Çubuk'ta kadınlara ve öğrencilere yönelik kanser semineri verildi

Çubuk ilçesinde kadınlara ve öğrencilere yönelik 'Kanser'de Erken Teşhis ve Korunma Yöntemleri ile Sigara'nın Zararları' konulu seminer verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2013 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çubuk'ta kadınlara ve öğrencilere yönelik kanser semineri verildi

Çubuk ilçesinde kadınlara ve öğrencilere yönelik 'Kanser'de Erken Teşhis ve Korunma Yöntemleri ile Sigara'nın Zararları' konulu seminer verildi.

Çubuk Belediyesi ve Çubuk Toplum Sağlığı Merkezi iş birliğinde yürütülen proje kapsamında Kuran Kursu ve Halk Eğitim Merkezinde çeşitli kurslara katılan kadınlar ile Çubuk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Çubuk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine seminer verildi. Seminerde, kanserin tanımı, nedenleri, belirtileri, tanı yöntemleri, tedavisi ve korunma yollarıyla sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri konusunda bilgiler verildi.

"1-7 Nisan Kanser Haftası" etkinlikleri kapsamında slayt eşliğinde Dr. Süreyya Polat tarafından verilen eğitim seminerinde, meme kanseri ve kendi kendine meme muayenesi, serviks kanseri, smear alınması gibi konularda da bilgiler verildi.

Kanserin, Türkiye'deki ölüm sebepleri arasında kalp ve damar hastalıklarının ardından 2. sırada yer aldığını söyleyen Polat, kansere bağlı ölümler artarken getirdiği ekonomik yükünün de fazla olduğuna işaret ederek, "Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Korunma tedbirlerinin alınması ve erken teşhis çok önemlidir. Kanserle mücadelede başarıyı uzun bir zamanda görebiliriz. Özellikle tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınması gerekir" dedi.

Türkiye'de kadın hastalıklarının son yıllarda hızla arttığını ve bu nedenle Çubuk Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında birimleri tarafından eğitim seminerleri verilirken, kanser taramalarının da yapıldığını belirten Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Funda Demirhan Çil, 2013 yılı başından itibaren üç aylık dönemde 328 kadın ve 350 öğrenciye eğitim verildiğini ifade ederek, "Bizim eğitim seminerleri yanında iki yıldır taramalarımız oluyor. Çubuk Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında yapılan kontrollerde durumundan şüphelenen 100 kişiden pap smear istendi. 143 kişi mamografi çektirdi. 50 kişi kalınbağırsak kanseri tarafından tarandı. Bu çalışmalarımız artarak devam edecektir" diye konuştu.

İlçede yürütülen sağlık taramaları ve eğitim seminerleri konusunda bilgi veren Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ise, yürüten projenin tüm ilçe halkına ulaşana kadar devam edeceğini söyledi. Çağımızın en önemli hastalıklarından biri olan kadın kanserlerinde erken teşhisin önemini bilindikleri için çalışmayı önemsediklerini kaydeden Başkan Özden, "Müdürlüğümüz tarafından ilçe genlinde halkı bilgilendirmek amacıyla afişler asıldı ve el broşürleri dağıtıldı. Bunun yanında seminerlerimiz risk grubundaki tüm kadınlara ulaşana kadar devam edecek. Seminerlerin sonucunda tarama yaptırmak isteyen kadınlarımızı belediye olarak Ankara Onkoloji Hastanesi KETEM'e götürerek, taramadan geçmesini sağlıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber