Kaçak TOKİ

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Halkalı'da, ruhsatsız inşaat yaptı, sattı. Vatandaş belediye ile karşı karşıya kaldı

TOPLU Konut İdaresi İstanbul Halkalı'da yapım ruhsatı olmayan iki ticaret merkezini sattı. Halkalı 3'üncü Etap Sosyal Donatı alanında bulunan iş merkezleri uygulama imar plânları hazırlanıp onaylanmadan yapıldığı gerekçesiyle Küçükçekmece Belediyesi'nden ruhsat alamadı. Ancak TOKİ imar ruhsatı olmayan ticaret merkezlerindeki dükkânları Aralık 2005'de açık artırmayla sattı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ruhsat işlemlerinin müteahhit yüzünden yapılmadığını belirtirken, Küçükçekmece Belediyesi ruhsat işlemleri için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Plânlarda ticaret alanı olarak görünen ve belediye onayı olmadan yapımı tamamlanan iş merkezleri için TOKİ inşaatı sona erdikten sonra yapım ruhsatı almak istedi. Ancak Küçükçekmece Belediyesi tersten işletilmeye çalışılan sistem için TOKİ'ye olumsuz yanıt verdi ve ?Uygulama imar plânları hazırlanıp onaylanmadan uygulama yapılamaz' diyerek TOKİ'ye ilgili kanunları hatırlattı. 2005 Şubatından itibaren başlayan TOKİ ve Küçükçekmece Belediyesi arasındaki ruhsat çekişmesi sonuca bağlanmadan 8 Aralık 2005'de söz konusu ticaret merkezleri TOKİ tarafından açık artırmayla satıldı. 60 ay vadeyle iş yeri sahibi olan vatandaşların ise satın aldıkları yerin ruhsat ve imar durumundan haberleri bile yoktu.

Ruhsatsız işyeri

Toplam 43 iş yerinin yer aldığı iki ticaret merkezinde dükkânlar en düşük 140 bin YTL'den alıcı buldu. Halkalı'daki ticaret merkezinden 220 bin YTL'ye depolu bir dükkân satın alan Barış Dalyan aldığı yerin ruhsatsız olduğunu öğrenince çok şaşırdığını belirtti. Halkalı'da emlakçılık yapan Dalyan, şahıs ya da özel bir kuruluştan emlak satın alındığında mülkün her şeyini olabildiğince incelediklerini ancak bir kamu kurumu olarak TOKİ'nin ruhsatsız bir yeri satabileceklerini hiç düşünmediklerini söyledi. Dalyan, şartnamede satın aldıkları yerin 6 ay sonra teslim edileceği ibaresinin bulunduğunu belirterek bu gecikmenin sebebinin ruhsat olduğunu bilmediklerini kaydetti.

İşlemler devam ediyor

Daha önce uygulama imar plânı olmadığı için TOKİ'nin ruhsat tanzim taleplerini reddeden Küçükçekmece Belediyesi ruhsat işlemlerinin devam ettiğini açıkladı. Küçükçekmece Belediyesi İmar ve Plânlama Müdürü Cumhur Er söz konusu ticaret merkezinin ruhsat durumu ile ilgili sorumuza daha önce TOKİ'ye verilen yanıtı verdi: ?Söz konusu yerin 1/1000 ölçekli plân notunda uygulama imar plânları hazırlanıp onaylanmadan uygulama yapılamaz ifadesi yer almaktadır?.

İmar izni olmayan kaçak ticaret merkezinin satışıyla ilgili olarak görüştüğümüz Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, ruhsat alımının müteahhitten kaynaklanan bir nedenle geciktiğini söyledi. Bayraktar ruhsat alınmadan gerçekleşen satış için ise vatandaşa bu yerleri 6 ay sonra teslim edeceklerini bildirdiklerini bu süre içinde de ruhsat probleminin çözüleceğini düşündüklerini söyledi. Bayraktar, ticaret merkezlerini ellerinde bekletmek istemediklerini bir an önce satarak kamuya fayda sağlamayı hedeflediklerini de belirtti. Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Küçükçekmece Belediyesi kaçak ticaret merkezi ile ilgili sorularımızın ardından yoğun bir faaliyet içine girdi. Bayraktar, önceki gün akşam saatlerinde haber ile ilgili görüşmemizin ardından bir yıldan fazladır usule aykırı olduğu için çıkarılamayan ruhsat için son aşamaya gelindiğini söyleyerek, ?İşlemler birkaç gün içinde tamamlanıyor? dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber