Araçlarda yangınlara karşı söndürme sistemi yaptılar

Konya'da maden mühendisi Osman Nafiz Kılınç, mühendis arkadaşlarıyla birlikte araçlarda yangınlara karşı otomatik algılama ve söndürme sistemi yaptı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Araçlarda yangınlara karşı söndürme sistemi yaptılar

Konya'da maden mühendisi Osman Nafiz Kılınç, mühendis arkadaşlarıyla birlikte araçlarda yangınlara karşı otomatik algılama ve söndürme sistemi yaptı. Araçların motor, bagaj ve elektrik panellerinin bulunduğu bölümlerine monte edilen sistem, yangını 10 saniye gibi kısa bir sürede algıladıktan sonra devreye giriyor.

Sistemi üreten ve patentini alan Maden Mühendisi Osman Nafiz Kılınç, İstanbul'dan Konya'ya gelirken bir otobüsün yanmasına şahit olmasından sonra bu projeyi gerçekleştirdiğini belirtti. Mühendis arkadaşlarıyla birlikte 8 ay süren araştırma ve deneyler sonucu sistemi oluşturduklarını ifade eden Kılınç, sistemin araçların motor, bagaj ve elektrik panellerinin bulunduğu bölümlerine monte edildiğini kaydetti.

10 SANİYEDE ALGILAYIP, 3 SANİYE SÖNDÜRÜYOR

Yaptığı projeyi anlatan Osman Nafiz Kılınç, şunları söyledi:

"Araçlarda genellikle yangınlar yüzde 73 oranında motor bölümünden başlıyor. Araçların motor bölümünde yaklaşık 100-110 santigrat derece sıcaklık bulunuyor. Motor bölümünde yangın başladığı anda ise sıcaklık yükselmeye başlıyor. Bizim kurduğumuz sistem ise sıcaklık 161 santigrat dereceye geldiğinde devreye giriyor. Sistem yangını 10 saniyede algıladıktan sonra devreyi giriyor ve 3 saniye gibi kısa bir sürede de söndürüyor. Sistemdeki su, yüksek basınçla partikül halinde aleve püskürtülüyor. Aleve püskürtülen su, sıvı fazdan, gaz fazına geçerken bin 750 kat genleşiyor. Bu genleşme sırasında sistemin takılı olduğu motor bölümünü veya bagaj bölümünü su Sisi kaplıyor. Böylece ortamda oksijen kalmıyor. Alevin devam etmesini sağlayacak oksijen kalmadığı için de yangın boğularak sönüyor."

SİSTEM MUTLAKA DEVREYE GİRİYOR

Sistemin mekanik olduğunu ve monte edilen aracın elektrik aksamına bağlı olmadığını ifade eden Kılınç, "Araçta çıkan yangın sonrası elektrik aksamı kapansa bile bizim sisteminin devre dışı kalmıyor. Üzerindeki sensör sayesinde yangını algıladığı için devreye giriyor. Özellikle yolcu taşımacılığı yapan ve diğer tüm araçlara bu sistemi takmak mümkün" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber