı annesinin evinde üçüzleri ile hayata tutunma mücadelesi veren ana sınıfı öğretmeni İrem Sibel Akbaş, "Zor durumda olduğum için yetkili bir kuruma başvurdum. 680 TL yardım parası bağlandı, üçüzlerim de belirlenen bir kreşe kayıt oldu. Ardından uydurma gerekçeler gösterilerek önce çocuklarım kreşe alınmadı. Hakkımı arayacağımı söylediğim zaman da verilen yardım parası kesildi" iddiasında bulundu.

Antalya'da tanışan müteahit F.A. (Faruk Akbaş) (39) ile anaokulu öğretmeni İrem Sibel Akbaş, geçen 2006 yılında evlendi. Evliliklerinin 4'üncü yılında çift, üçüz bebek mutluluğunu yaşadı. İkisi kız biri erkek olan çocuklarına Sebre, Melisa ve Sueda ismini veren Akbaş çifti, kocanın memleketi olan Düzce'ye yerleşti, burada yaşamaya başladı. Çiftin iyi giden evlilikleri yaşanan anlaşmazlıklar üzerine bir süre sonra bozuldu, 2011 yılı Mayıs ayında ayrılıp, boşanma davası açtı. Boşanma davası henüz sonuçlanmazken, çift çocukların velayeti konusunda da hukuki mücadele başlattı.

MAAŞI VE KREŞ HAKKI KESİLDİ

Eşinden ayrıldıktan sonra çocukları ile memleketi İzmir'e gelerek, terzi olan annesi Ayser Yıldırım'ın (57) evine yerleşen İrem Sibel Akbaş, burada yeni bir sayfa açmak istedi. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ücretle iş aramaya başlayan Akbaş'ın çabaları sonuçsuz kaldı. Maddi olarak zor durumda olan Akbaş, yakınlarının tavsiyesi üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne yardım için başvurdu. Yapılan incelemeler sonucu Akbaş'a 680 TL aylık bağlandı. Birkaç ay sonra da üçüzler için Aksoy Caddesi üzerindeki bir kreş belirlendi. Yetkililerce belirlenen kreşe yaklaşık 3 hafta boyunca giden 3 yaşındaki üçüzler, iddiaya göre, "gelişim geriliği' gerekçesi ile sonrasında buraya kabul edilmedi. Bir süre sonra da Akbaş'a verilen aylık kesildi. Yetkililere seslenen ve zor durumda olduğunu söyleyen Akbaş, yardım beklediğini dile getirdi.

Çocuklarından ayrı yaşamasının söz konusu olmadığını vurgulayan İrem Sibel Akbaş "Boşanma davam sürüyor. Mahkemenin bağladığı 900 TL'lik "tedbir nafakası' var. Eşim bir gün bile bu parayı bana vermedi. Faizi ile birlikte bu para birikmeye devam ediyor. Sokakta kaldığım için annemin yanına sığındım. Anaokulu öğretmeniyim, ama aramalarıma rağmen iş bulamadım, annemin eline bakıyorum. Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne başvurdum. Eylül 2012'de bize 680 lira "çocuk maaşı' bağlandı. Birkaç ay sonra kreş hakkı çıktı. Üçüzlerim kreşe doğum günleri olan 4 Mart günü başladı, 3 hafta boyunca da gitti. Kurumun kreş bölümünden arandım, çocuklarımda "gelişim geriliği' olduğu söylenerek, bundan sonra kreşe kabul edilmeyeceği söylendi. Kreşin amacının çocukların gelişimine katkı sağlamak olduğunu zannediyordum, yanılmışım. Gelişimlerinde problemin olup olmadığını öğrenmek için çocuklarımı Zübeyde Hanım Tıp Merkezi'ne götürdüm. Yapılan kontrollerde bir sorunun bulunmadığını, üçüz oldukları için doğum kilolarına göre diğer yaşıtlarından farklılık olmasının doğal olduğu söylendi. Konuyla ilgili Kurumu arayıp durumu aktardım, yapılan kontrollerde bir anormaliğin bulunmadığını söyledim. Bunun üzerine kurumdan gelen yetkililer, hem maaştan hem de kreşten yaralanmanın lüks olacağını söyledi. Bana "ya kreş ya da maaş' dendi. Maaşımız devam etsin istedik, çünkü ihtiyacımız var. Görüşmesimizin ertesi gün maaş bölümünden bir bayan arayarak, verilen yardımın kesildiği söyledi" diye konuştu.

YARDIM BEKLİYOR

Verilen yardımının, geçinmeleri için yeterli olmamasına rağmen kendileri için çok gerekli olduğunu vurgulayan İrem Sibel Akbaş yetkililere seslenip, "Verilen meblağ devletin bize verdiği bir haktı. Ben şu an çok zor durumdayım. Gösterilen sebeplerin hiçbiri bence geçerli değil. Bebeklerimi, sosyal hizmetler kanalıyla geldiği için zaten dışladılar. Sonrasında da maaşım kesildi. Ben buradan Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Benim ülkemin, diğer uygar ülkelerden farklı olmadığını düşünüyorum. Benim gibilere sahip çıkılmasını istiyorum. Başbakanımız üç çocuk yapmamızı istiyor. Ben talihsizlik yaşadım ve eşimle boşanma aşamasındayım. Yaşadığım talihsizlikler benim suçum değil, duyarlı insanlar da dahil herkesten yardım bekliyorum" dedi.

"İKAMETGAHINI DEĞİŞTİRMEMİŞ"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürü Zekeriya Ertaş, mevzuata göre hem kreş yardımından hem de çocuk maaşından yararlanmanın mümkün olmadığını, ikisinden birini tercih etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca İrem Sibel Akbaş'ın ikametgah adresinin hala Düzce olarak göründüğünü söyledi. Yasal olarak, ikametgahını İzmir'e aldırmadığı takdirde bir sonraki ay kendisine ödeme yapılamayacağı uyarısında bulunulduğu bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber