Araç muayenesi daha ucuz olacak

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DanIŞtay'In yürütmeyi durdurma kararı verdiği ?Araç Muayene İstasyonları' özelleştirmesini kazanan Akfen-Doğuş-TüvSüd konsorsiyumu her şeye rağmen tüm hazırlıklarını tamamladı. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Erman Yerdelen, özelleştirmenin kısa bir süre içinde gerçekleşeceğini ve özel araç muayene istasyonlarında muayene ücretlerinin devletten daha ucuz olacağını söyledi. Yerdelen, AKŞAM'ın sorularını yanıtladı.

Özelleştirmede gelinen son nokta nedir?

Anayasa Mahkemesi böyle bir imtiyazın verilebileceği hakkında karar aldı. Bunun yapılmasına yasalar açısından bir engel yok. Danıştay'da birtakım müracatlardan dolayı yürütmeyi durdurmalar var. Onlardan biri de bu. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun yeniden bir karar almasını istiyor. Bugün yarın sanırım o da alınacak. Sonra yeniden Rekabet Kurulu'na gidecek.

Danıştay'ın verdiği karar sizi olumsuz etkiledi mi?

Bu karar bizde bir yılgınlık yapmadı. Biz bu işe para yatırdık. Yalova'da, Elazığ'da yeni örnek istasyon açtık. Bunu, bu işe inandığımız bildiğimiz iş olarak gördüğümüz için yaptık. Burada yılgın olmamız için bu işi bize vermek isteyen kaynakta sorun olması lazım. Orada da sorun yok. Özelleştirme İdaresi ve devletin diğer birimleri bu konuda ısrarlı. Danıştay, bir takım bazı müracatlardan dolayı böyle değerlendirmeler yaptı. Şu an için beklemek lazım.

Muayene fiyatları ne olacak?

Artık bu gibi şeyler devletin yapacağı iş değil, özel sektör daha iyi yapabilir. Fiyat olarak teklifi devlete verdik. Devlet neyi ne kadara yapacağını söylüyor. Muayene istasyonlarının özelleştirilmesi, devlete daha fazla gelir getirecek bir iş. Muayene işlemleri, devletten ucuz olacak ve en önemlisi kolay olacak . İstanbul'da yeni 15 istasyon açacağız. İnsanlar sokak sokak, muayene istasyonu aramak zorunda kalmayacak. Tüketiciye ne getiriyor ne götürüyoruna bakmak lazım.

İstasyonları Naci Başerdem yönetecek

İstihdamı artıracak mısınız?

Para hazır, peşin ödeyeceğiz. 613.5 milyon dolara ihaleyi kazandık. Ancak parayı peşin ödeyeceğimiz için yüzde 10'luk bir tenzilat var ve 550 milyon dolar civarında bir ödeme yapacağız. Oluşturduğumuz merkezde herkes görevinin başında bekliyor. Bu işin başına da Doğuş Grubu'ndan bir arkadaşımız gelecek. Tansaş'ın eski Genel Müdürü Naci Başerdem bu görevle ilgilenecek. Özelleşme olursa yüzlerce mühendis alacağız. Makina Mühendisleri Odası (MMO) Danıştay'a açtığı davada bizden şikayet ediyor. Ancak biz MMO'ya yeni iş sahaları geliştiriyoruz. Yepyeni istihdam oluşturulacağı gibi en önemlisi 250'ye yakın mühendise ihtiyacımız olacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber