Kurulması öngörülen 'Bilgi Toplumu, Tanıtım ve Enformasyon Bakanlığı'na ilişkin ayrıntılar

Haber Giriş : 14 Aralık 2003 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurulması öngörülen 'Bilgi Toplumu, Tanıtım ve Enformasyon Bakanlığı'na ilişkin ayrıntılar

Hükümet, "bilgi toplumu, tanıtım ve enformasyon bakanlığı" kurulması için harekete geçti. E-devlet projesine de işlerlik kazandıracak bakanlığın yanısıra, "bilgi toplumu kurulu" da oluşturulacak.

Bürokrasiyi azaltmak ve tasarruf sağlamak amacıyla bakanlık sayısını azaltan hükümet, bilginin etkin kullanılmasını sağlamak için yeni bir bakanlığın kurulması çalışmalarını başlattı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bilgi Toplumu, Tanıtım ve Enformasyon Bakanlığı Kurulmasına İlişkin Tasarı"da, 3 müsteşar yardımcılığı, Bilgi Toplumu Genel Müdürlüğü, Bilgi Altyapı İşleri Genel Müdürlüğü, Bağlı ve İlgili Kuruluşlar Dairesi Başkanlığı, Avrupa Topluluğu Koordinasyon ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Bilgi Toplumu Genel Müdürlüğü, Avrupa Topluluğu Koordinasyon ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı da bulunacak. Ulusal Bilgi Toplumu Üst Kurulu da oluşturulacak.

Kurum ve kurullar kuruluyor

Hükümet, yeni bakanlığın yanısıra yeni kurum ve kurulların kurulmasını da düşünüyor. Buna göre Bilgi Toplumu Kurulu, Sağlık Uzmanlık Kurumu, Ulusal Su Araştırma Enstitüsü kurulacak.

Bilgi Toplumu Kurulu, toplam 50 üyeden oluşacak. Kurulda, siyasi partilerin oy oranına göre ilk beş partiden birer üyenin yanısıra Adalet, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Milli Savunma, Sanayi-Ticaret, Ulaştırma bakanlıklarının müsteşarları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, YSK başkanlıkları, Genelkurmay, kuvvet komutanlıklarına bağlı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanları, MGK Genel Sekreteri, Sayıştay ve TÜBİTAK başkanları, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü, YÖK Başkanı, Science Citation Indeks'e göre fen ve mühendislik dallarında uluslararası yayın sıralamasında ilk üç devlet üniversitesi ile ilk iki vakıf üniversitesinin rektörleri, TMMOB, TOBB başkanları, en çok üyesi olan sanayi ve ticaret odalarının temsilcileri, yazılı basın kuruluşları adına bir temsilci, görsel basın adına bir temsilci, Kamu-Sen, KESK, TBD, TBV, TESİD, TÜBİSAD, TÜSİAD, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TESK, TİSK, Kader başkanları olacak.

Tıp eğitimi de özerkleşiyor

Ayrıca Sağlık Uzmanlık Kurumu adı altında Sağlık Bakanlığı'nın sağlık eğitimi alanındaki yetkilerini devralacak bir kurumun kurulması için de bir tasarı hazırlandı. Tıp eğitiminde özerkleşmeyi hedefleyen hükümet, kurum üyelerini de atayacak.

Tasarıyla ayrıca Ulusal Su Araştırma Enstitüsü de kuruluyor. Enstitü, su kaynaklarının korunması ve yönetiminden sorumlu olacak.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber