Meclis'ten rektör Bernay'a 7 ayrı konuda suç duyurusu

Haber Giriş : 27 Ocak 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Ferit Bernay ile ilgili iddiaları araştıran TBMM araştırma komisyonu, 7 ayrı konuda suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

4 aylık çalışma sonucunda bir rapor hazırlayan 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki İddiaları Araştırma Komisyonu'nun raporunda ?ihaleye fesat karıştırma, rüşvet alma, evrakta sahtecilik' iddiaları yer aldı. Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunma kararı alan komisyon, diğer konular hakkında ise YÖK ve Sayıştay Başkanlığı'yla temasa geçti. Raporda, üniversite yönetiminin öğretim üyelerine karşı psikolojik tacizde bulunduğu ve sicil konusunda keyfi hareket ettiği belirtildi. Raporda ayrıca üniversite kadrolarının, stratejik destek sağlamak amacıyla ?bir çeşit promosyon? olarak kullanıldığı belirtildi. İşte Rektör Bernay hakkındaki suç duyurusu konuları ve rapora yansıyan diğer iddialar:

1-Et alım ihalesi: OMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Mayıs 2003'te 329 milyar lira bedelle ihaleye çıktı. Samsunspor Tur. Temizlik ve Özel Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. Şirketi'nin verdiği teklif geçersiz sayıldı. Yapılan incelemede ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet iddiaları sonucuna ulaşıldı.

2-Kardiyoloji merkezi inşaatı: Kardiyoloji merkezi inşaatının çocuk hastanesine dönüştürülmesiyle devlet 380 milyar lira zarara uğratıldı. Kamu kurumlarına yanıltıcı bilgi verilmesi nedeniyle konu adli makamlara bildirilecek. Ayrıca Sayıştay'a gönderilecek.

3-Holter cihazı alımı: Holter sisteminin satın alınmasına ilişkin 24 bin dolarlık ihalede yolsuzluk ve evrakta tahribat yapıldığı tespit edildi. TCK'nın ilgili maddeleri gereğince ihaleye fesat karıştırma ve edimin ifasına fesat karıştırma fiillerinin soruşturması için konunun cumhuriyet savcılığına bildirilmesine karar verildi.

4-OMÜ lojman ihaleleri: Düşük tekliflere rağmen ihale yüksek fiyat veren firmaya bırakıldı. Çatı parasıyla totem yaptırıldı. İhaleye fesat karıştırma ihtimali nedeniyle sorumlular hakkında sumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

5-Ankara irtibat bürosu: Kızılay Ataç Sokak'taki konaklama yeri ve irtibat bürosunun giderleri Öğrenci Sosyal Hizmetler birimi bütçesinden karşılanmıştır. 139 milyar liralık toplam masraf, keyfi uygulama ve yasal olmayan ödeme nedeniyle rektör ve sorumlularına rücu ettirilmelidir. TCK hükümlerine göre suç duyurusunda bulunulması gerekli olduğu düşünülmektedir.

6-Ek ders ücretleri: Ders saatleri ile ödenen ek ders ücretleri arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Bu nedenle adli işlem yapmaya yetkili mercilere raporun bildirilmesi. Ders ücretlerinde fazla ödeme yapıldığı için cumhuriyet başsavcılığına konunun iletilmesi.

7-Araştırma görevlisi alımı: Lisansüstü eğitim ve araştırma görevlisi seçiminde tam keyfilik söz konusudur. Ayrıca resmi evrakta sahtecilik yapılması nedeniyle adli soruşturma yapacak mercilere raporun gönderilmesine karar verildi.

YÖK ve Sayıştay'a bildirilecek konular

TBMM Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporda, YÖK ve Sayıştay'a bildirilecek konular ise şöyle belirlendi: Üniversite bütçesinden keyfi harcamalar: 2001-2005 döneminde viski, votka, rakı gibi içkiler ve çikolata gibi yiyecekleri kendi gelirleriyle karşılamak zorunda olan OMÜ Vakfı'na bağlı konukevi ve otel işletmelerinin bu harcamaları Sağlık Kültür ve Spor Dairesi bütçesinden karşılanmıştır. Öğrencilere yönelik doğrudan harcama olmadığı için keyfi harcama yapıldığı tespit edilmiştir.

Disiplin soruşturmaları: Personel iki kategoriye ayrılmış, bir kesimin üzerinden ceza tehdidi hiç kalkmamıştır. Uygulamanın bir çeşit psikolojik tacize dönüştüğü anlaşılmıştır.

Kadrolaşma: 2000-2005 yılları arasında 98 öğretim görevlisi, 23 uzman ve 30 okutman nakil yoluyla veya açıktan atanmıştır. Dilekçelerini doğrudan ilgili birime vermeleri gerekirken rektöre verilmiştir. 107 üniversite yöneticisinin akrabasını memur veya akademik kadroda görevlendirdiği tespit edilmiştir.

Öğrenci dernekleri: Bazı öğrenci kulüplerinin yasa dışı örgütlerin devlet içinde teşkilatlanmasına neden olacak şekilde faaliyet göstermesine göz yumulmuştur.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber