Gelir Vergisi'nde yeni tarife gecikti, bordrolar hazırlanamadı

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni oran ve dilimler içeren Gelir Vergisi tarifesinin mali yılın başlamasından bu yana 18 gün geçmesine karşın yasalaşmaması, ücretli kesimde sıkıntıya yol açtı.

Ücretlerini 1 Ocak'ta alan işçiler ile 15 Ocak'ta alan devlet memurları, sözleşmeliler ve kamu işçilerinin ücret ve maaşları, geçen yılki Gelir Vergisi tarifesi üzerinden hesaplandı. Özel sektörde, 1 Ocak 2006'dan geçerli olacak yeni tarifenin henüz yasalaşmaması sebebiyle maaş bordroları hazırlanamadı. Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Gelir Vergisi'nde yeni tarifenin kısa sürede TBMM'de yasalaşacağını bildirdi. Yeni tarife, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Özel Tüketim Vergisi Kanun Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle tasarıya eklenecek. Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren önergeyle, yeni vergi dilimleri ve oranları kanundaki yerini alacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni tarifeye ilişkin çalışmasını, önerge hazırlığı için Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı'na da sundu.

Öte yandan Maliye Bakanlığı yetkilisi, çalışanların vergi iadesi sisteminde şu aşamada bir değişikliğin gündemlerinde bulunmadığını söyledi. Emeklilerin vergi iadesi kapsamında bu yıldan itibaren fatura-fiş toplamayacağını, kendilerine her ay ücretlerinin yüzde 4'ü oranında ek ödeme yapılacağını hatırlatan yetkili, buna ilişkin çalışmanın da bir önergeye dönüştürülmek üzere Meclis'e gönderildiğini ifade etti. Yetkili, "Çalışanlarda ise şu aşamada bir sistem değişikliği düşünülmüyor. Basında yer alan fişlerde kazı-kazan uygulaması, tamamen vatandaşın alışveriş sırasında fatura-fiş almasını teşvik etmeye dönük bir arayış olarak değerlendirilmeli. Bunların, çalışanların vergi iadesiyle ilgili doğrudan bir ilgisi yok." diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber