Kredi kartı borçları affedilecek mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜNDEMDE KREDİ KARTLARINA AF YOK

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, gündemlerinde kredi kartlarına affın olmadığını bildirdiler.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyelerine, kredi kartları kanunu tasarısına ilişkin brifing verdi.

Alınan bilgiye göre brifingde, ''kredi kartı borcu bulunanlara, geçmişe yönelik bir af getirilmesinin mümkün olmadığı'' görüşüne varıldı.

Bakan Şener de komisyona bilgi verirken, bir af düzenlemesi eklenmesinin, Kredi Kartları Tasarısı'nı ''kilitleyeceğini'' söyledi.

Konunun ''çok hassas'' olduğuna işaret eden Şener, kredi kartı borcunun ''bir devlet alacağı değil, iki kişi arasındaki borç alacak ilişkisi'' olduğunu ifade etti. Şener, bu duruma devletin müdahale etmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Komisyona bilgi veren bankaların kredi kartları merkezi temsilcileri de af söylentisi nedeniyle kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısının giderek arttığını söylediler.

AF YOK

Komisyon Başkanı Soner Aksoy, kredi kartı borçlarına serbest piyasa koşullarında devletin müdahale etmesinin mümkün olmadığını belirterek, geriye dönük af düzenlemelerinin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.

Geriye dönük af düzenlemesi yapma niyetleri bulunmadığını bildiren Aksoy, ''Borcu bulunanları boşuna umutlandırmamak, ümit vermemek lazım. Gündemimizde af yok'' dedi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ise Türkiye'de kredi kartı borcunu ödemeyen 140 bin kişinin bulunduğunu, bunun da toplam kredi kartları içinde yüzde 7.2'lik bir oranı oluşturduğunu söyledi. Bilgin, ödenemeyen kredi kartı borç tutarının 1.3 milyar YTL olduğunu bildirdi.

Bilgin, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin oranının, ABD ve İngiltere'de yüzde 11-12 civarında olduğunu ifade etti.

Bilgin'in verdiği bilgiye göre, şu anda Türkiye'de 15 milyon kişi, 29 milyon adet kredi kartı kullanıyor. 2005 yılında, kredi kartlarıyla 86.5 milyar YTL'lik işlem yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber