Türkiye, uzun dönemli işsizlerin oranı en yüksek ülkelerin başında geliyor.

Haber Giriş : 14 Aralık 2003 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, uzun dönemli issizlerin orani en yüksek ülkelerin basinda geliyor.

Türkiye, uzun dönemli issizlerin orani en yüksek ülkelerin basinda geliyor.
Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Teskilati'nin (OECD) verilerine göre Türkiye'deki issizlerin yüzde 29.6'sini 12 ay ve daha uzun süre boyunca issizligi yasayanlar olusturuyor.
Türkiye, uzun dönemli issizlerin payinda OECD ülkeleri içinde Almanya ve Italya'nin ardindan üçüncü sirada yer aliyor. Kronik issizlerin payinda Italya, OECD'de yüzde 59.2 ile basi çekiyor. Bu ülkeyi de yüzde 47.9'luk kronik issiz oraniyla Almanya takip ediyor.
Türkiye'nin yani sira Irlanda yüzde 29.3, Hollanda yüzde 26.7, Finlandiya yüzde 24.4, Ingiltere yüzde 23.1'le uzun dönemli issizlerin oraninin en yüksek oldugu ülkeler arasinda yer aliyor. Ancak, Türkiye disindaki kronik issiz orani yüksek ülkelerin, issizlik sigortasi ve sosyal yardim kurumlarinin etkin hizmet verdigi gelismis AB ülkeleri oldugu dikkati çekiyor. Türkiye'de ise bu kurumlar henüz emekleme devresinde bulunuyor.
OECD ülkeleri içinde uzun dönemli issiz orani en düsük ülkelerin ise yüzde 6.4'le Norveç, yüzde 8.5'le ABD ve yüzde 9.7 ile Kanada olarak siralandigi tespit edildi.

AB'den destek kredisi
Avrupa Birligi, Türkiye'deki issizlik sorununun çözümü için 40 milyon euro'luk destek verecek.
Avrupa Birligi'nin finansman destegiyle yürütülecek Aktif Isgücü Programlari Projesi'nin uygulamasina 2004 yilinda baslanacak. Projenin hedef kitlesini; uzun süreli issizler, genç issizler, kadinlar, özürlüler, kirsal kesimden kentlere göç edenler, halen çalisan ve isten atilma riski tasiyanlar, çalisanina yatirim yapan küçük isletmeler ve ISKUR personeli olusturuyor. Projeden en az 25 bin kisinin yararlanmasi bekleniyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber