TOKİ: Mortage ile tüm fakirleri ev sahibi yapmak olanaklı değil

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2005 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
"MORTGAGE SİSTEMİYLE İLGİLİ BAŞTA MUTLAKA SORUNLAR YAŞANACAKTIR"

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Genel Başkanı Erdoğan Bayraktar, "İlk yıllarda Mortgage sistemiyle tüm fakirleri ev sahibi yapmak gibi bir olanak söz konusu değildir" dedi.

TÜSİAD tarafından "İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Finansmanı" konulu bir seminer düzenlendi. Ceylan Otel'de gerçekleştirilen seminerde, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi ve TÜSİAD Ekonomi-Mali İşler Komisyonu Başkanı Ömer Aras, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve çok sayıda davetli hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Ömer Aras, 2001 yılında yaşanan mali kriz sonrası gerçekleştirilen yapısal reformlar sonucunda sağlanan başarıların, çok sayıda temel makroekonomik göstergede kendini gösterdiğini belirtti. Aras, "Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen bankacılık sektörü aktif büyüklüğünün mili gelire oranının AB ülkelerine göre oldukça düşük bir seviyede olduğunu biliyoruz. İpotek bankacılığının ülkemizde de uygulamaya geçirilmesine, bankacılık sektörü aktif büyüklüğünün orta vadede iki katına ulaşarak AB ülkeleri seviyelerine geleceğini tahmin etmekteyiz. İpoteğe dayalı konut finansmanı sisteminde hedeflenen başarı, yeteri kadar nitelikle konut arzının sağlanması halinde ulaşılabilir. Bu yüzden inşaat sektörünün gelişmesi son derece önemlidir. İpotek bankacılık sistemi, konut sektöründe kaçak yapılaşma, niteliksiz konut üretimi ve kayıt dışılık sorunlarına yardımcı olacaktır" dedi.

Toplantı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TOKİ Genel Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, "Türkiye Cumhuriyeti, sosyal devlet olma yönünde vatandaşları ev sahibi edindirmek için çeşitli yasalar çıkarıyor. Bunlardan biri Mortgage. Gecekondu dönüşüm faaliyetlerine devam ediyoruz. Özel sektörün konut üretemediği yerlerde, konut üretmeye yönelik faaliyetler devam ediyor. Yoksullarını ev sahibi edinmesi için çalışılıyor. Fakat bu yeni Mortgage sistemiyle ilk yıllarda tüm fakirleri ev sahibi yapma gibi bir olanak söz konusu değil. Bunun için faizlerin düşmesi gerekiyor. 20 sene vadeyle vatandaşları ev sahibi edindirme çalışmalarımız devam ediyor. Mortgage sisteminde başlangıçta mutlaka sorunlar yaşanacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin, TOKİ'nin Ataköy'de bulunan yeşil alanları sattığı şeklindeki sorularına Bayraktar şu şekilde yanıt verdi:

"Devlet yeşil alan satıp kar yapmaz. Tam aksine yeşil alan üretir. Bunu iyi araştırın. 153 bin konut yaparken, yeşil alan da üretiyoruz. Böyle bir şey söz konusu değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber