Gelecek yıl uygulanacak Erasmus Değişim Programı ile Türk öğrenciler öğrenimlerinin 3-12 ayını istedikleri Avrupa üniversitesinde geçirebilecekler.

Haber Giriş : 17 Aralık 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelecek yil uygulanacak Erasmus Degisim Programi ile Türk ögrenciler ögrenimlerinin 3-12 ayini istedikleri Avrupa üniversitesinde geçirebilecekler.

Sokrates ve Erasmus; tarihin iki farkli dönemine damgalarini vuran iki düsünür. Biri ünlü Antik Yunan filozofu, digeri ise 15. yüzyilda yasamis, hümanizmin fikir babasi kabul edilen Hollandali düsünür. Bu iki düsünürün adini bir araya getiren ise 1987'den bu yana Avrupa'da uygulanan egitim degisim programi.

Sokrates adi altinda anilan bu degisim programi, çesitli Avrupa ülkelerinin egitim amaciyla ortak çalismasi esasina dayaniyor. 15 yildir Sokrates programi çerçevesinde 30 Avrupa ülkesi arasinda ögrenci ve akademisyen degisimi yapiliyor. Erasmus ise her düzeyde degisim gerçeklestiren bu projenin yüksek ögrenim ayagini olusturuyor.

DÖNEM KAYBETMIYORLAR
Erasmus programina kayitli üniversitelerin ögrencileri ve akademisyenleri üç ya da 12 aylik sürelerle bir baska üniversitede 'misafir' ediliyorlar. Erasmus programi için seçilen basarili ögrenciler istekleri dogrultusunda ücretsiz, hatta burslu olarak bu programdan yararlanabiliyorlar. Üniversitelerin anlasmalari sayesinde de yurtdisinda aldiklari derslerin kredilerini ülkelerine döndükten sonra kendi fakültelerine transfer ettirebiliyorlar. Böylece hem bir baska üniversitede egitim görerek, deneyimlerini artirirken hem de degisim yüzünden sene veya dönem kaybetmiyorlar.

PRE-SOKRATES DÖNEMI
AB ve aday ülkelerin ögrencileri arasinda son yillarda çok popülerlesen bu program, 2001'den bu yana Pre-Sokrates (Sokrates Öncesi) adi altinda Galatasaray Üniversitesi'nde uygulaniyor. Çesitli fakültelerden yaklasik 50 ögrenci Galatasaray Üniversitesi tarafindan Fransa'daki çesitli üniversitelere gönderildi. Buna karsilik Fransiz ögrenciler de Galatasaray Üniversitesi'ne geldi.

2004'TE 15 ÜNIVERSITE
2004'ten itibaren Erasmus programi Bilkent, ODTÜ, Ankara, ITÜ, Istanbul, Sabanci, Galatasaray, Marmara, Akdeniz, Çukurova, Ege, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik, Atatürk ve Gaziantep Üniversiteleri'nde pilot uygulamalara baslayacak. Bu üniversitelerden 135 ögrenci bu programdan ücretsiz olarak yararlanabilecek.

ÇOK SEY KAZANDIRDI
Galatasaray Üniversitesi Iletisim Fakültesi döndüncü sinif ögrencilerinden Azade Aslan ve Yasemin Reman, Pre-Sokrates programi ile Fransa'nin Bordeaux kentindeki Michelle de Montaigne Üniversitesi'nde 2002-2003 ders yilinin ikinci döneminde misafir ögrenci olarak egitim gördüler.

Bordeaux'da geçirdikleri bes ayin büyük bir deneyim oldugunu anlatan Aslan ve Reman, "Bu bize çok sey kazandirdi. Avrupa'nin çesitli ülkelerinden arkadaslar edindik. Fransizca ve Ingilizcemizi ilerlettik. Fransiz egitim sistemi hakkinda bilgi sahibi olduk" diyorlar.

GS'DE IKI FRANSIZ
Meryl Becede ve Benjamin Sabbah iki Fransiz ögrenci. Pre-Sokrates Degisim programi çerçevesinde 2003-2004 ders yilinin ilk dönemi için Galatasaray'da ögrenim görüyorlar. Özellikle Türkiye'yi seçtiklerini söyleyen ögrenciler, "Seçimimizde yanilmamisiz. Burada verilen egitim çok iyi" diye konusuyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber