Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 'gönüllü meteorolojistler' arıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hava tahminlerinin daha doğru; fırtına, hortum, don ve sel gibi meteorolojik olayların neden olduğu zararın ise ayrıntılı şekilde belirlenmesi amacıyla "gönüllü meteorolojistler" ile işbirliğine giderek, internet üzerinden bilgi alıyor.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Zirai Meteorolojik İklim Rasatları Daire Başkanlığı yetkilileri, hava tahminlerini yurt genelindeki 400 istasyondan edindikleri bilgiler ışığında yaptıklarını söylediler.
Her ilçe ve beldedeki meteorolojik olayın ve bunların yol açtığı zararların ayrıntılı şekilde belirlenmesinin oldukça zor olduğuna işaret eden yetkililer, kurumun maddi olanaklarının da buna izin vermediğini bildirdiler.
Öte yandan, vatandaşların meteorolojik olaylara ilgisinin de çok fazla olduğunu, herhangi bir hava olayını hemen kendilerine bildirdiğini anlatan yetkililer, şunları kaydettiler:
"Belirttiğimiz tüm etkenler bizi meteorolojiye ilgi gösteren insanlarla işbirliğine yöneltti. meteor.gov.tr adresindeki web sayfamıza 'Gönüllü Meteorolojist İletişim Formu' koyduk. Bu formda, bize çevresinde gördüğü hava olaylarını bildirmek isteyen kişilere ait bilgilerin yanı sıra olayların yaşandığı yer, tarih ve saat ile meteorolojik hadisenin türü ve neden olduğu zararların belirtilmesi isteniyor. Bu sayede edinilen bilgiler uzmanlarca değerlendiriliyor ve ilçe ve beldelerdeki meteorolojik durumlara ilişkin bilgi sağlanıyor."
Uygulamanın, 1 ay önce başladığını ve şu ana kadar 2 bin başvuru yapıldığını bildiren yetkililer, vatandaşların bu konuya oldukça ilgi gösterdiğini, gönüllü gözlemci sayısının artmasını beklediklerini kaydettiler.
Meteoroloji yetkilileri, kendileriyle temasa geçen amatör gözlemcilere gelecek aylarda sertifika verileceğini, böylece Türkiye'deki 3 bin 250 ilçe ve beldede birer amatör meteorolojist bulunmasını sağlayacaklarını belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber