Açıköğretimliler sınav soru ve cevaplarının açıklanmasını istiyor

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerdeki bazı gelişmeler açık öğretim öğrencilerinin yıllardır gündeminde olan bir sorunu su yüzüne çıkardı. 17 Kasım 2005 tarihinde www.memurlar.net sitesinde özetlenen gelişme şöyle:

Türkiye'de yüz binlerce adayın girdiği sınavları ÖSYM gerçekleştirmektedir. Ancak ÖSYM, ÖSS dışında yaptığı sınavların sorularını kamuoyuna açıkla-mamaktaydı. Diğer yandan, 2003 yılında yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı ile kamu kurumlarına, istisnalar dışında, ellerindeki bilgi ve belgeleri, kamuya açma zorunluluğu getirildi. Buna uymayan sayılı kurumlardan birisi de ÖSYM idi. ÖSYM, sınav sorularının verilmesini talep eden adaylara, olumsuz yanıt vermekteydi... Adaylar, ÖSYM'nin olumsuz yanıtından sonra, itirazları inceleyen Baş-bakanlık'taki Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na şikâyette bulunmuş, bu söz konusu Kurul da ÖSYM'nin sorulan vermesi gerektiğine karar vermişti. Ancak, ÖSYM, Bilgi Edinme Değerlendirme Ku-rulu'nun kararının ardından soruları vermek yerine, kurul kararının iptali yönünde idare mahkemesine dava açmıştı.

Bu yönde açılan ilk dava sonuçlandı, ÖSYM davayı kaybetti. Ankara 10. İdare Mahkemesi verdiği kararda, "Bu durumda, 4846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre anılan sınav testleri üzerinde davacının telif hakkının bulunduğu kabul edilmekle birlikte, bu hakkın, eser sahibinin rızası dışında eserin çoğaltılması ve yayılmasını yasakladığı, eseri açıklamama veya gizli tutma anlamına gelmeyeceği anlaşılmakta olup, davacı kurumun söz konusu testlerin soru ve cevaplarını başvurana 4982 Sayılı Kanun'un 24 maddesine dayanarak vermesi gerektiğinden davalı idare bu yönde tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilmiştir.'

ÖSS dışındaki onlarca sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılır. Ancak, ÖSYM Başkanlığı bugüne kadar hiçbir sınavın soru ve cevaplarını açıklamadı. Bu uygulama 2006 yılında değişecek. ÖSYM Başkanı Ünal Yanmağan, Zaman gazetesine "Mahkemeyi kaybettik. 2006'dan itibaren ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavların sorularını açıklayacağız" dedi. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) başta olmak üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LEŞ), Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) gibi sınavlar yapan ÖSYM, kamu kurum ve kuruluşlarının özel sınavlarını da gerçekleştiriyor.

Konunun açık öğretim sistemini ilgilendiren yönü, burada da soru ve yanıtların, tam da İdare Mahkemesi tarafından haksız bulunan elif hakları gerekçeleriyle açıklanmıyor olması. Üniversitenin www.anadolu.edu.tr adresindeki internet sayfasında "4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 24. maddesi uyarınca, sorular üzerinde telif hakkı sahibi olan Üniversitemizce sorulara ilişkin başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır." denmekte. Eğitimin en temel ilkelerinden biri, öğrenene geri bildirim verilmesidir. İnsan nerede yanlış yaptığını bilmezse, kendini nasıl düzeltecektir? Açıköğretim'in öğretmenlik eğitimi konulu kitaplarında da geribildirimin önemi vurgulanmaktadır.

GÛVENİRLİRLİK VE GEÇERLİLİK
Biz öğretmenlere sınav hazırlamada üzerinde durulacak 2 temel konu öğretilir. Sorular isteneni test etmeli, yani geçerli olmalı ve benzer durumlarda benzer sonuçların alınmasını sağlayabilmeli, yani güvenilir olmaldır. Soruların açıklanmadığı yapı bu açıdan sorunludur. Sınavda bir hata farkederseniz, sınav sonrası ilgililere bildirmek için, yanlış soruyu şıklarıyla ezberlemeniz gerekir. Sınavlara itiraz hakkı da yoktur. Ama olmayan itiraz hakkının zorlanarak kullanıldığı durumlarda ilginç sonuçlar alınmıştır.
2004 - 2005 döneminde AÖF İngilizce Öğretmenliği 4. sınıf final sınavında, 4 doğru yanıtı bulunan bir soru, numarası ve seçeneklerini ezberleyebilmiş bir kişinin dilekçe vermesi sonrasında, iptal edildi. Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği öğrencileri çeşitli sınavlarda çeşitli seçenekleri yanlış sorularla karşılaştıklarını, belirtmekte. Soru ve yanıtlar açıklanmadığı için bu kanaatlerinde yanlıyorlarsa, o durumu görme olanakları da yoktur.

Sorunlar bir milyondan fazla öğrenciyi ve ailesini ilgilendirmektedir. İngilizce Öğretmenliği bölümünde harçların çok yüksek olduğu ve genelde ailelerin gelir düzeylerinin düşük olduğu dikkate alınınca, eğitimsel aksaklık anlamındaki geri bildirim yetersizlikleri sonucu öğrencinin öğrenmesinin ve başarısının zorlaştırıl-ması ailelere de yük getirmektedir. Açık öğretim öğrencilerinin beklentisi, sınavların soru ve yanıtlarının açıklanmasına yönelik düzenlemelerin bir an önce yapılmasıdır. ..
Nezihe Bahar

AÖF İngilizce Öğretmenliği 2005 mezunu

cumhuriyet/bilim teknik eki

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber