Sivil havacılık, Denizci ve TSE'ci 2 bürokrata teslim

Haber Giriş : 24 Aralık 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP iktidarı, kendi yandaşlarına geçit vermek için Sivil Havacılık Teşkilatı'nda nasıl bir 'operasyon' gerçekleştirdi?

Anlatalım:

Ulaştırma Bakanlığı, önce Sivil Havacılık Teşkilat ve Görevlendirme Yasası'nı değiştirdi, Meclis'ten geçen yeni yasa 18 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Yeni yasa kadroları lağvettiği için Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, yeniden genel müdür olarak görevlendirildi. Ancak önceki gün birden görevden alındı.

Ama bizim anlatacaklarımız başka.

Gündeme gelen bir isim var; Ali Arıduru... İsmi, TSE Sakarya İl Müdürlüğü ve Kalite Derneği Başkanlığı'nı yürüttüğü dönemden biliniyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kendisini 'danışman' yapıyor. Arıduru aynı zamanda Sakarya'da TCDD'ye vagon üreten TÜVASAŞ Yönetim Kurulu üyesi...

Arıduru, Bakan danışmanı iken Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdür Yardımcılığı'na atanmak isteniyor ancak ataması Cumhurbaşkanı Sezer'den dönüyor. Makine mühendisi olan Ali Arıduru'nun veto nedeninin hakkındaki iki dava olduğu biliniyor.

Vetodan sonra bakan Yıldırım, Arıduru'yu Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcılığı'na 'vekaleten' atıyor. Bununla da da kalınmayarak Sivil Havacılık Yasası'nın yönetmeliklerini hazırlayan 'komisyonun' başkanlığına getiriliyor. Yani, atama yöntemini kendin belirle, kendini atat!

Şimdi elimize Sakarya'dan ulaşan bir belgeye dönüyoruz.

Arıduru, Sakarya'da iken TSE ile Kalite Derneği arasındaki para ilişkileri nedeniyle Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'zimmet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanmak' suçlarından yargılanıyor ancak 19.4.2005 tarihinde 'delil yetersizliği'nden beraat ediyor. Arıduru hakkındaki Sakarya Gümrük Müdürlüğü'nde, bilirkişilik yaptığı bir olayda 'beş yaşından büyük makinelere 5 yaşından küçük şeklinde' onay verdiği gerekçesiyle 'resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık' iddiasıyla yargılandığı davadan da beraat ediyor. Ancak Yargıtay kararı bozuyor. Halen süren davaya Sakarya Gümrük Müdürlüğü müdahil olarak katılıyor. (Tekel'in Ispanya'dan satın aldığı 2. el sigara makinelerine (yurtdışı edildi) 'yeni' raporunu verenlerin kulakları çınlasın!)

TOKER GÖREVDEN ALINDI

Ve önceki gün birden Toker 'kan değişimi' neden gösterilerek görevden alınıyor. Sivil havacılıkla ilgili son zamanlarda basında yer alan "Başbakan'ın Yeni Zelenda-Avustralya gezisinde gündeme gelen ETOPS (uzun mesafeli operasyon uçuş yetkisi)... Türk hava sahasının Mısır'dan gelen bir Alman yolcu uçağı ve Güney Kıbrıs'tan gelen bir Amerikan kargo uçağı tarafından delinmesi..." gibi haberlerin basına sızdırılmasından Toker'in sorumlu görülmesinin etken olduğu iddia ediliyor.

Havacılık çevrelerinden bir dostumuz, bu görüşe katılmayarak "Bunlar bahane; asıl amaç kadrolaşma... Bu yasanın genel müdür Toker'i görevden almak için çıkarılmadığını kim söyleyebilir ki? Yeni yasa ile 6 ay içinde yeni atama yapılması gerektiği için bu operasyona gerek duyuldu" diyor.

Şimdi Sivil Havacılık'ın dünden itibaren 'amiri' kim diye soracak olursanız, görünürde Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar (Kıyı Emniyeti eski Genel Müdürü) gözüküyor ama esas olarak perde arkasında Ali Arıduru (Eski TSE'ci) bulunuyor.

İşlerimiz dilenir ki, Allah'a emanet edilmemiştir!

yalçın bayer/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber