Sigara yasağını gözardı edene ceza

Haber Giriş : 23 Aralık 2005 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasakları genişliyor. Meclis Komisyonu, sigara yasağını uygulamayan üst düzey yöneticiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Düzenlemeyle yasak yerde sigara içen 50, yere izmarit atan da 20 YTL ceza ödeyecek.

AKP ve CHP'li milletvekillerinin verdiği yasa tekliflerini görüşen Meclis Sağlık Alt Komisyonu, TCK uzmanlarının da desteğini alarak sigara yasağına uymayanlara verilecek cezaları belirledi.

Teklifte öngörülen cezalar TCK ve Kabahatlar Yasası'na uygun hale getirildi.

Alt komisyonda kabul edilen düzenlemelere göre, sigara yasağını uygulamayan kamu kurumlarının üst düzey yöneticileri, yeni TCK'nın görevi ihmal suçundan yargılanacak.

Hapis cezaları paraya çevrilebiliyor

Yeni TCK'da görevi ihmal suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olarak öngörülüyor. Yeni TCK'ya göre, iki yıla kadar olan hapis cezaları ertelenebiliyor ya da para cezasına çevrilebiliyor.

Yapılan düzenlemeye göre örneğin TBMM'de Meclis Başkanı ya da bu konuda yetkili genel sekreter, bakanlıkta bakan veya müsteşar, belediye de belediye başkanı sigara yasağının uygulanmasından sorumlu olacak.

Düzenlemeye göre, bir kişi için yasağı uygulayıp diğer bir kişi için uygulamayan yönetici, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilecek.

Komisyon, sigara içilmesinin yasak olduğu yerlere 18 yaşından küçük çocukların girmesine izin verenler için de yeni TCK'nın 194'üncü maddesine göre, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesini benimsedi.

Önce uyarı sonra para cezası

Sigara yasağını uygulamayan özel işyeri yöneticileri ise önce uyarılarak gerekli önlemleri alması için 15 gün süre verilecek. Yasak uygulanmadığı takdirde 500 milyondan 10 milyar YTL'ye kadar para cezasına çarptırılacak.

Düzenlemelere göre, direksiyon başında sigara içen sürücülere ve sigara içilmesinin yasak olduğu yerlerde sigara içenlere 50 milyon YTL, yere izmarit atanlara 20 milyon YTL ceza verilecek. Sigara benzeri ürün üretenlere verilecek cezalar da artırıldı.

cnntük

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber