GDO'lu pirinçten sonra Nişasta Bazlı Şeker tartışması

GDO'lu pirinçten sonra şimdi de Nişasta Bazlı Şeker tartışması hortluyor. Hükümet, birçok Avrupa ülkesinde yasak olan bu ürünün üretim kotasını yeniden artırmaya hazırlanıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Nisan 2013 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hükümet, şeker pancarı üreticisine kötü bir sürprize hazırlanıyor. Meclis'e sevk edilen Şeker Kanun Tasarısı, daha önce yüzde 10'la sınırlanan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimi sınırlamasını artırarak yüzde 15'e çıkarıyor. İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi birçok ülkede yasak olan NBŞ üretimi, pancar üreticisinin de belini bükecek. İlk olarak IMF'nin telkinleriyle izin verilen NBŞ üretimi kamuoyunun tepkisi üzerine yüzde 10'la sınırlandırılmıştı. Şimdi yeniden bir kanun değişikliğiyle bu oran artırılıyor.

PANCAR YÜZDE 5 AZALACAK

TARIM ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre yüzde 15'lik kota, 125 bin ton şeker üretimi demek. Tarımsal üretimde, bu artışın neden olacağı daralma ise yaklaşık 900 bin ton şeker pancarı ve on bin üreticinin pazardan çekilmesi anlamına geliyor. Verilen bilgilere göre yıllık yüzde 5 daralma pancar üreticisini her yıl 100 milyon dolar kayba uğratacak.

İÇ PAZAR TÜKETECEK

NBŞ'Lİ üretim yalnız iç pazar için olacak, ihracat yapılamayacak. Tasarıda pancar şekerinde oluşabilecek arz eksikliği durumunda Hükümet'e diğer şekerler için kota artırma imkânı getiriliyor.

TATSIZ SÜRPRİZ

TASLAK, birkaç ay önce 1 milyon 572 bin 276 pancar üreticisini temsil eden Pankobirlik'e görüş istemek için gönderildiğinde, kota yüzde 10 olarak öngörülmüştü. Değişiklikten Pankobirlik yetkililerinin haberi olmadı. Birlik, "tasarıyı tam tatsız bir sürpriz" olarak niteledi.

ŞEKER pazarı "gıda şekeri" ve "gıda dışı şeker" olarak ikiye ayrılıyor. Tasarıyla gıda dışı şekerin kotasız üretilmesinin önü açılıyor. Uzmanlar, mevzuat alt yapısı olmadığı için şeker üretim ve tüketiminde kayıt dışılığın artacağını vurguluyor.

İNSAN FİZYOLOJİSİNE UYGUN DEĞİL

NBŞ, genellikle çikolata ve şekerleme gibi ürünlerde kullanıldığı için özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Bu ürünün insan sağlığına etkilerini AKŞAM'a anlatan İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doktor Yavuz Dizdar'a göre "NBŞ, insan sağlığı açısından tüketilebilir bir şeker türü değil." İnsan vücudunun şekeri glikoz olarak tanıdığını ifade eden Dizdar şunları söyledi: NBŞ ise fruktoz zengini. İnsan vücudu fruktozu tanımıyor. Tanımadığı zaman da vücutta yağlanmaya yol açıyor. Bütün ülkeler bunun üretimini azaltmaya çalışıyorlar. 'Önemli olan dozudur' dediğiniz zaman bir çocuğun ne kadar tükettiğini zaten göremiyorsunuz.

PANKREAS KANSERİ RİSKİ

ENDÜSTRİ kullanımda pratik ve ucuz olduğu için ihtiyaç duyuluyor. Sulu olduğu için ayrıca eritme derdi yok, doğrudan meşrubatın içine katılıyor. Gıdanın bozulmasını önlüyor, raf ömrünü uzatıyor. Ancak sağlık açısından tüketilmemesi gereken bir şey. Dünyada bu konuda görüş birliği var. Geçen ay yurtdışında yayınlanmış bir makalede, "insan fizyolojisine uyumlu bir şeker değil. Beyin algısını, işlevini değiştiriyor, hücrelerin işlevini, kullanımını değiştiriyor. Pankreas kanserine yol açabiliyor." deniyor.

SİYASİLER NE DEDİ?

Büyük bölümü GDO'lu

CHP Bursa Milletvekili Ziraat Yüksek Mühendisi İlhan Demiröz'ün değerlendirmesi ise şöyle: Türkiye'de NBŞ'nin büyük kısmı Cargill tarafından üretiliyor. Bütün hukuksuzluğuna rağmen günde 6 bin ton su tüketerek, NBŞ üretiyor. Bandırma limanına gelen mısırların büyük bir bölümünün GDO'lu olduğunu laboratuarda inceleme şansımız yok.

AB zaten kotayı kaldıracak

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı AK Partili İbrahim Yiğit tasarının Cuma günü Meclis'e geldiğini ve henüz incelemediğini söyledi. Yiğit, NBŞ ile ilgili sorumuz üzerine "Zaten AB kotayı 2015'de kaldıracak" yorumunu yaptı.

NBŞ NEDİR?

NİŞASTA Bazlı Şeker (NBŞ) mısırdan elde edilen şekerdir. Büyük bir oranı vücutta fruktoza dönüşür. Fruktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi olarak biliniyor. Bunun en büyük nedeni ise insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açması.

ŞEKER üç kaynaktan elde ediliyor; şeker kamışı, şeker pancarı ve mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker. Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker türü, "mısır şurubu" olarak da biliniyor. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor. Ülkemizde üretilen gazoz ve meşrubatların neredeyse tamamında kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber