YÖK Başkanlığından dün emekli olan Gürüz, 8 yıl boyunca yaptığı hiçbir icraattan pişman olmadığını söyledi.

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanlığından dün emekli olan Gürüz, 8 yıl boyunca yaptığı hiçbir icraattan pişman olmadığını söyledi.

Gürüz, CNN Türk'te Mehmet Ali Birand'ın sunduğu Manşet programında 8 yıllık görev süresinde yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Birand'ın ?Siyasete atılmayı düşünüyor musunuz?? sorusuna net cevap vermeyen Gürüz, Türk milletine hizmetin en yüce yolunun siyaset olduğunu söyledi. Teklif gelmesi durumunda şartların ne getireceğini bilemediğini kaydeden Gürüz, siyasetçilere büyük saygı duyduğunu vurguladı. Gürüz, bundan sonra evinde emekli bir öğretim üyesi olarak oturacağını belirterek, ?Artık insan aklının üstünlüğünü, bilimin üstünlüğünü yüceltmeye, Türk üniversitelerinin şerefini ve haysiyetini dünyada yüceltmeye katkıda bulunacağım. Türk milletine ve devletine hizmete devam edeceğim.? diye konuştu. Öğrenci sayıları ile öğretim üyelerinin yayın sayıları hakkında bilgi veren Gürüz, ?Bilanço fevkalade parlaktır.? dedi. Yükseköğretim Yasası'nda iki değişiklik yapılması gerektiğini anlatan Gürüz, bunların ise ?üniversitelerin kolay harcama yapmasını öngören bir bütçe sistemi getirmek ve öğrencilerin yasal olarak yönetime katılmasını sağlamak' olduğunu dile getirdi.

Devlet üniversitelerinin özel üniversitelerden önde olduğunu belirten Gürüz, vakıf üniversitelerinin daha da gelişmesi gerektiğini anlattı. Gürüz, bugün üniversite kampuslarını herkesin methettiğini belirterek, ?Bizim çok ileri bir eğitim sistemimiz var.? dedi.

Bütün öğrencilerin maddi gücüne göre üniversitelerde para vererek okuması gerektiğini savunan Gürüz, ?Parası olan mutlaka üniversitenin parasını ödemeli. Olmayan ise burs ve kredilerle desteklenmeli. Bedava yaparsanız sosyal adaleti bozarsınız.? şeklinde konuştu. ?Döneminizde hep gerilim yaşandı, daha az gerilimli olamaz mıydı?? şeklindeki bir soruya ise Gürüz şu cevabı verdi: ?Gerginlik olacak diye hiçbir şey yapmasa mıydık? Gerilimi biz yaratmadık. Ben arkadaşlarımın hislerine tercümanlık yaptım. Bugün olsa bunları tekrar yaparım. Ben insan aklının üstünlüğünden, bilimden cumhuriyetten yana taraf olmaya devam edeceğim.? Bir kısım insanların şer'i hukuk istediğini ileri süren Gürüz, sözünü şöyle tamamladı: ?Bu insanlardan bazılarının devletin üst kademelerinde yer aldığını herkes biliyor. Bunları yok sayıp, (Aman gerginlik olmasın.) diye tepki koymayacak mıydık??

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber