Bir Kısım Denetim Elemanının Ek Göstergelerinde Yapılacak Değişikliğin Anlamı

Haber Giriş : 10 Aralık 2003 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir Kısım Denetim Elemanının Ek Göstergelerinde Yapılacak Değişikliğin Anlamı

Hükümet tarafından hazırlanan ve tüm Bakanların imzalarının yer aldığı "Bankalar Kanunu İle Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"nda Adalet Komisyonunda önemli bir değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik sitemizde yer alan bir görüştede yer aldığı üzere, sanki tüm Bakanlık ve Müsteşarlık denetim elemanlarının ilgilendiriyor gibi görünmektedir. Ancak, eklenen geçici madde de önemli bir nüans bulunmaktadır. Zira, düzenleme sadece "Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili olan ve kadrolarının bulunduğu kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında teftiş yetkisine sahip" denetim elemanlarının ilgilendirilmektedir. Metin dikkatilice okunduğunda bu düzenlemenin tüm denetim elemanlarını değil sadece tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerinde denetim yetkisine haiz bir kısım denetim elemanını kapsadığı görülecektir. Örneğin bir Tarım Bakanlığı müfettişi sadece Tarım Bakanlığı teşkilatı üzerinde denetim yetkisi olduğundan bu düzenlemeden yararlanamayacaktır. Ancak bir Maliye Müfettişi tüm devlet kurumları üzerinde denetim yetkisine haiz olduğundan bu düzenlemeden yararlanacaktır. Dolaysıyla düzenleme çok sınırlı bir kesimi kapsamaktadır. Düzenlemenin tam metni için tıklayın.

Bu düzenleme bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülecektir.

MADDE 15.- 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici 8 inci madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 8- İlgili Kanunlarında değişiklik yapılıncaya kadar en az dört yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksek okulları bitirmiş, Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili olan ve kadrolarının bulunduğu kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnameler uyarınca Başbakan, bakan, müsteşar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu adına teftiş, denetim, bankalar yeminli murakıplığı veya inceleme (banka ve vergi incelemesi dahil) yetkisine sahip denetim elemanlarından birinci dereceden kazanılmış hak aylığı alanlara bu derecedeki geçirdikleri süreler dikkate alınarak emsalleri olan birinci sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek mensuplarına uygulanmakta olan ek göstergeler uygulanır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber