YÖK, 23 Rektör hakkında soruşturma yürütüyor

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taha Akyol
[email protected]

YÖK'ten cevap var

YÖK Başkanı Sayın Prof. Erdoğan Teziç, dünkü yazım üzerine aşağıdaki açıklamayı gönderdi:

"... 'YÖK, Hukuk, Atatürk' başlıklı yazınızda; Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan hakkında, 'tıbbi malzeme alımında yolsuzluk' iddiasıyla Kurulumuz Başkanlığınca soruşturma açıldığı belirtilerek, birçok yolsuzluk ve usulsüzlük şikâyetine hatta, soruşturma isteyen denetçi raporlarına Kurulumuzun eşit duyarlılık göstermediği ifade edilmiştir. Bu açıklama gerçeği yansıtmamaktadır. Zira, Kurulumuza ulaşan ihbarlar değerlendirilerek, mevzuat uyarınca, Başkanlığımızca öncelikle inceleme yaptırılmakta, bunun sonucunda, teklif edilmesi halinde, soruşturma süreci başlatılmakta, soruşturmanın tamamlanmasını müteakip, yetkili kurullarca karara bağlanmakta ve nihai karar Danıştay Birinci Dairesi'nce verilmektedir. Bu usul uygulanarak haklarında yargılanma kararı verilen rektörler bulunmaktadır. Halen Kurulumuz onayı ile başlatılan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nda işlemleri devam etmekte olan 23 inceleme-soruşturma dosyası mevcuttur. Selçuk Üniversitesi ile ilgili yapılmakta olan inceleme ve soruşturma bunlardan biridir.
Söz konusu yazıda adı geçen avukatın, bir rektörün işlemleri ile ilgili Kurulumuz Başkanlığı'na yaptığı suç duyurusuna işlem yapılmadığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki, söz konusu suç duyurusu ve Kurulumuza ulaşan diğer şikâyetler üzerine, avukatın sözünü ettiği üniversitede Kurulumuz Başkanlığı'nın 27.07.2005 tarihli onayı ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nca başlatılan inceleme tamamlanarak, raporunun yazılması aşamasına gelinmiştir."

Birkaç not
Sayın Teziç'e teşekkür ediyorum. Eski ve halen görevde olan 23 rektör hakkında inceleme ve soruşturma yapılmakta olması, bir kısmı hakkında ceza davası açılmış bulunması gerçekten önemli.

YÖK sistemindeki oligarşik yapının nasıl bir maraz doğurduğunun işareti olarak görüyorum bunu.

Teziç'le birlikte YÖK'e bir hukuk dikkati geldiğini belirterek, birkaç not düşmek istiyorum.

Dünkü yazımda Rektörler Komitesi'nin "Van Rektörü'ne sahip çıkmak Cumhuriyeti savunmakla eşdeğerdedir" şeklindeki ifadesinin hukukun ruhuna aykırı olduğunu yazmıştım. Gönderdiği açıklamada Prof. Teziç'in Rektörler Komitesi'nin bu söylemine sahip çıkmamış olmasını, bir hukukçu olarak, mutlulukla karşılıyorum.

Ben dünkü yazımda, bir buçuk yıl önce bir rektör hakkında 'dosyalı' suç duyurusu yapıldığı halde "YÖK'ün hâlâ cevap vermediğini" yazmıştım. Sayın Teziç "cevap verildiğini" değil, "işlemin rapor yazma aşamasına geldiğini" belirtiyor, demek ki yakında neticeyi öğreneceğiz.

YÖK'ün bazı kararları otomatik olarak Danıştay denetimine tâbidir, bu doğru. Fakat YÖK 'yönetim'i "soruşturmaya gerek yok" diye karar alırsa bunun hiçbir denetimi yoktur! Bu kararların "Genel Kurul"a sunulması gerektiğini düşünüyorum.

YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Nurettin Şahin'in 26 Ekim 2004 tarihinde YÖK Başkanı Sayın Teziç'e, üç gün önce de bazı rektörlere gönderdiği mektupta, sistemdeki aksamalar detaylı olarak belirtilmiştir. Bunların önemle dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.

Selçuk'tan mektup

Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Süleyman Okudan telefon açtı, üniversitesini geliştirmek için nasıl çalıştığını, büyük atılımlar yaptığını, iddiaların iftira olduğunu uzun uzun anlattı. Ben iddiaların doğru veya yanlış olduğunu yazmamıştım zaten. Atatürkçülük konusunda ise Prof. Okudan şunları söyledi:

"Ben kendimi savunma duygusuyla Atatürk'ten, Atatürkçülük'ten bahsetmedim. Hizmetlerimi anlatırken Atatürk milliyetçisi olduğumu belirttim. Ben Maliye ve Sayıştay denetimlerinden geçtim. YÖK'ün soruşturmasında da lekeli bir işlemim tespit edilirse, görevimi bırakmaya hazırım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber