Genelkurmay'dan personel reformuna itiraz

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve sendikaların ardından Genelkurmay Başkanlığı da Kamu Personeli Kanun Tasarısı Taslağı'na itiraz etti.

Genelkurmay, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli maaş sisteminin kendi özel kanunu ile düzenlenmeye devam etmesini istedi. Gerekçe ise silahlı kuvvetlerin atamalar, çalışma saatleri ve özel görev riskleri gibi pek çok konuda diğer kamu personelinden farklı koşullara sahip olması.

Kamu Personel Reformu Tasarısı'na 50 kurumdan görüş geldi. Yüksek yargı organlarının ardından Genelkurmay Başkanlığı da yazılı bir metinle tasarı ile ilgili görüşlerini başbakanlığa iletti.

Genelkurmay silahlı kuvvetlerin hizmet özelliği, atamalar, çalışma saatleri, özel görev riskleri gibi pek çok konuda diğer kamu personelinden farklılık gösteren özellikleri olduğuna dikkat çekerek, ?TSK personelinin maaş sistemi kendi özel kanunu ile düzenlenirse daha uygun olur? açıklamasında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Genelkurmay'ın bu talebini incelediklerini, yapılacak düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmaması için özen gösterdiklerini söyledi.

YARGITAY, DANIŞTAY VE ANAYASA MAHKEMESİ DE İTİRAZ ETTİ
Yargıtay da, hakim ve savcıların kısmen dahi olsa genel nitelikli Personel Kanunu'na tabi tutulmalarının Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirmişti. Taslağı aynı yönden inceleyen Anayasa Mahkemesi de hakim ve savcıların mali haklarının ayrı bir kanunla düzenlenmesi gerektiğine işaret etti.

Danıştay da daha önce Başbakanlığa gönderdiği görüş yazısında, sözleşmeliliği ana istihdam biçimi olarak benimseyen taslağın iş sürekliliğini ortadan kaldıracağını savunarak düzenlemeye itiraz etmişti. Sendikalar ise tasarının esnek çalışma saatleri, sözleşmeli personel uygulaması gibi maddelerine karşı çıkıyor.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber