Terörle mücadeleye 5 noktadan Genelkurmay rötuşu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2006 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün eleştirilerine karşılık "Gerekiyorsa zaman içinde özel düzenlemeler yaparız" yanıtını veren Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in sözleri, asker tarafından beş ayrı açıdan eleştirilen Terörle Mücadele Yasası (TMY)'nda yapılması tasarlanan değişikliklerin de değişmesini gündeme getirdi.

Özkök, Türk Emekli Subaylar Derneği'nin yayın organı "Birlik Dergisi"ne verdiği, 29 Kasım'da da Milliyet'te yayımlanan mülakatında, TMY'ye ilişkin şunları söyledi:

"Son dönemde terörün yıkıcı etkisine az da olsa maruz kalan ülkeler, etkin kanunları yürürlüğe sokmakta. Türkiye'de aksi yönde yapılan değişikliklerce TMY'ninn etkinliğinin azalması sonucu, terör örgütünün, demokrasinin sağladığı hakları, devletin ve demokrasinin aleyhine istismar ettiği bir ortam oluşmuştur. Terör örgütünün, yapılacak düzenlemelerle şimdiki kadar rahat hareket edemeyeceğini değerlendiriyorum."

Özel düzenleme yapılır

Çiçek, Özkök'ün bu talebine önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu sonrası "Terörle Mücadele Yasası'nda yeni bir özel düzenleme daha gerekiyorsa zaman içinde yaparız. İhtiyaçlara göre güncelleştirmek gerekiyorsa bunu yapacak yeterli hazırlığımız var" yanıtını verdi.

Etkinlik eleştirileri

Genelkurmay'ın teklifi doğrultusunda, Adalet Bakanlığı'nın ön çalışmasını yaparak taslak haline getirmesi için Başbakanlık aracılığıyla TBMM'ye gönderdiği TMY değişikliği önerileri, askeri yetkililerce eleştirilmişti. Çiçek'in sözleri, bu eleştirilerin, planlanan değişikliklere yansıtılabileceği şeklinde yorumlandı.

Askerlerin, özellikle şu konuların yasada yer alması gerektiğini düşündüğü belirtiliyor:

* Kırsal alanda operasyon için validen izin alma zorunluluğu kalksın.
* Yol kontrolü yapılabilmesi için İl Emniyet Komisyonu'ndan, yol araması için de mahkemeden izin alınması gerekliliği kaldırılsın.
* Jandarma'ya, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda çizilen çerçeve dışında arama yetkileri tanınsın.
* Yasada, terörle mücadelede görev yapan güvenlik personelinin haklarını koruyucu ifadelere yer verilsin.
* "Propaganda suçu"nun işlenmesinin önlenmesi için slogan atana, amblem, bayrak taşıyana ceza verilmesi gibi tedbirler alınsın.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber