Dün gece böyle geçti

Çevik kuvvet ekipleri, dün akşam saatlerinden itibaren Taksim Meydanı ve çevresindeki göstericilere tekrar müdahale etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taksim Meydanı'nda polisin bekleyişi sürürken, bir grup gösterici Talimhane yönünden Cumhuriyet Anıtı'na doğru taş, bilye ve havai fişek attı. Polis bunun üzerine gösterici gruba biber gazı ile karşılık verdi.

İstiklal Caddesi'nde Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde barikat kuran göstericilerden bazıları polise taş atarken, Sıraselviler Caddesi'nde bekleyen bir TOMA da meydana doğru yönelmek isteyen göstericilere su sıkarak dağıttı.

Gezi Parkı'ndaki durum

Polis, Gezi Parkı'ndan çıktıktan sonra Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önüne çekildi. Bu sırada bazı göstericiler ellerinde Türk bayrakları ve çeşitli flamalarla merdivenlere gelerek, beklemeye başladı. 3 TOMA da merdivenlerin önünde konuşlandırıldı.

Bunun üzerine, bir gösterici, bölgedeki emniyet amirinin yanına giderek, TOMA'ların merdivenlerin önünden çekilmelerini istedi.

Gösterici daha sonra arkadaşlarının yanına gelerek megafonla "Beyler taş yok, TOMA'lar geri çekiliyor, biz buraya ağaçlar için geldik, taş atmayın" uyarısında bulundu.

Bir süre devam eden müzakere sonucunda göstericilere polis anlaştı ve TOMA'lar geri çekildi. Göstericiler, bunun üzerine polisi alkışladı.

Yanan araçlar söndürüldü

Taksim Meydanı'nda yanan araçlar itfaiye ekiplerince söndürüldü. Göstericilerin tahrip ettiği araçların çekilmesi için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden büyük bir vinç getirildi.

Meydanda Gezi Parkı'nda kalan göstericilere ait "yatak, ayakkabı, pantolon, çarşaf, yorgan" gibi çeşitli eşyaların meydana dağıldığı görüldü.

Kasklarını yastık, kalkanlarını döşek olarak kullanıyorlar

Gün boyu Taksim Meydanı ve civarında görev yapan çevik kuvvet ekiplerinin bir bölümü AKM önü ve Gümüşsuyu'nda dinleniyor.

Polislerin bu sırada "kasklarını yastık, kalkanlarını da döşek" gibi kullandıkları görüldü. Bazı çevik kuvvet mensupları sırt sırta vererek dinlenirken, bazıları da kumanyalarını yedi.

Biber gazından olumsuz etkilenen çevik kuvvet polislerinin zaman zaman birbirlerine su verdikleri, gözlerine limon sürdükleri görüldü.

İstiklal Caddesi'nde barikat kuran gösterici grup, polisin müdahalesiyle dağıtıldı

İstiklal Caddesi'nde toplanan kalabalık grup, Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Fransız Konsolosluğu önünde barikat kuran göstericilerin polise taş atmaları üzerine, gruba önce TOMA'lardan tazyikli su sıkılarak, sonra da biber gazıyla müdahale edildi.

Konsolosluk önündeki barikatı geçen TOMA, göstericilerin Mis Sokak'ta kurduğu barikatı da aşarak, tazyikli su sıkmaya devam etti. Dağılarak ara sokaklara kaçan göstericiler ile polisler arasında kovalamaca yaşandı. Çeşitli sloganlar atan göstericiler, İmam Adnan Sokak'ın başında barikat kurarak beklemeye başladı. Polis ekipleri İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çekildi.

Öte yandan, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde göstericilerin barikat kurmak için bir araya getirdiği malzemeler, belediye ekipleri tarafından iş makineleri yardımıyla kaldırıldı.

Taksim Meydanı'nda, yabancı gazetecilerin de aralarında bulunduğu medya mensuplarının bekleyişi sürüyor.

TEM Otoyolu'nu bir süre trafiğe kapatan kalabalık bir grup izinsiz gösteri yaptıktan sonra dağıldı

Eyüp Yeşilpınar'da toplanan göstericiler, Taksim'de yaşanan olayları protesto ederek, sloganlar eşliğinde Gazi Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Gazi Mahallesi girişindeki TEM Otoyolu'nu yaklaşık 20 dakika trafiğe kapatan gruptakiler, daha sonra İsmetpaşa Caddesi'ne geldi.

Burada sayıları daha da artan göstericiler, devirdikleri çöp konteynerleriyle barikat kurup yolda ateş yakarak, polise taş ve havai fişek attı. Bir süre slogan atan gruptakiler, daha sonra dağıldı. Polis, izinsiz gösteri nedeniyle yoğun güvenlik önlemi aldı.

Ankara'da, protestocu bir grup Kızılay Meydanı'nda eylem yaptı

Bazı sendika üyelerinin de aralarında bulunduğu kalabalık Milli Müdafa Caddesi'nde basın açıklaması yapıp, sloganlar attı. Açıklamanın ardından polis, caddede oturmaya başlayan gruba, kanuni haklarını kullanıp basın açıklaması yaptıklarını ve dağılmaları yönünde uyarı anonsu yaptı. Gruptakiler, GMK Bulvarı, Sıhhiye ve Ziya Gökalp Caddesi'ne doğru çekildi.

TOMA ile "Akrep" tabir edilen araçlarla kalabalığı takip eden emniyet görevlileri ara sokaklara giden gruba uyrı anonslarını sürdürdü.

Polis bir süre sonra Kızılay Meydanı'ndan ayrılarak Başbakanlık Merkez Binası çevresinde toplandı. Göstericilerin bazıları tekrar Güvenpark'a dönerek şarkılar söyleyip halay çekti. Kuğulu Park'ta ise gruplar şarkılar söyleyip, sloganlar attı.

Bu arada, Kennedy Caddesi'nde toplanan küçük gruba, dağılın uyarılarına uymamaları sonucu polis müdahale etti. Grup üyeleri ara sokaklara dağıldı.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki olayları kaygıyla izlemeye devam ettiklerini ve barışçıl protesto hakları da dahil olmak üzere ifade ve toplanma özgürlüğünden yana olmayı sürdürdüklerini kaydetti.

Hayden, açıklamasında şunları belirtti:

"İfade özgürlüğü haklarını kullanan bireyleri cezalandırma yönündeki herhangi bir girişimden ve herhangi bir tarafın şiddeti provoke etmeye yönelik çabalarından kaygılıyız. Bugünkü olayların, durumun diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması ihtiyacını pekiştirdiğine inanıyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi Türkiye'nin uzun süreli istikrarı, güvenliği ve refahını en iyi garanti altına almanın yolunun, ifade, toplanma ve dernek kurma gibi temel özgürlükleri ve özgür ve bağımsız bir medyayı onaylamaktan geçtiğine inanıyoruz. Türkiye'nin ABD'nin yakın dostu ve müttefiki ve Türk yetkililerin bu temel özgürlükleri onaylayacağını umuyoruz."

BM Genel Sekreteri Ban'dan sükunet çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin sukunet çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde gazetecilerin sorusu üzerine, Türkiye'deki gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

Genel Sekreter Ban'ın sükunet çağrısı yaptığını kaydeden Nesirky, "Ban, farklılıklara diyalog yoluyla yaklaşmanın önemini vurguluyor. Demokratik devletin temel ilkelerinden olan toplanma hakkı ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmeli. Protestolar da barışçıl olmalı" dedi.

Nesirky, Türkiye'deki olaylara ilişkin BM'nin özel bir gözlemcisinin bulunmadığını da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber