Türkiye, yanlış ilaç kullanımı nedeniyle yılda 1 milyar dolar zarar ediyor.

Haber Giriş : 17 Aralık 2003 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, yanlis ilaç kullanimi nedeniyle yilda 1 milyar dolar zarar ediyor.

Reçetelere çok sayida gereksiz ilaç yazildigini belirten Prof. Dr. Tulunay, antibiyotiklerin yüzde 44'ünün çöpe atildigini söyledi.

Türkiye'nin, yanlis ilaç kullanimi nedeniyle yilda 1 milyar dolar zarar ettigi bildirildi. Klinik Farmakoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Cankat Tulunay, Diyarbakir Eczacilar Odasi'nca düzenlenen "Akilci Ilaç Kullanimi ve Ilaç Sorunu" panelinde yaptigi konusmada, reçetelere çok sayida gereksiz ilacin yazildigini, bunun da israfa neden oldugunu söyledi.

Türkiye'nin antibiyotik kullaniminda Japonya'dan sonra ikinci sirada yer aldigini ifade eden Tulunay, "Türkiye'de satilan antibiyotiklerin yüzde 44'ü çöpe atiliyor. Antibiyotikler dogru kullanilmiyor" dedi. Yanlis ilaç kullanimi nedeniyle Türkiye'nin, "yilda 1 milyar dolar kaybi bulundugunu" ifade eden Tulunay, söyle dedi:

Ilaç denetimi yetersiz

"Ülkemizde tombala çeker gibi ilaç kullaniliyor. 1988'de kisi basina yapilan ilaç harcamasi 8,8 dolar iken bu harcama 2003 yilinda yaklasik 50 dolari buldu. Saglik harcamalarinin yüzde 35'ini ilaçlar teskil ederken, bu oran gelismis ülkelerde yüzde 6 ile 9 arasinda degisiyor. Türkiye'de yillik 4 milyar dolarlik ilaç harcamasi yapiliyor. Dogru kullanimla yillik 1 milyar dolarin israf olmasi önlenebilir."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber