Doktorlara 'robotik cerrahi' eğitimi

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sempozyum kapsamında bir hastanın böbrek tümörü robotik cerrahi ile canlı yayında alındı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 13:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen "Robotik Üroloji Sempozyumu" kapsamında, bir hastanın böbrek tümörü robotik cerrahiyle canlı yayında alındı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği idare ve eğitim sorumlusu Doç. Dr. Ziya Akbulut, AA muhabirine, yaklaşık 5 yıldır hastanede robotik cerrahi ile 600 hastanın ameliyat edildiğini söyledi.

Robotik cerrahinin, ürolojinin yanı sıra kadın hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kalp ve damar hastalıkları alanlarında da kullanıldığını ifade eden Akbulut, şu bilgileri aktardı:

"Robotik cerrahi, 3 boyutlu görüntü sağlayan ve görüntüyü 20 katına kadar büyütebilen bir teknolojiye sahip. Daha çok kanser cerrahisinde prostat, mesane ve böbrekle ilgili ameliyatlarda kullanıyoruz. Ayrıca böbrek çıkışındaki darlıklar da bu teknoloji kullanılarak düzeltilebiliyor."

Robotik cerrahinin Sağlık Bakanlığı hastaneleri içinde Ankara'da sadece Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, İstanbul'da ise iki hastanede bulunduğunu kaydeden Akbulut, "Bu yöntem her hastada uygulanamaz. Seçilmiş belirli hastalarda ameliyatlar robotik cerrahiyle yapılabilir" diye konuştu.

Robotik cerrahiyi, "geleceğin cerrahisi" olarak niteleyen Akbulut, "Şu anda çok pahalı olduğu için yaygın olarak kullanılamıyor. Daha az kanama olması, iyileşme süresinin kısa olması ve daha erken taburculuk imkanı nedeniyle son derece konforlu" ifadesini kullandı.

Yurt içi ve dışından çok sayıda uzmanın katıldığı sempozyum kapsamında 60 yaşındaki bir hastanın böbreğindeki tümör canlı yayında robotik cerrahi ile alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber