Pazar yeri çatısı faciasında eski belediye başkanına soruşturma izni

ZONGULDAK'ta, geçen yıl 18 Ocak'ta meydana gelen ve 2 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına neden olan pazar yeri çatısının çökmesi olayında İçişleri Bakanlığı, eski Belediye Başkanı CHP'li İsmail Eşref ile bazıları halen görevde bulunan 10 belediye personeli hakkında soruşturma izni verdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pazar yeri çatısı faciasında eski belediye başkanına soruşturma izni

Çatı çöktüğünde görevde olan mevcut Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir için ise soruşturma izni çıkmadı.

Terakki Mahallesi'ndeki Soğuksu Pazaryeri'nin çatısının 5 bin 654 metrekarelik bölümü yoğun kar yağışı ile birilkte çöktü. Enkaz altında kalan 44 yaşındaki Fatma Sarıoğlu ile 57 yaşındaki Güngör Durmuş'un öldüğü olayda, 20 kişi de yaralandı. Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda olay günü çatıda 59 santim kar olduğu, ancak çökmenin asıl nedeninin yapıdaki bakımsızlık olduğu belirtildi.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANINA SORUŞTURMA İZNİ

Bilirkişi raporunu inceleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, 31 Mart 2009'da göreve gelen ve 10 Mart 2011'de milletvekilliği adaylığı nedeniyle istifa eden eski belediye başkanı İsmail Eşref için soruşturma izni verdi. Bakanlık kararında İsmail Eşref'in, uzay çatı sistemindeki aksaklıklarla ilgili bilgi sahibi olduğu, ancak ekonomik ya da başka nedenlerle çözüm için somut adımlar atmayarak 2 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin yaralanması ile sonuçlanan kazanın oluşumuna yol açtığı vurgulandı.

KOMİSYON ÜYELERİNİN SORUMLULUĞU

Kararda ayrıca uzay çatı sistemi projesinin kesin kabul komisyonunda görev alan belediye personeli Erhan Darende, Necati Akkaş ve Aydın Sevimli için, projenin 4 bölüm halinde hesaplanıp ayrı ayrı çözümlemelerinin yapılmasına karşın, imalat aşamasında tek bir proje gibi montaj yaptırıldığı, bu durumda hesaplamanın bir bütün olarak yeniden yapılması gerekirken yapılmaması nedeniyle soruşturma izni verildi.

ZABITA MÜDÜRLERİNİN AKSAKLIKLARI BİLDİRMEDİĞİ İDDİASI

Yıllar içinde zabıta müdürü olarak görev yapan Ata Sevimli, Murat Yanık, Nazmi Çolban, Murat Hamzaçebi ve Necat Uludüz hakkında da çatıdaki civata, boru gibi kopmalar konusunda kendilerine gelen şikayetleri ve aksaklıkları üst makamlara zamanında ve yeterince bildirmemeleri nedeniyle soruşturma yapılmasına karar verildi. Yine belediye personelleri Yusuf Kara ve Ogan Göktürk için de çeşitli ihmaller gerekçe gösterilerek soruşturma izni verildi.

Çatı çöktüğünde görevde olan mevcut Belediye Başkanı Muharrem Akdemir hakkanda ise çatıdaki aksaklıklar konusunda kendisinin bilgilendirildiğine yönelik somut bilgiye rastlanmadığı gerekçesiyle soruşturma izni çıkmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber