Mastır yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yaşanan sorunlar, uygulama farklılıkları ve çözüm önerisine ilişkin olarak Sayın Hüseyin Çelik'e yazılmış dilekçe

Haber Giriş : 07 Aralık 2003 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mastır yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yaşanan sorunlar, uygulama farklılıkları ve çözüm önerisine ilişkin olarak Sayın Hüseyin Çelik'e yazılmış dilekçe

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SAYIN HÜSEYİN ÇELİK'e

Konu : Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesinde belirtilen ek ders ücretleri:

?Alanlarında mastır derecesini almış olan öğretmenlere, %25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödenir. Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir. Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.'

Yukarıda Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesinin c fıkrasında yer alan ?alanlarında' ifadesi aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı yanlış uygulanmakta ve adaletsiz uygulamalara sebep olmaktadır.

1- Yabancı dille öğrenim yapan üniversitelerin (ODTÜ, Bilkent, Hacettepe v.b.) herhangi bir bölümünden mezun olup İngilizce öğretmeni olarak görev yapan eğitimcilerimiz vardır.Bu öğretmenlerin lisansları sosyoloji, psikoloji, felsefe, işletme v.b.olduğu halde İngilizce öğretmeni olarak kabul edilmişlerdir. Bu öğretmenler mezun olduğu alanlarda (sosyoloji, psikoloji, felsefe, işletme, tarih v.b.) yüksek lisans veya doktora yaptıklarında, bazı yerlerde kendi alanlarında yaptıkları için ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanmakta, bazı yerlerde ise İngilizce branşı ile alakalı olmadığından ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlandırılmamaktadırlar. Sosyoloji, psikoloji, felsefe, işletme, tarih v.b. bölümlerinden mezun olup İngilizce öğretmenliği yapan eğitimciler, lisansları İngilizce olmadığından İngilizce alanında yüksek lisans ve doktora yapamıyorlar. Lisans alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptıklarında bu sefer İngilizce branşı ile alakalı olmadığı gerekçesi ile bazı yerlerde ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanamazken, bazı yerlerde böyle bir gerekçe ile karşılaşmadan bu farktan yararlanıyorlar. Madde'de yer alan ?alanlarında' ibaresinin, bu durumlarda idarecilerin keyfi uygulamalarına sebep olduğu açıkça ortadadır.

2- Bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olup sınıf öğretmeni olarak görev yapan eğitimcilerimiz vardır. Örnek olarak ziraat fakültesinden mezun olup sınıf öğretmeni olan bir eğitimci, lisansı eğitim fakültesinden olmadığından eğitim fakültesinde yüksek lisans yapamamaktadır. Ziraat fakültesinde yüksek lisans veya doktora yaptığında, sınıf öğretmenliği ile ilgili olmadığından ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlandırılmamakta,bazı yerlerde ise alanında yüksek lisans veya doktora yaptığından ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanma konumunda olacaktır. Bunun yanında eğitim fakültesinden lisans sahibi olup, eğitim fakültesinin bir başka alanında yüksek lisans veya doktora yapanlar aynı alanda yapmadıkları gerekçesi ile ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanamıyor.Aynı şekilde sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olup, tarih, sosyoloji, psikoloji v.b. gibi sınıf öğretmeni için çok yararlı olan bölümlerde yüksek lisans veya doktora yapanlar, aynı alanda yapmadıkları gerekçesi ile ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanamazken, sınıf öğretmeni olup, eğitim, yönetim, denetim alanlarında yüksek lisans veya doktora yapanlar, ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanmaktadırlar. Bu durumlar, mantıkla izah edilemeyecek kadar adaletsiz ve keyfi uygulamaları göstermektedir.

3- Bir eğitimcinin eğitimi ile ilgili bir alanda çalışma yapması için mutlaka kendi branşında mezun veren bir fakültede yüksek lisans veya doktora yapması mı gerekir? Örnek olarak Fen-Edebiyat fakültesi sosyoloji, psikoloji, tarih, eğitim bölümlerinde din eğitimi ile ilgili tez hazırlayarak yüksek lisans veya doktora yapanlar ile İlahiyat fakültesinde din sosyolojisi, din psikolojisi, dinler tarihi, din eğitimi bölümlerinde din eğitimi ile ilgili tez hazırlayarak yüksek lisans veya doktora yapanlar arasındaki alan farkı nedir? Bunlar farklı alanlar mıdır? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olup, İlahiyat fakültesinin değişik dallarında (sanat tarihi, felsefe, musiki v.b.) yüksek lisans veya doktora yapanlar kendi alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış sayılarak ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanırken, aynı branştaki öğretmenin, sosyoloji, rehberlik, psikoloji, tarih (vb.) bölümlerinde din eğitimi konusuyla ilgili tez hazırlayarak yüksek lisans veya doktora yaptığında, kendi alanında yapmadığı gerekçesi ile ek ders ücretlerindeki % 25 ve % 40 farktan yararlanamaması adaletsiz ve mantıkla izah edilemeyecek bir durumu oluşturmaktadır.Yani din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni felsefe dalında yüksek lisans veya doktora yaptığında, İlahiyat fakültesinde yaptığı için kendi alanında yapmış olarak değerlendirilirken, aynı öğretmenin Fen-edebiyat fakültelerinin sosyoloji, rehberlik, psikoloji, tarih (vb.) bölümlerinde din eğitimi ile ilgili bir tez hazırlayarak yüksek lisans veya doktora yaptığında, İlahiyat fakültesinde yapmadığı için kendi alanında yapmamış olarak değerlendiriliyor.

Farklı uygulamalar hakkında örnekler:

1- ODTÜ Sosyoloji bölümü mezunu İngilizce öğretmeni, sosyoloji bölümünde yüksek lisans yapmış, yerleri farklı, biri % 25 farktan yararlanırken diğeri yararlanamıyor.

2- Lisede rehberlik bölümü mezunu rehber öğretmen ilahiyat fakültesinde din psikolojisinde yüksek lisans yapmış % 25 farktan yararlanıyor.

3- İşletme bölümü mezunu sınıf öğretmeni, işletme bölümünde yüksek lisans yapmış, yerleri farklı, biri % 25 farktan yararlanırken diğeri yararlanamıyor.

4- İlahiyat mezunu din öğretmeni, aynı ilde okulları farklı, biri tarih bölümünde yüksek lisans yapmış % 25 farktan yararlanırken, diğeri sosyolojide yüksek lisans yapmış % 25 farktan yararlanamıyor.

5- Eğitim fakültesi mezunu sınıf öğretmeni, yerleri farklı, biri yönetim organizasyon bölümünde yüksek lisans yapmış % 25 farktan yararlanırken, diğeri psikoloji bölümünde yüksek lisans yapmış % 25 farktan yararlanamıyor.(Öğretmenlerin zor durumda kalmamaları için farklı uygulamalar hakkında yer ve isim belirtilmemiştir.)

Yukarıda bahsedilen örnekler Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesinde geçen ?alanlarında' ibaresinin yanlış uygulanmakta ve adaletsiz uygulamalara sebep olduğunu göstermektedir. Bu adaletsiz durumun giderilmesi ve öğretmenlerin her alanda bilgi sahibi olmasının teşvik edilmesi için :

Öğretmenlikte alan kavramının sınırlarının tereddüt bırakmayacak şekilde belirtilmesine, örnek olarak herkesin kabul ettiği sosyal bilimleri alanı ve fen bilimleri alanı diye ikiye ayrılmasına ihtiyaç vardır. Türkçe, tarih, coğrafya, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, psikoloji, sosyoloji v.b. branşlar sosyal bilimleri içinde değerlendirilirken, matematik, fen bilgisi, kimya, biyoloji, fizik v.b. branşlar fen bilimleri içinde değerlendirilir.Sonuçta Devlet Memurları Kanunu'nun 176 maddesinin (c) fıkrasında yer alan ?Alanlarında mastır derecesini almış olan öğretmenlere, %25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödenir.' ibaresi yerine ?Sosyal bilimleri alanında görevli olup, Sosyal bilimleri alanında mastır derecesini almış olan öğretmenlere ve fen bilimleri alanında görevli olup, fen bilimleri alanında mastır derecesi almış olan öğretmenlere %25, Sosyal bilimleri alanında görevli olup, Sosyal bilimleri alanında doktora derecesi almış olan öğretmenlere ve fen bilimleri alanında görevli olup, fen bilimleri alanında doktora derecesi almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenir.' şeklinde değiştirilmesini bilgilerinize arzederim.

15.09.2003

Halit OLGUN
Adres: Ali Tekin İlköğretim Okulu
Branş Öğretmeni,
Orhangazi / BURSA
(Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri bölümü doktora öğrencisi)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber