Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı personeli için 'mal bildirimi' genelgesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kurumlarında çalışan personeli için 'mal bildirimi' genelgesi yayımladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı personeli için 'mal bildirimi' genelgesi

T.C.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Sayı : 97024561 - 903.09.02
Konu : Mal Bildirimi

3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen ve 10/08/1990 tarihli ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü işlemlerin mevzuata uygun olarak yerine getirilmesi, uygulamada yaşanan sıkıntıların ve personelin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla aşağıda belirtilen hususların bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

A) MAL BİLDİRİMİNDE BULUNULMASINDA UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLAR

1. Mal Bildiriminde Bulunacaklar

Bakanlığımız merkez teşkilatı birimleri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurlar ve işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlilerinden;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (A) fıkrasına göre istihdam edilen memurların,

b) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin

Mal bildiriminde bulunmaları zorunludur.

2. Mal Bildiriminin Konusu

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükmü çerçevesinde 3628 sayılı Kanun kapsamına giren kamu görevlilerinin kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;

a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dâhil),

b) Kendilerine aylık ödenenler net aylık tutarının beş katından fazla; aylık ödenmeyenler ise Genel İdare Hizmetleri Sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki Şube Müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;

1) Para ve para hükmündeki kıymetli kâğıtları,

2) Hisse senedi ve tahvilleri,

3) Altın ve Mücevheratı,

4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinesi ve diğer ziraat makineleri, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,

5) Hakları,

6) Alacakları,

7) Borçları,

8) Gelirleri,

Mal bildiriminin konusunu teşkil eder.

Mal bildirimlerinde (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri gösterilir.

Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan edilir.

Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personelin eşinin de 3628 sayılı Kanun kapsamında olması halinde, her birinin ayrı ayrı mal bildiriminde bulunması ve eşlerden her birinin, eşi ile velayeti altındaki çocuklarına ait malları da bildirmeleri zorunludur.

3628 sayılı Kanun kapsamında Bakanlığımızda herhangi bir görevde bulunan personelin kadro veya unvan değiştirerek başka bir göreve ve birime atanması ya da atandığı bu görevden ayrılması halinde mal bildiriminde bulunması gerekmemektedir.

3. Mal Bildiriminin Verilme Zamanı

Mal bildirimlerinin;

a) Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde sayılan görevlere atanmada göreve giriş için gerekli belgelerle birlikte,

b) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde (Ek Mal Bildirimi),

c) Görevin sona ermesi halinde ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,

Verilmesi zorunludur.

4. Ek Mal Bildirimi

Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personelin, eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermeleri zorunludur.

5. Mal Bildiriminin Yenilenmesi

Sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personel tarafından mal bildirimlerinin yenilenmesi zorunludur.

6. Birden Fazla Mal Bildirimi

Kamu görevlilerinden asli görevleri uhdelerinde kalmak kaydıyla ikinci bir görevi yürütenler (yönetim veya danışma kurulu üyeliği gibi) ya da vekâleten tedvir edenler, sadece asli görevlerinden dolayı tek mal bildiriminde bulunurlar.

7. Mal Bildirim Formunun Doldurulması

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin ekinde yer alan Mal Bildirim Formu düzenlenmek suretiyle mal bildiriminde bulunulur.

Mal bildiriminde yer alan “Edinme Tarihi” mutlaka gün, ay ve yıl olarak belirtilecektir.

“Taşınmaz Mal Bilgileri” bölümünde yer alan adres bilgileri tam ve doğru olarak yazılacak, ada ve parsel numaraları mutlaka belirtilecektir.

Ek mal bildirimlerinde, sadece ek mal bildirimi verilmesini gerektiren bilgiler beyan edilir.

İsimsiz, imzasız veya tarihsiz bildirimler, beyan sahibi ve beyan tarihi hakkında bilgi vermeyeceği için geçersiz kabul edilecektir.

Düzenlenen Mal Bildirim Formu, kapalı bir zarf içerisine konulur ve zarfın üzerine ilgili personelin adı soyadı, birimi ve “GİZLİ” ibaresi yazıldıktan sonra Personel Dairesi Başkanlığına intikal ettirilmek üzere görev yaptığı birimdeki yetkililere teslim edilir.

8. Mal Bildiriminin Verileceği Merciler

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde 3628 sayılı Kanun kapsamında kadrolu, sözleşmeli veya geçici olarak görev yapan personel, kadroları ve pozisyonları hangi birimde olursa olsun mal bildirimlerini fiilen görev yaptıkları birime vereceklerdir.

9. Süresinde Mal Bildiriminde Bulunmama

3628 sayılı Kanunda belirtilen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanlara anılan Kanun uyarınca bildirimin verileceği mercilerce yapılacak ihtarın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde mazeretsiz olarak bildirimde bulunmayanlara üç aya kadar, soruşturma ile ilgili olarak verilen süre zarfında mal bildiriminde bulunmayanlara ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülmüştür.

Ayrıca, belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanların, 657 sayılı Kanunun 125/D-j maddesi uyarınca 1-3 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması

cezasıyla tecziyeleri ve söz konusu cezanın özlük dosyasından silinmesine ilişkin on yıllık süre içinde aynı fiil veya eylemin tekerrürü halinde ilgililerin anılan Kanunun 125 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla tecziyeleri öngörülmektedir.

10. Gerçeğe Aykırı Bildirimde Bulunma

Gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunanların, Kanunen daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 3628 sayılı Kanunun 12 nci maddesi gereğince altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları ve aynı Kanunun 15 inci maddesi uyarınca bu süre içerisinde ilgililerin kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmaları öngörülmüştür.

B) BİLDİRİMİN YAPILACAĞI BİRİMLERCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1. Gerçeğe Aykırı Açıklama

Mal bildiriminin muhtevası hakkında 3628 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen mal bildirimlerinin gizliliğine ilişkin hususlara aykırı davrananlara anılan Kanunun 11 inci maddesi gereğince üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesi ve aynı Kanunun 15 inci maddesi uyarınca bu süre zarfında ilgililerin kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmaları öngörülmüştür.

2. Yazılı ihtarda bulunma

Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce Tebligat Kanunu hükümlerine göre yazılı olarak ihtarda bulunulur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlemler yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Müfettiş ve muhakkikler tarafından yapılan soruşturma ile ilgili olarak tanınan süre zarfında mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

3. Mal Bildiriminin Alınması ve Hatırlatılması

Mal bildiriminde bulunmak personel açısından yasal bir zorunluluk olsa da, süresi içerisinde verilmesini sağlamak idareye verilen yasal bir sorumluluktur.

Mal bildirimlerinin personelin özlük dosyasında muhafaza edilmesi, karşılaştırılması, izlenmesi ve mevzuatın öngördüğü diğer işlemlerin yapılması amacıyla merkez teşkilatı birimleri ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri tarafından alınan mal bildirimleri en kısa sürede personelin özlük dosyalarının bulunduğu Personel Dairesi Başkanlığına ulaştırılacaktır.

Bakanlık personelinin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi, mal bildiriminde bulunmaması veya süresi içerisinde bildirimde bulunmaması ya da gerçeğe aykırı bildirimde bulunması sonucunda karşılaşacağı idari veya adli yaptırımlara maruz kalmamaları amacıyla Personel Dairesi Başkanlığınca her yıl Ocak ayı içerisinde tüm personele gönderilecek e-posta ile konu hatırlatılacak ve konuyla ilgili olarak anılan Başkanlığın internet sayfasında (http://personel.sanayi.gov.tr) gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

4. Mal Bildirimlerinin Karşılaştırılması

3628 sayılı Kanun uyarınca, anılan Kanun kapsamında bir göreve atanan personel tarafından gerek sonu (0) ve (5) ile biten yıllarda yenilenen mal bildirimlerinin, gerekse mal varlığında meydana gelen önemli bir değişiklik nedeniyle verilen ek mal bildirimlerinin, ilgiliye ait daha önceki bildirimlerle karşılaştırılması gerekmektedir.

13/07/2000 tarihli ve 2000/16 No'lu Başbakanlık Genelgesi uyarınca Bakanlığımız Personel Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından gizliliğe riayet edilerek yapılan incelemeler ve karşılaştırmalar sonucunda tespit edilecek maddi hataların ve eksikliklerin giderilmesi sağlanarak gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.

5. Mal Bildiriminde Bulunmayanların Atamasının Yapılmaması

Bakanlığımıza açıktan bir göreve atanmaya hak kazananların veya 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi uyarınca yeniden atanacakların, 3628 sayılı Kanun ve Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik gereğince Mal bildirim beyanında bulunmadıkları sürece atamaları yapılmayacak ve göreve başlatılmayacaktır.

Ancak, diğer kamu kurumlardan Bakanlığımıza naklen atananların önceki kurumlarına verdikleri mal bildirimleri dikkate alınacağından ilgili personelden yeniden mal bildiriminde bulunmaları istenilmeyecektir.

6. Bilgi Verme Zorunluluğu

3628 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle bu Kanuna göre takip, soruşturma ve kovuşturmaya yetkili kişiler veya Kanunda belirtilen merciler tarafından istenilen bilgilerin gecikmeksizin ve eksiksiz bir şekilde verilmesi, aksine davrananların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması ve bu cezanın para cezasına veya tedbirlerden birisine çevrilemeyeceği ve ertelenemeyeceği öngörüldüğünden konunun ilgililer tarafından titizlikle takip edilmesi gerekmektedir.

Bu konuda daha önce yayımlanan 26.10.1994 tarihli ve 1994/1 No'lu Genelge ile 19.11.2008 tarihli ve 2008/11 No'lu Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereği ile yukarıda belirtilen hususlara titizlikle riayet edilmesi ve uygulamada herhangi bir aksamaya meydan verilmemesini önemle rica ederim.

Nihat ERGÜN

Bakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber