10 Kasım törenlerinde Alemdaroğlu'nun üzerine yürüyen 12 öğrenci ağır disiplin cezasına çarptırılarak üniversiteden uzaklaştırıldı.

Haber Giriş : 13 Aralık 2003 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10 Kasım törenlerinde Alemdaroğlu'nun üzerine yürüyen 12 öğrenci ağır disiplin cezasına çarptırılarak üniversiteden uzaklaştırıldı.

ADKF'li öğrenciler Rektör Alemdaroğlu'na hitaben ?Maocu rektör istemiyoruz' demiş ve törenlerden önce olay çıkarmıştı. İstanbul Üniversitesi Öğrenci Disiplin Kurulu'na sevk edilen 12 kişinin 8'i süresiz üniversiteden uzaklaştırılırken 4'ü de iki yarıyıl okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Üniversiteden süresiz uzaklaştırılanlar arasında İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nur Serter'in anabilim dalı başkanlığını yaptığı bölümün Araştırma Görevlisi Ali Emre Özsoy da bulunuyor.

Üniversite çevreleri, bir öğrencinin disiplin cezası almasına en az 6 aylık bir süre sonucunda karar verildiğine dikkat çekerek, ADKF'li öğrencilere 20 gün içinde ceza verilmesini anlamlı buldu. Aynı çevreler, İÜ Disiplin Kurulu'nun, daha ağır suç işleyen öğrencilere bile hoşgörülü davranırken, ?rektörlüğün desteği ile bugünlere getirilen ADKF'li öğrencilere' verdiği ceza için ?Alemdaroğlu bir şeylerin üzerini mi örtmek istiyor?? sorusunu sordu. Öğretim üyeleri, Alemdaroğlu'nun bu tavrını, ?kendi büyüttüğü yavruların kafasını yemek' şeklinde niteliyor.

Aralarında araştırma görevlilerinin de bulunduğu 12 kişi hakkında disiplin cezası verilmesine yol açan olaylar şöyle gelişti: Ekim ayı başındaki İstanbul Üniversitesi'nin açılışında diğer tüm gruplara konulan yasaklara rağmen Türksolu dergisi serbestçe dağıtıldı. Dergide, ?Menderes bugün Tayyip'in yaptıklarını yapmaya kalkmış ve halk?ordu ihtilaliyle diktatörlüğü yıkılmıştı. Menderes idam sehpasında can vermişti. Ne diyelim Allah sonlarını benzetmesin.? deniliyordu. Rektörlerin 25 Ekim'de gerçekleştirdikleri Anıtkabir yürüyüşünde de Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Federasyonu'na (ADKF) bağlı öğrenciler aktif rol aldı. Öğrenciler Ankara'daki yürüyüşte ?Ordu göreve' pankartı açtı. İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu bu yürüyüşten bir gün önce İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek ile bir araya gelerek ?Bazı kelleler kesilebilir.? şeklinde konuşmuştu. 10 Kasım'da İÜ'de yine bir tören vardı. Atatürk'ü anma törenine Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı da davetliydi. Karadayı'ya Fen Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenecek törenle ödül verilecekti. Ancak tören öncesinde ilginç bir gelişme yaşandı. Rektör Alemdaroğlu, ADKF afişlerinin salon girişinden sökülmesini emretti. ADKF'li öğrenciler buna karşı çıkarak rektörle tartışmaya başladı. Rektörün, ?Türksolu dergisi dağıtılmasın, afişler kaldırılsın.? sözlerinden sonra öğrenciler Alemdaroğlu'nun üstüne yürüdü. Alemdaroğlu, araya öğretim üyeleri ve üniversite görevlilerinin girmesiyle salona girdi. Öğrenciler rektörü, ?Atatürk gençliği engellenemez', ?Maocu rektör istemiyoruz', ?Sen git Perinçek'in koltuğuna otur', ?Öcalan afişleri asanlar serbest, yasak bize mi?' şeklinde sloganlar atarak protesto etti.

Öğrenciler görevlilerin müdahalesine rağmen, stant ve afişlerini kaldırmazken, Genelkurmay eski başkanları Orgeneral Karadayı ve Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile çok sayıda öğretim üyesinin katıldığı tören sonrasında Türksolu dergisi de dağıtıldı. Olaylı törene Karadayı'nın eşi Seren Karadayı, Genelkurmay eski Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu ve eşi Olcay Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri eski Komutanı Org. İlhan Kılıç, Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, İÜ Rektör Yardımcısı Nur Serter de katılmıştı.

12 kişiye verilen ceza Yükseköğrenim Kurulu'nun (YÖK) öğrenci disiplin cezasını içeren yönetmelikteki şu maddeye göre verildi: ?Yükseköğretim kurumlarının ideolojik ve siyasi amaçlarla huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak veya boykot, işgal, engelleme, personelin işini yavaşlatma gibi eylemlere katılmak.?

Üniversiteden süresiz uzaklaştırılan öğrenciler şöyle: Ali Emre Özsoy (araştırma görevlisi), Onur Güneş Ayaz (ADKF Sözcüsü), Erkin Yurdakul (Türksolu Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Utku Umut Bulsun, Nur Aslan, Okan Ersol, Serdar Malkoç, Mehmet Koç. Üniversiteden iki yarıyıl uzaklaştırılan öğrenciler: Dilek Bilgin (İstanbul Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi, Edebiyat Fakültesi), Özge Şahin, Sibel Salhaoğlu, Oylum Yaman.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber