Türk Eğitim Sistemi dershaneleri besliyor!

Haber Giriş : 16 Ocak 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye'de eğitime ayrılan kaynağın okul ve öğrenci yerine dershanelere gittiğini söyledi

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, "Türkiye'nin, istihdam sorununu kalıcı olarak çözebilmesinin yolu eğitim reformudur" dedi. Vorkink, Türkiye'deki istihdam ve eğitim reformu konusundaki soruları yanıtladı. Eğitim reformunda, Türkiye'ye gereken tüm ilave mali ve teknik desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Vorkink, Türkiye'nin AB'ye daha uyumlu hale gelebilmesi açısından bu yardımlarının devam edeceğini kaydetti. Türkiye'nin, AB üyeliği için 10 yıllık bir geleceği planladığını hatırlatan Vorkink, eğitim sektörü ve işgücü piyasalarının şu anda, AB entegrasyonu için hazır olmadığını ifade etti.

HER AİLEDEN 5 BİN DOLAR

Türkiye'de liselerde, eğitim programı ve müfredat sorunu bulunduğunun altını çizen Vorkink "Bu ezbercilik sistemi, dershanelerin işine yarıyor " dedi. Vorkink, dershanelerin, Türk eğitim sisteminden, yıllık ortalama 1 milyar YTL kaynak sağladığını, her ailenin de ortalama yıllık 5 bin dolar dershane harcaması yaptığını vurguladı. Türkiye'de eğitime yapılan toplam harcamanın, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 7'si düzeyinde olduğunu belirten Vorkink, bu yüzde 7'nin yüzde 4.5'inin kamu kaynaklı olduğunu, geri kalan yüzde 2.5'in de özel kaynaklı olduğunu, bu harcamaların, okul ve öğrenci kalitesinin geliştirilmesi yerine dershanelere gittiğini söyledi. Vorkink, şunları kaydetti: "Türkiye, dünyada eğitime en çok harcama yapan ülkelerden biri konumunda. Eğitim sektörüne yapılan toplam harcama, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 7'si düzeyinde, birçok AB ülkesi bu orana sahip değil. Ancak, bu oranın yarısına yakını, daha iyi bir okul sistemi yerine dershanelere gidiyor."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber