Hazina avukatı gelmedi, 'Meclisin koltukları' davası işlemden kaldırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurul Salonu'nun inşaatındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak, eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, 5 eski meclis yöneticisi, Emlak Konut A.Ş ve Ural Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aleyhine açılan 2 trilyon 773 milyar liralık alacak davası, hazine avukatının duruşmaya katılmaması nedeniyle işlemden kaldırıldı.

Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, bazı davalıların avukatları katılırken, Hazine avukatı gelmedi.

Davalı avukatları, belirlenen saatin üzerinden 25 dakika geçtikten sonra başlayan duruşmada, davacı avukatının hazır bulunmaması nedeniyle davayı takip etmediklerini söylediler.

Yargıç Selim Kaya, davacı avukatının gün ve saatini bildiği halde duruşmaya gelmediğini ve mazeret dilekçesi de sunmadığını belirtti.

Kaya, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun (HUMK) 409. maddesi uyarınca, davacı avukatı davayı takip etmediğinden, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verdi.

HUMK'nun 409. maddesine göre Hazine avukatı, davayı 3 ay içerisinde yenilerse yargılamaya kaldığı yerden devam edilecek.

Yenileme işlemi, 1 ay içerisinde yapılırsa harç bedeli ödenmeyecek. İşlemden kaldırma kararı verilen tarihten 1 ay geçtikten sonra yapılan yenilemede ise yeni bir harç bedeli ödenecek.

Davanın 16 Kasım 2005 tarihinde yapılan son duruşmasında, bilirkişi sorunu tekrar ortaya çıkmıştı. Mahkeme tarafından görevlendirilen 2. bilirkişi heyeti, avan (ön) projeye göre ve kullanılan malzemelerin önemli bir kısmının dış alıma dayanması nedeniyle devletin zarara uğratılıp uğratılmadığının ya da ne kadar zarara uğratıldığının belirlenemeyeceği yönünde rapor hazırlamıştı.

Mahkeme heyeti de yeni bir rapor hazırlanması için uzman bilirkişi heyeti atanmasına karar vermişti.

DAVANAME

Dava dilekçesinde, Emlak Konut A.Ş ve Ural Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin, TBMM Genel Kurul Salonu'nun Yeniden Düzenlenmesi İşi Proje Yönetim Sözleşmesi'ndeki yükümlülükleri yerine getirmedikleri, işin usul ve esasa aykırı ihale edildiği öne sürülüyor. TBMM'nin eski üst düzey yöneticilerinin yaptıkları işlemlerde Hazine'yi zarara uğrattıkları ileri sürülen dilekçede, davalılar eski TBMM Başkanı Kalemli, dönemin TBMM Genel Sekreteri Necdet Basa, Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Fahri Köprülü, Teknik Daire Başkanı Mehmet Mısırlı, İşletme ve Yapım Müdürü Erdal Yüksel, Genel Kurul'dan Sorumlu İşletme ve Yapım Müdür Yardımcısı Ahmet Korkmaz ile Emlak Konut A.Ş ve Ural Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden 2 trilyon 773 milyar 452 milyon 491 bin 665 liranın yasal faiziyle tahsili
isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber