Toplum destekli polisler geliyor

Haber Giriş : 24 Aralık 2005 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Sokak Timleri ve Asayiş Ekipleri'nden sonra şimdi de uluslararası işbirliğiyle 'toplum destekli polislik' projesini hayata geçiriyor

İspanyol ve İngiliz polisiyle yapılan işbirliğiyle start alacak proje, Nilüfer ilçesinde 'pilot bölge' olarak seçilen bir mahallede bu hafta sonu hayata geçiyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün geçtiğimiz mart ayında Ankara'da İngiliz Polisi ile birlikte yaptığı eğitimin ardından, Temmuz'da Bursa'ya gelen İspanyol Polisi heyetiyle suçun önlenmesi konusunda ortak çalışmada bulunulmuştu.

Geçtiğimiz ay içinde, aralarında Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü'nden bir emniyet amirinin de yeraldığı 10 polis şefi, İspanya ve İngiltere'ye giderek 15 günlük bir eğitim çalışmasına katıldı. Bu çalışmaların ardından, "suçu oluşmadan önlemek" amacıyla halkla ilişkiler ve problem odaklı güvenlik çalışmalarının birleştirilmesi sonucu ortaya çıkacak 'toplum destekli polislik projesi' son şeklini aldı.

Önce, planlı yerleşmenin olduğu Nilüfer ilçesindeki bir mahalle pilot bölge seçildi. Suç haritası çıkarılan bu mahallede, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren yaşanan suç kayıtları incelendi. Yapılan incelemelerde baz alınan tarihten bu güne kadar sözkonusu mahallede, 15 ay içerisinde 42 evden hırsızlık yapıldığı belirlendi. Bu çalışma sürerken, mahalle sakini 50 kişiye polisten en çok bekledikleri 5 konu soruldu. Anketten, "Hırsızlıkların önlenmesini istiyoruz" yanıtı alan polis, projeyi hırsızlık olayları üzerine inşa etti.

Hırsızlık olaylarının yaşandığı binaların başında ise alt kattaki korumasız pencereli daireler, açık olan sokak kapısı, ağaç gibi binayı kapatan görünüm zafiyeti, parmaklık eksiği ve aydınlatmaların yetersiz olduğu yerlerin geldiği saptandı.

"Polis, toplumun takım arkadaşıdır" diyen yetkililer, parkların ışıklandırılması, sokak aydınlatması, üst katlara tırmanmayı kolaylaştıran doğalgaz ve çatı oluk giderlerinin gizlenmesi ile bina aydınlatması için, belediyeler, Uludağ Elektrik Dağıtım Müessese Müdürlüğü, BOTAŞ, Mimar ve Mühendis Odaları ile görüşüldüğünü de söyledi. Yetkililer ayrıca, halkı biliçlendirme amaçlı olarak Diyanet ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle de görüşüleceğini açıkladı.

cihan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber