Şemdinli komisyonu üyesi vekile ?bu işi fazla kurcalama' tehdidi

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde meydana gelen olayları araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Mesut Değer, tehdit aldığını açıkladı.

Diyarbakır'dan gelen son mektubu gazetecilere dağıtan Değer, baskılardan yılmayacağını belirtirken, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü için canını vermeye hazır olduğunu söyledi. Demokratikleşmenin önünde duranlarla mücadele ettiklerinin altını çizen Değer, ?Biz Meclis adına görev yapıyoruz. Meclis'in görevi, gerçeklerin ortaya çıkması için çalışmaktır. Kimseyi küçük düşürmüyoruz. Bu devlet bizim de devletimiz. Türkiye'yi bölmek isteyenleri merak ediyorlarsa, başka yerlere baksınlar.? dedi.

Mesut Değer, 9 Kasım'da Umut Kitabevi'ne atılan bombayla patlak veren Şemdinli olayındaki karanlık noktaların aydınlanması için çırpınan vekillerin başında geliyor. Her platformda olayların aydınlatılması gerektiğini dile getiren Değer, son olarak Meclis'e önerge vereceğini duyurdu. Değer'in bu kararlı tutumu, ?birilerini' rahatsız etti. CHP'li vekile, önceki gün hakaret ve tehditler içeren bir mektup geldi. Kaynağı belli olmayan mektupta, Değer'in bu konuların üzerine gitmemesi uyarısı yapılıyor. Zaman'a konuşan CHP'li vekil, Şemdinli Komisyonu'nun, hukuk dışı hareket eden örgüt ve çeteleri aydınlatmak için kurulduğunu anlattı. Değer, TBMM'nin doğal olarak her türlü çalışmayı yapacağını ifade ederek, bu çerçevede en ufak bilgi ve bulguyu değerlendireceklerini kaydetti. Hazırlayacakları raporu gerçeği saklamadan Türk milletinin bilgisine sunacaklarına dikkat çeken Değer, kendisine gönderilen mektubun kimin tarafından yazıldığını tahmin ettiğini bildirdi. Ancak resmi tespit için Diyarbakır Özel Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Değer, "Bu mektupla ilgili araştırma yapılmasını istiyorum. Mektup el yazısıyla yazılmış. Sıradan bir vatandaş olmadığı belli. Amaç, beni susturmak. Bana bugüne kadar benzer birçok tehdit mektubu geldi, ama hepsini yırtıp attım." diye konuştu.

CHP'li Mesut Değer, Şemdinli'deki bombalama olayının ardından tutuklanan itirafçı Veysel Ateş'e ait kayıp ajandayı da ele geçirdiğini savundu. Değer, söz konusu notları İnsan Hakları Komisyonu ile Şemdinli Araştırma Komisyonu başkanlarına verdiğini vurguladı. Değer'in verdiği bilgiye göre ajandadaki bilgiler şu başlıklar altında tasnif edilmiş:

Ajanda sahibinin kendisine ait telefon numaraları, banka hesap bilgileri, adresler ve mail adreslerinin yanı sıra akraba ve tanıdıklarının telefon ve adresleri.

Çalışma ortamında kullandıkları bilgisayar sistemlerinin şifreleri.

Kendi görev alanları konusunda topladıkları günlük istihbarat raporları.

Haber elemanlarından alınan duyumlar, haber elemanlarının gerçek isimleri, buluşma yapılan tarihler (verdiği bilgiler açık açık yazılmış).

Terör örgütüne yardım ve yataklık edenlerin listeleri ve telefon numaraları.

Kırsal alanda bulunan silahlı teröristler hakkında alınan notlar, kimlik bilgileri, ailelerinin adresleri.

Terör örgütüne milislik yapanların listesi.

Hakkari il ve ilçelerinde oturan ancak kırsalda çocuğu olan ailelerin listesi.

Hakkari il ve ilçelerinin genel durumu, aşiretlerin yapısı ve siyasi görüşleri.

Bölgede görüşülen ve görüşülebilecek yapıdaki vatandaşların listesi.

İşyeri bombalanan Seferi Yılmaz'a ait derlenen bilgilerin yanı sıra şahsın ev ve işyeri krokileri.

Yakalanan bir örgüt mensubuna ilk etapta yöneltilecek soru listesi.

Yardım yapılabilecek vatandaşların listesi.

Kurum içi toplantılarda alınan kararlar, çalışmaların nasıl yapılacağı, sıralı amirlere bilgi verilmesi. (Kararlarda dikkat çeken konu, MİT'le ilişkiler içinde olunması, dürüst davranılması, emniyetle ilişkilere dikkat edilmesi, maç dahi yapılmaması.)

Teknik dinlemesi yapılan bazı örgüt mensuplarının konuşmalarıyla ilgili alınan notlar.

Hakkari il ve ilçelerinde uyuşturucu ve fuhuş ticareti yapanlar hakkında bilgiler.

Ajanda sahibinin gönül ilişkisi, kendisine gelen aşk mesajları.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber