MEB Türkçeyi yanlış öğretiyor

Haber Giriş : 26 Aralık 2005 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimin ilk 5 sınıfinda okutulan Türkçe kitaplannda sözcük ve dilbilgisi hatalanndan geçilmiyor

Eğitim-Sen'in, ilköğretimin ilk 5 sınıfinda okutulan Türkçe ders kitapları ve öğrenci çalışma kitapları ile ilgili araştırması, kitapların, yazım ve dilbilgisi kurallarından "habersiz olduğunu" ortaya koydu. Kitaplarda, anne ev işlerini yapıyor, baba ise. çalışıyor. Kitaplarda "kan akıtmaktan" ve "düşman öldürmekten" övgüyle söz ediliyor.

Eğitim-Sen'in bir yayınevi tarafından MEB için hazırlanan kitaplarda yaptığı inceleme tamamlandı. Uzman öğretmenlerin taraması sonucu, Türkçe kitaplannda belirlenen temel hatalar şöyle sıralandı:

ilköğretim 1. sınıf: Kitapta heceleme yanlışı, anlam ve kök ilişkisi, oluşturulan sözcüğün anlam ve yapısını bozuyor. Örneğin, "at" sözcüğüne eklenen "a" sesi ile "Ata" özel adına ulaşılıyor. Kitapta, şu benzer hatalar yer alıyor: in-an= inan, on-at?= onat, ar-a= ara, kem-al= kemal, kal-em= kalem, Eğitim-Sen'in yaptığı araştırma ciddi saptamaları ortaya koydu. Annenin ev işlerim yaptığı kitaplarda, baba çalışıyor; 'kan akıtmaktan' ve 'düşmanı öldürmekten' övgüyle söz ediliyor.
oy-un= oyun, koy-un= koyun.

İlköğretim 2. sınıf: Cümlelerin anlaşılması çok zor, düzeyin çok üstünde. Metinler çok abartılı ve uzun, devrik tümceler fazla. Kitapta, eğitsel yönden uygun olmayan mesajlar yer alıyor. Örneğin; "Keloğlan'a esaslı bir tokat atıp" tümcesi pedagojik olarak çocukta yanlış anlamaya neden oluyor. Aile Ocağı başlıklı okuma parçasında bulunan resimlerde cinsiyet ayrımı yapılıyor. Kadın evde hizmet ediyor, erkek ise işe gidiyor.

Kitapta, büyük-küçük harf ve kısaltmalarda önemli yanlışlıklar bulunuyor. Bunlardan bazdan ve olması gereken yazılışları şöyle: "yerinekoy-mak (yerine koymak), T.B.M.M (TBMM), sütünü (sütuna), kedi (kedi),
oğ ulg çe er (oğula geçer).

ilköğretim 3. sınıf: 2. sınıf kitabındaki anlatım bozukluktan bu kitapta da bulunuyor. Kitapta, "Dört mevsimi yaşamayan ülkeler hangileridir?" gibi öğrencilerin seviyesini aşan sorular yer alıyor. Kitapta, gelenek ve görenekler aşın abartılı. Kitaptaki okuma parçalandığında anlamsız sözcükler dikkat çekiyor.

"Şortla, tişörtte güneşleniyorlar'

Örneğin "Cumhuriyet Ağacı" adlı okuma parçasında "Her çiçeğin, her ağacın soyu sopu vardır. Bakilerin, çiçeklerin nasıl bir soyu bir gelmişi geçmişi varsa bu Cumhuriyetin de bir gelmişi geçmişi var" deniliyor. Parçada, "sop" sözcüğü ile ne anlatılmak istendiği belirtilmiyor.

İlköğretim 4. sınıf: Kitap genelinde kullanılan gösterimler, oran-orantı, perspektif, kompozisyon, renk, mekân vb. dikkate alınmadan oluşturulmuş. Öyküler öğrenci seviyesi dikkate alınmadan hazırlanmış, pedagojik açıdan uygun olmayan, şiddet içeren görsel unsurlara yer verirmiş. Kitaptaki "KuvayıMiHtye" şiirinin karşı sayfasında yer alan kısa boylu Atatürkport-resinin Atatürk ile ilgisi yok. Muhafazakâr unsurların göze çarptığı kitapta, örneğin bir okuma parçasında, "Nihayet kendisine dua edenlerin duası kabul oldu ve Allah'ın takdiriyle Dirse Han'ın hanımı bir erkek çocuk doğurdu" deniyor.

Kullanılan resimlerde annenin rolü ev işlerini yapan, babanın rolü ise çalışmaya giden birey olarak yansıtılmıştır. Cinsiyet ayrımcılığı söz konusudur. Deniz kenarında güneşlenen çocuklardan erkek çocuk şortlu, kız çocuğu ise tişörtlü resmedilmiştir.

İlköğretim 5. sınıf: Kitap genelinde baskılar karanlık ve kirli, görsel anlatımlarda, oran-orantı, perspektif, mekân, renk vb. bakımlardan hatalı ve niteliksiz çizimler yer alıyor.

Kadın figürlerinin hemen tamamının başında bir örtü ile resmedildiği, yine erkeklerin hemen tamamının ise bıyıklı resmedildiği kitapta, genellikle köy yaşantısına yer verildiği, kente ilişkin öğelere ise pek yer verilmiyor. Kan ve ölümden övgüyle söz edilen kitaptaki bir şiirde, "Mehmet'in düşmanı boğduğu sele mübarek kanını kattığı yerdir" deniyor, incelenen kitapların tümünde "paylaşım" sözcüğü 4, "dayanışma" sözcüğü ise 6 kez kullanılırken, "şehit" 15, "düşman" 25, "savaş" 20, "eşiflik" ve "özgürlük" sözcüklerine de yalnızca 2 kez yer veriliyor.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber