Liseliler, yaşıtlarının teröre bakışını araştırdı

Son günlerde kamuoyunu meşgul eden konuların başında gelen "çözüm süreci", akranlarının terör algısını ölçmek isteyen iki lise öğrencisinin araştırma konusu oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2013 11:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Liseliler, yaşıtlarının teröre bakışını araştırdı

Ayrancı Anadolu Lisesi öğrencileri Zahid Bahadır Semiz ve Dilara Karaca'nın, danışman öğretmen Mustafa Atabek eşliğinde yaptığı "Lise Düzeyindeki Öğrencilerin Terör Algısı ve Bu Algıyı Etkileyen Unsurlar" araştırması, TÜBİTAK'ın 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda sosyoloji alanında Ankara bölge birinciliğine değer görüldü.

Liseli öğrencilerin terör algısını ölçmeye yönelik araştırma kapsamında, Ankara'da 635'i kız bin 88 gençle görüşüldü. Bunlardan 594'ü 9'uncu, 492'si 12'nci sınıf öğrencisiyken, iki kişi sınıfını belirtmedi.

Araştırmaya göre, öğrencilerin cinsiyet ayrımı olmaksızın büyük bölümü "terörün savaş olduğu" önermesini doğruluyor.

"Terör insanlık suçudur" ve "terör ahlaksız bir eylemdir" önermelerine öğrenciler, cinsiyet, sınıf, doğum yeri ve okul türü gibi değişkenlere bağlı olmadan yüzde 94 oranında katılıyor.

Liselilerin çoğu, terörsüz bir dünya olabileceğini ifade ederek, bu konuda ümidin korunması gerektiğini belirtiyor. Gençlerin yüzde 77,5'i insanların bilinçlenmesiyle terörün önlenebileceğini düşünüyor.

Öğrencilerin çoğu "terörün bir hak arayışı" veya "hak aramanın başka bir yolu" olabileceğine inanmıyor.

-Medyanın terör algısına etkisi-

Öğrencilerin yarıdan fazlası, medyanın terörün yaygınlaşmasına destek olduğuna inanıyor. Bu yargıyı erkekler daha fazla destekliyor. 12. sınıf öğrencileri de 9. sınıflara göre bu kanaati daha çok paylaşıyor.

Terörün yasa dışı yollardan elde edilen paralarla beslendiği fikrine büyük çoğunluk katılıyor. Öğrencilerin yarıdan fazlası dış güçler olmadan terörün süremeyeceği fikrini destekliyor.

Cinsiyet farkı olmaksızın büyük çoğunluk, terörün kardeşlik bağlarını zayıflattığına inanıyor. Terörün ciddi ekonomik zararlara yol açtığı da yaygın bir kanaat.

Öğrencilerin çoğu, kalabalık yerlere terörist saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyor. Terörün sadece Güneydoğu bölgesinin sorunu olduğu fikrine ise çoğunluk katılmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber