Edirne'de 2 ton ücretsiz ciğer dağıtıldı

Edirne'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali'ne katılanlar, kentin meşhur tava ciğerine doydu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Haziran 2013 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Edirne'de 2 ton ücretsiz ciğer dağıtıldı

Edirne'de bu yıl 3'üncüsü düzenlenen 'Bando ve Ciğer Festivali'ne katılanlar, kentin meşhur tava ciğerine doydu. Festivalde trafiğe kapalı olan caddeye kurulan stantlardan halka ücretsiz olarak yaklaşık 2 ton tava ciğer dağıtıldı.

Edirne'de düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali'ne Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'dan gelen bando takımları, iki gün boyunca kentin çeşitli noktalarında mini konserler verdi. Festivalin finalinde trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'ne Edirneli ciğerci esnafı tarafından 30 masada stantlar açıldı. Masa önlerine demir barikatlarla koridorlar oluşturuldu. Edirne Valisi Hasan Duruer ve Edirne Belediye Başkanı CHP'li Hamdi Sedefçi'nin aşçı şapkası ve beyaz önlük takarak ciğer tezgahının başına geçti. Una bulanan ciğerleri kızgın yağlı tavaya atarak pişiren Vali Duruer ve Başkan Sedefçi, plastik tabakta halka kentin meşhur tava ciğerini dağıttı.

Ciğer almak isteyenler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Zabıta ekiplerinin uyarılarına rağmen ciğer almak isteyenler arasında izdiham yaşandı. Kızgın yağda pişirilen tava ciğer plastik tabaklarla ücretsiz olarak dağıtıldı. Yaklaşık 2 ton ciğer bir saat içerisinde tükendi.

'TAVA CİĞERİ KENTİ TANITIYOR'

Edirne Valisi Hasan Duruer, tava ciğerin kentin tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade etti. Duruer, "Benim ilk ciğer festivalim. Ben de garson oldum önlük taktım, ciğer pişiyorum. Edirne'nin tanıtılmasına büyük katkı sağladığını düşündüğümüz bir festival bu. Edirne aynı zamanda ciğerle anılıyor. Türkiye'nin en güzel yapıldığı yerlerden bir tanesi. Çeşitli ülkelerden gelen bando ekipleri var gösteriler yapıyorlar. Konserler veriyorlar" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise kentte yılda 7 festival yaptığını belirtti. Sedefçi, "Bu festivallerde hem yerli ve yabancı konukları ağırlıyoruz. İki günden bu yana kentte bandolar konserler veriyorlar. Edirne artık sembol olmuş tava ciğeriyle tanınıyor. Burada büyük iş esnafımıza düşüyor. Kaliteli ve iyi ciğer için iyi hizmet gerekiyor. Edirne'nin bu anlamda tanıtımını sağlıyoruz, Edirne için çalışıyoruz. Yaklaşık 2 ton ciğer dağıtıyoruz. Yunanistan ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerine tanıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkan ve ciğer ustası Bahri Dinar, tava ciğerinin dünyanın en kaliteli ve en çok tanınan yöresel yemeklerinden bir tanesi haline geldiğini, stantlarda 2 ton civarında ciğer ücretsiz olarak dağıtıldığını söyledi.

Edirne'ye gelen yerli ve yabancı misafirler, ilk kez yedikleri tava ciğerini çok sevdiklerini söyledi.

TAVA CİĞERİ EDİRNE'YE TESCİLLİ

2006 yılında Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Edirne'ye özgü tava ciğerine Türk Standartları Enstitüsü'nden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alabilmek için başvuruda bulundu. Dört yıl süren işlemlerin ardından tava ciğeri Edirne'ye tescillendi.

TAVA CİĞERİNİN HAZIRLANMASI

Edirne'nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne'ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber