TKHK hizmet alımında çalıştırılacak işçi sayısı hakkında genelge

2013-08 Nolu Hizmet Alımları Kapsamında Çalıştırılacak İşçi Sayısının Tespiti ve Takibi Sistemi Genelgesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2013 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK hizmet alımında çalıştırılacak işçi sayısı hakkında genelge

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUM

Sayı : 36385208-010-06/

Konu : Hizmet Alımları Kapsamında Çalıştırılacak

İşçi Sayısının Tespiti ve Takibi Sistemi.

................................. KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ

GENEL SEKRETERLİĞİNE

GENELGE

2013/08

İlgi: a) 12/05/2009 tarihli ve 2009/32 sıra nolu Genelge.

b) 09/10/2009 tarihli ve 2009/64 sıra nolu Genelge.

c) 04/06/2010 tarihli ve 2010/43 sıra nolu Genelge.

Bilindiği üzere Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesisleri (bundan sonra Birlik

olarak ifade edilecektir) döner sermaye kaynaklarından yapacakları hizmet alımları kapsamında

çalıştırabilecekleri azami işçi sayısını ilgi (a) genelgede belirtilen esaslar ve hesaplama yöntemine göre belirlemektedirler.

Geçen zaman sürecinde Kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda azami işçi sayısı tespitinde uygulanacak hesaplama yönteminde değişikliğe gidilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Kurumumuza bağlı Birlikler bundan sonra aşağıda belirtildiği şekilde hesaplama yapacaklardır.

A. Genel Esaslar.

1. Hesaplama yöntemine göre hizmet alımları kapsamında çalıştırılacak azami işçi sayısı, hizmet aliminin konusuna göre ayrı ayrı belirlenmemekte, Birliklerin tüm hizmet alımlarında (temizlik, koruma ve güvenlik, yemek pişirme ve dağıtım, bilgi sistemleri kullanımına ilişkin hizmet alımları vb.) çalıştırabileceği toplam azami işçi sayısı belirlenmektedir. Başka bir ifadeyle çalıştırılabilecek işçi havuzu belirlenmektedir.

2. Birlikler ihtiyaçları doğrultusunda istedikleri sayıda kişiyi istedikleri hizmet alımında, işçi havuzunda belirlenen azami sayıyı aşmamak şartıyla çalıştırabilirler. Örnek; Bir Birliğin hizmet alımları kapsamında çalıştırabileceği azami işçi sayısını 200 olarak kabul edersek, Birlik bunun 100 tanesini temizlik ihalesi kapsamında, 50 tanesini koruma ve güvenlik ihalesi kapsamında geri kalanını da yemek pişirme ve dağıtım ihalesi veya diğer hizmet alımları kapsamında çalıştırabilecektir.

3. Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78.5. inci maddesinde de belirtildiği üzere; Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilmesi ve ihale üzerinde bırakılan istekli ile birim fiyat sözleşme imzalanması zorunludur.

4. Koruma ve güvenlik hizmetlerinde bilindiği üzere 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde hareket edilmektedir. Anılan Kanuna istinaden çıkartılan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'in “Özel Güvenlik İzni” başlıklı 8 inci maddesinde; “Kişi ve kuruluşlar, özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel eliyle yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir. Valilik tarafından özel güvenlik talebine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra Komisyon, özel

güvenlik izninin verilip verilmemesine, özel güvenliğin sağlanmasına ilişkin yönteme ve özel güvenlik hizmetini yerine getirecek azami personel sayısına, bu amaçla bulundurulacak veya taşınacak silahların azami sayısına karar verir... ” hükmü yer almaktadır. Anılan hükümden anlaşılacağı üzere komisyon kurumların talebi üzerine çalıştırılacak azami personel sayısını ve niteliğini belirlemektedir. Bu çerçevede Birlikler, komisyonca belirlenen azami sayıyı geçmemek üzere kurum ihtiyaçları, ihtiyaç duyulacak diğer hizmet alımları kapsamında çalıştırılacak kişi sayısı ve mali durumlarını da dikkate alarak koruma ve güvenlik hizmet alımları kapsamında çalıştıracakları kişi sayısını (işçi havuzunda belirlenen kişi sayısını geçmemek üzere) belirleyeceklerdir.

5. Koruma ve güvenlik hizmet alımlarına ilişkin olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan 2012/71 sıra nolu Genelgenin 3 üncü maddesinde;

“Kamu Kurum ve Kuruluşlarından İstenilecek Belgeler

a) Talep yazısı (Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca)

b) Bağlı bulunulan Bakanlığın/Genel Müdürlüğün uygun görüşü, üniversiteler için rektörün uygun görüşü, kurum KIT ise Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü, belediye başkanlıkları için belediye başkanının uygun görüşü, il özel idareleri için il valisinin uygun görüşü, okullar için aile birliği yönetim kararı ve okul müdürü imzalı talep yazısı”

Şeklinde yer alan hüküm doğrultusunda Kurumumuzun uygun görüşü alınarak İl Özel Güvenlik Komisyonuna müracaat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

6. Yeni hesaplama yöntemi ile bulunan sayı, hizmet alımları kapsamında çalıştırılabilecek azami işçi sayısıdır. Birliklerin hesaplama sonucu bulunacak işçi sayısının tamamını çalıştıracaklarına dair bir zorunlulukları bulunmamaktadır. Birliklerin gelir-gider dengeleri ve hizmet ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. İleride doğabilecek hizmet ihtiyaçları düşünülerek azami işçi sayısının daha altında işçi sayısının belirlenmesinin faydalı olacağı unutulmamalıdır.

7. Kamu İhale Kurumunca yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği'nde personel

çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan,

çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım doğrultusunda;

a. Temizlik, koruma ve güvenlik, malzemesiz yemek pişirme, dağıtım ve sonrası, bilgi sistemi kurulum ve/veya kullanımına ve/veya bakım destek ve işletimine

ilişkin hizmet alım ihaleleri gibi, ihale dokümanında personel sayısının

belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin (mesai'sinin) tamamının kurumlarımız için kullanıldığı hizmet alımları kapsamında çalıştıran işçilerin hepsi havuza dâhil edilecektir.

b. Her ne kadar personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olmasa da malzeme dâhil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti alımlarında, yaklaşık maliyetin gerçekçi bir biçimde tespit edilmesi, istekliler tarafından teklif verme aşamasında ihale konusu işe ilişkin teklif maliyetinin doğru ve objektif olarak oluşturulması, sözleşmenin uygulanması ve işin yürütülmesi esnasında yükleniciyle ihtilafların yaşanmaması için; haftalık çalışma saatlerinin (mesai'sinin) tamamını idarede geçirecek personel sayısı ihale dokümanında mutlaka belirtilecektir. Bu personel sayısı “İşçi Havuzu” na dâhil edilecektir.

c. Sadece dışardan hazır yemek alımı (öğlen personel yemeği gibi) şeklinde bir hizmet alımı yapılıyor ve bu hizmet alımı kapsamında çalışan kişiler yemeği dağıttıktan sonra kurumumuzdan ayrılıp, yüklenicinin diğer işlerinde çalışıyorlarsa bu kişiler havuza dâhil edilmeyecektir.

d. Bakım ve onarım hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçiler, eğer ihale dokümanında personel sayısı belirleniyorsa ve bu personel haftalık çalışma saatlerinin (mesai'sinin) tamamını kurumumuz için kullanıyorsa havuza dâhil edilecektir.

e. Tıbbi cihaz hizmet alımları ve diğer sağlık hizmeti alımları (görüntüleme, laboratuvar, fizik tedavi ve sterilizasyon hizmet alımları gibi) çerçevesinde çalıştırılan, sağlık personeli (tıbbi dokümantasyon/sekreterlik mezunları hariç) havuza dâhil edilmeyecektir.

Diğer taraftan bu hizmet alımları kapsamında çalıştırılacak kişilerin bizzat hizmetin sunumu için gerekli olan personel olmasına dikkate edilmesi, temizlik, sekreter, güvenlik gibi personel ihtiyacının öncelikle diğer hizmet alımları veya kurum personellerinden karşılanması gerekmektedir.

f. Ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yukarıdaki bentlerde ifade edilmeyen diğer hizmet alımları kapsamında çalıştırılan kişiler havuza dahil edilecektir.

B. Hesaplama Yöntemi.

Hesaplama yönteminde, çalıştırılacak azami işçi sayısı, ekte yer alan tabloda detaylı şekilde gösterilen Birliğin hizmet sunumuna ilişkin çeşitli göstergelerinin belirli katsayılarla bölünmesi/çarpılması sonucu ortaya çıkan rakamların toplamından, birlik bünyesinde kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan sağlık hizmetleri sınıfında (doktor, diş hekimi, eczacı, psikolog, diyetisyen, hemşire, sağlık memuru, laboratuvar teknisyenleri gibi) yer alan personeller hariç olmak üzere, fiilen çalışan diğer tüm personelin (sözleşmeli yöneticiler, mühendis, memur, aşçı, teknisyen, hizmetli gibi) çıkartılması sonucu ortaya çıkan rakamdır. Her ne kadar sağlık hizmeti sınıfında yer alsalar da, Tıbbi Sekreterler fiilen çalışan personel sayısına dâhil edilecektir.

C. Hesaplama Yönteminde Dikkat Edilecek Hususlar.

1. Hesaplamalar “Hizmet Alımları Kapsamında Çalıştırılan Azami İşçi Sayısının Tespiti Sistemi” üzerinden yapılacaktır. Söz konusu sistem Kurumumuzun www.tkhk.gov.tr adresinin “Web Uygulamaları” bölümünde yer almaktadır. Birlikler kendilerine daha önce verilen şifreler ile giriş yapacaklardır.

2. Hizmet alımları kapsamında çalıştırılacak işçi sayısının tespit edilmesi amacıyla yapılacak hesaplama dönemleri Kurum Başkanlığı tarafından belirlenecektir.

3. Hesaplamada kullanılacak katsayılar ve formüller Kurum Başkanlığı tarafından gerekli görüldüğü zaman değiştirilebilecektir.

4. Hesaplamada kullanılan tüm veriler yıllık verilerdir. Hangi dönem hesaplama yapılırsa yapılsın o sağlık tesisine ait geçmiş bir tam yılı içeren veriler sisteme girilecektir.

5. Yapılacak hesaplamalar, Hastane Yöneticisinin başkanlığında ve Hastane Yöneticisi tarafından oluşturulacak en az 5 - en fazla 7 kişiden oluşan bir komisyon (Başhekim, İdari ve Mali Hizmetler Müdürü, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü, varsa Hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelciliği Müdürü komisyonun doğal üyeleridir.) marifetiyle yapılacaktır. Anılan komisyon marifetiyle yapılacak hesaplama sonucunda kurumun hizmet alımları ihaleleri kapsamında çalıştıracağı azami işçi sayısı belirlenerek komisyon üyelerince tutanak altına alınacaktır. Bu tutanağın bir nüshası o yıl içinde çıkılan kapsam dâhilindeki tüm hizmet alımı ihaleleri dosyasında bulundurulacaktır. Söz konusu tutanak (C.l) inci madde de belirtilen sisteme aktarılacak veriler çerçevesinde sistemden çıktı olarak alınabilecektir.

6. Hesaplamada kullanılan verilerin doğruluğundan bu genelgenin (C.5) nci maddesinde belirtilen komisyon sorumludur.

7. İlana çıkılacak ve ihalesi yapılacak hizmet alımlarında son yapılan hesaplama sonucunda çıkan sayı esas alınacaktır.

8. Hesaplama dönemlerinden sonra sisteme veri girilmesi ve girilen verilerin değiştirilmesi kesinlikle mümkün olmayacaktır. Sağlık Tesislerinin hizmet verdiği tüm kapalı alanlarda yeni inşaat, ek bina veya kiralama yolu ile temin edilen bina gibi faktörlere bağlı olarak önemli bir artış söz konusu ise veya bu kapalı alan artışına paralel olarak yatak sayısı ve poliklinik oda sayılarında da önemli bir artış olması durumunda, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte konu Kurumumuza bildirildiği takdirde sistemde sadece belirtilen parametrelerin verilerinin değiştirilmesine izin verilecektir.

9. Birlikler yıl içinde yeni açılacak olan sağlık tesislerinin hizmet alımları kapsamında çalıştırılacak azami işçi sayısının belirlenmesi için Kurumumuza müracaat edeceklerdir. Yeni açılacak olan sağlık tesisinin; yatak sayısını, poliklinik oda sayısını, toplam kapalı alanını gösterir bilgi ve belgelerle birlikte müracaat edilecektir. Kurumumuz tarafından; sağlık tesisinin yatak sayısı, poliklinik oda sayısı, toplam kapalı alanı, emsal olan Kurumumuza bağlı benzer tesislerin bir önceki hesaplama dönemi verileri ortalamaları üzerinden hareket edilerek müracaat eden sağlık tesisinin hizmet alımları kapsamında çalıştırabileceği azami işçi sayısı belirlenecektir.

10. Kurumun kapalı alanına, sağlık hizmeti sunmak amacıyla kullanılan tüm hizmet binalarının (kiralama yoluyla temin edilen binalar da dâhil) kapalı alanları dâhil edilecektir. Kapalı alan hesapları mimari projelerde kat planlarında yer almaktadır. Şayet plan üzerinde bu bilgiler yer almıyorsa, belediyelerden alman ruhsat ya da yapı kullanım izin belgelerinden binalara ait kapalı alan bilgilerine ulaşmak mümkün olabilecektir. Söz konusu bu belgelerden gerekli alan bilgileri elde edilememişse, binaya ait kat planlarında yer alan en-boy ölçülerinin binanın geometrik şekline uygun olarak çarpımı, iç bahçe ve galeri boşluk alanlarının bu çarpımdan düşülmesinden sonra binanın kat adedinin çarpımı ile binanın kapalı alan bilgisi elde edilebilir.

11. Sağlık tesisinin gelirinin girilmesinde Tek Düzen Muhasebe Sistemi verileri esas alınacak olup, bu amaçla TDMS programının Raporlar bölümünde "Z-Kurumun İşçi Sayısı

Hesabında Kullanacağı Gelir" isimli bir raporda yer alan gelir yazılacaktır. Sağlık tesisinin gelirine bağışlar, merkezden gönderilen ödenekler ile Bakanlığımıza bağlı diğer kurumlardan alman karşılıksız kaynak aktarımları dâhil edilmeyeceğinden, toplam gelirden bu tutarlar düşülerek kalan tutar kurum geliri olarak yazılacaktır. Sağlık tesisinin gelirinden bir önceki yıl gelir- gider farkı düşülerek yansıyacaktır.

12. Hesaplama yönteminde geçen yatak sayısı, yatan hasta sayısı, ortalama kalış gün süresi, acil veya normal poliklinik muayene sayısı, yoğun bakım yatak sayıları, yoğun bakım yatak doluluk oranı, ameliyat sayıları, doğum sayısı ve poliklinik oda sayısı göstergelerin tanımlanmasında ve bu sayıların belirlenmesinde Bakanlığımız ve Kurumumuz tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda hareket edilecektir.

13. Yukarıda da açıklandığı üzere birlik bünyesinde kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı, kurumun sağlık hizmetleri sınıfında çalışan personelleri hariç diğer tüm personel ile tıbbi sekreterlerin toplamından oluşmaktadır.

14. Sağlık Tesisinin toplam poliklinik muayene sayısı belirlenirken; toplam poliklinik muayene sayısından acil poliklinik muayene sayısı çıkartılarak hesaplanacaktır. Ağız ve Diş Sağlığı merkezleri için hesaplamada toplam muayene sayısı yazılacaktır.

15. Hesaplama yönteminde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Lepra Hastanesi, Meslek Hastalıkları ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi olanlar her 3 yatağa 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapacaklardır. Bu hastaneler için Hastane Rol Kat Sayısı 1,15 olarak uygulanacaktır.

16. Kamu Hastaneleri Birliklerinde bu sistemle ilgili veri girişi yapılması ve işçi sayısının takibi Mali Hizmetler Başkanlarının sorumluluğundadır. Bağlı sağlık tesislerinde ise Hastane Yöneticisinin sorumluluğundadır.

D. Mevcut Durum ve Mevcut Sözleşmeler.

Hesaplama yöntemine göre bulunacak hizmet alımları kapsamında çalıştırılabilecek azami işçi sayısının mevcut çalışan işçi sayısından eksi veya artı yönünde farklılık arz etmesi beklenen bir sonuçtur. Bu bağlamda;

1. Mevcut işçi sayısı, hesaplama yöntemine göre çalıştırabileceği azami işçi sayısından (Birlik İşçi Havuzundan) fazla olan Birlikler;

a) Mevcut işçi sayısını kesinlikle artırmayacaklardır.

b) Çalışan işçilerin kendiliğinden veya herhangi bir sebeple ayrılması durumunda iş eksilişine giderek yükleniciden ayrılan işçinin yerine yeni işçi istihdam etmesini istemeyeceklerdir.

c) Yeni çıkacakları hizmet alım ihaleleri kapsamında çalıştırılacak toplam işçi sayısının tespitinde, mevcut çalışan işçi sayısını (sözleşme sürecinde kendiliğinden veya herhangi bir sebeple ayrılan işçi sayısı düşülerek) dikkate alabilecekler ancak kesinlikle bu sayıyı artırıcı işlem tesis etmeyeceklerdir.

d) Yeni çıkılacak hizmet alım ihaleleri, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilecek ve birim fiyat üzerinden sözleşme imzalanacaktır. İmzalanan bu yeni sözleşme

süreleri içinde de kendiliğinden veya herhangi bir sebeple ayrılan işçinin yerine, iş eksilişine gidilerek yüklenicilerden ayrılan işçinin yerine yeni işçi istihdam etmesi istenmeyecektir.

e) Birim fiyat teklif alınarak sözleşme imzalanan hizmet alımları kapsamında

çalıştırılan kritik personelin (Ayrıları personelin sunmuş olduğu hizmetin, hizmet alımı kapsamında çalışan diğer personeller tarafından sunulamaması ve bu nedenle de hizmetin aksaması durumlarında, ayrılan personel kritik personel olarak değerlendirilebilecektir. Bilgisayar Mühendisi, Sistem Sorumlusu, Aşçıbaşı gibi) ayrılması durumunda hizmette aksamalara meydan verilmemesi için bu personelin yerine aynı niteliklere haiz yeni personelin istihdam edilmesi yükleniciden istenebilir.

2. Mevcut çalışan işçi sayısı hesaplama yöntemine göre çalıştırabileceği azami işçi

sayısından (Birlik İşçi Havuzundan) az olan Birlikler, gelir-gider dengeleri ve hizmet ihtiyaçları

doğrultusunda mevcut işçi sayısını Birlik İşçi Havuzunu aşmamak kaydıyla Kurumun belirleyeceği esaslar dâhilinde artırabileceklerdir.

3. Birliklerde mevcut çalışan işçi sayısı sisteme göre eksik veya fazla olsun hizmet ihtiyacı halinde gerektiğinde işçi sayısında artış yapılması Kurum Başkanının yetkisindedir.

E. Kamu Hastaneleri Birlikleri Uygulamaları

1. Kamu Hastaneleri Birliklerine bağlı her bir sağlık tesisi Kurumca belirlenen dönemler itibariyle sisteme girdikleri veriler üzerinden hesaplama yaparak sağlık tesisinin çalıştırabileceği azami işçi sayısını (sağlık tesisi işçi havuzu) belirleyeceklerdir.

2. Birlik bünyesinde bulunan tüm sağlık tesislerinin çalıştırabilecekleri azami işçi sayılarının toplamı da “Birlik İşçi Havuzu” olarak değerlendirilecektir.

3. Kamu Hastaneleri Birlikleri Genel Sekreterlik merkezinin çalıştırılabileceği işçi sayısının belirlenebilmesi için sistem üzerinden herhangi bir hesaplama yapılmayacaktır. Veri giriş dönemlerinde sadece mevcut çalışan işçi sayısını bildireceklerdir.

4. Kamu Hastaneleri Birlikleri, bağlı sağlık tesislerinin hizmet ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla bundan sonra yapacakları hizmet alım ihalelerini; işçi sayısı eksik olan sağlık tesislerinin ihtiyaçlarının ve sözleşme süreci içinde yeni ortaya çıkabilecek ihtiyaçların işçi sayısı fazla olan sağlık tesislerinden karşılayacak şekilde planlayarak yapacaklar ve ihale dokümanlarını bu doğrultuda oluşturacaklardır. Ayrıca bu ihaleler planlanırken sağlık tesisinin il merkezine uzaklığı, yol giderinin karşılanıp karşılanmadığı gibi kriterlerde dikkate alınmalıdır.

Yukarıda belirtilen esaslara uygun ve sağlık tesislerinin konumu dikkate alınarak ihaleler; tüm sağlık tesislerinin hizmetlerini bir yüklenici (firma) yürütecek şekilde yapabileceği gibi her hangi bir sağlık tesisini ayrı bir yüklenici (firma) yürütecek şekilde veya birkaç sağlık tesisini gruplandırılarak grup grup yapabilecektir. Bu konuda karar verme yetkisi Genel Sekreterdedir.

Örnek; A Birliğine bağlı 5 Sağlık Tesisinin Temizlik Hizmetleri

a) 5 sağlık tesisinin temizlik hizmetleri kısmi teklife açılmadan ihale sonucunda X Firması tarafından yürütülür.

b) 5 sağlık tesisinin temizlik hizmetleri kısmi teklife açılarak ihale sonucunda X, Y, Z firmaları tarafından ayrı ayrı yürütülür.

c) 5 sağlık tesisi 2 gruba ayrılır ve grup grup kısmi teklife açılarak ihale sonucunda 1 inci grubu X Firması 2 nci grubu Y Firması yürütür.

Yukarıda verilen örnek uygulamalar Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı sağlık tesislerinin sayısına ve konumlarına bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir.

5. Birliğe bağlı sağlık tesislerinin sözleşme sürecinde (ileride) doğabilecek ihtiyaçları ile yeni açılabilecek birimlerin (semt polikliniği, ek hizmet binası gibi) doğabilecek ihtiyaçları düşünülerek işin yapılacağı (hizmetin sunulacağı) yerler ile bu kapsamda çalıştırılacak işçi hareketlerine yönelik düzenlemelere ihale dokümanlarında yer verilecektir.

F: Yürürlükten Kaldırma.

İlgide kayıtlı genelgelerin bu genelgeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a. Müsteşar

SAĞLIK TESİSİNİN YILLIK GÖSTERGELERİ KATSAYI İŞÇİ SAYISI Çarpan AÇIKLAMA
Yatak Sayısı 4 Yatak 1 Yatak İşgal Oranı Her 4 yatağa 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacak, bulunan değer yatak işgal oranı ile çarpılarak nihai değer bulunacaktır. Ayrıca bu değere bir önceki yıl ortalama kalış gün süresi bir önceki dönem Türkiye ortalamasının altında olanlara ilave sayı verilecektir.
Kapalı Alan 500 m2 1   Her 500 m2' ye 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Geliri 675.000 1   Toplam gelir 675.000 katsayısına bölünerek hesaplama yapılacaktır. Gelirden aynı döneme ait gider artışı düşüldükten sonra hesaplama yapılacaktır.
Yatan Hasta Sayısı 500 1   Her 500 yatan hastaya 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Poliklinik Muayene Sayısı 9.500 1   Her 9.500 poliklinik muayenesine 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Acil Poliklinik Muayene Sayısı 8.500 1   Her 8.500 acil poliklinik muayenesine 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Poliklinik Oda Sayısı 2 1   Her 2 poliklinik odasına 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır. Ayrıca poliklinik oda başına düşen poliklinik muayene sayısı bir önceki dönem Türkiye ortalamasının üzerinde olanlara ilave sayı verilecektir.
A Grubu Ameliyat Sayısı 500 1   Her 500 A Grubu Ameliyata 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
B-C Grubu Ameliyat Sayısı 1000 1   Her 1000 B-C Grubu Ameliyata 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
D-E Grubu Ameliyat Sayısı 2000 1   Her 2000 D-E Grubu Ameliyata 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
1.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 7 1   Her 7 (yedi) 1.Basamak YB yatağa 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
2.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 5 1   Her 5 (beş) 2.Basamak YB yatağa 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
3.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 3 1   Her 3 (üç) 3.Basamak YB yatağa 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Yoğun Bakım Yatak Doluluk Oranı       Toplam Yoğun Bakım Yatak sayısından hesaplanan işçi sayısı, Yoğun Bakım Yatak doluluk oranı ile çarpılarak ilave işçi verilecektir.
Doğum Sayısı 1000 1   Her 1.000 doğuma 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı 67% --   Eksi yönde bir göstergedir. Yukarıda belirtilen göstergelere göre bulunacak toplam rakamdan, fiili çalışan personel sayısının %67'si düşürülerek hesaplama yapılacaktır.
HASTANE ROLÜ KATSAYISI       Yukarıda belirtilen kriterlere göre yapılacak hesaplama sonucu bulunan sayıya hastane rolü katsayısı uygulanacaktır. Al = 1,10 Al Dal-Ali Dal- Ali = 1 B,C,D,E = 0,90
GÖSTERGELER ÖRNEK SAĞLIK TESİSİNİN BİR YILLIK RAKAMLARI KATSAYI / TÜRKİYE ORTALAMASI FORMÜL ÇALIŞTIRABİLECEĞİ İŞÇİ SAYISI
Yatak Sayısı 204 4 1(204/4) X (0,89)1 X (3,90/3,70) = 47,84
Yatak İşgal Oranı 89%
Yatan Hasta Ortalama Kalış Gün Süresi 3,7 3,90 (Kurumca Hesaplanır)
Kapalı Alan 6.000 500 m2 6000 / 500 = 12
Geliri 20.224.346,00- TL. 675.000-TL 20.224.346/675.000 29,96
Yatan Hasta Sayısı 11.737 500 11.737/500 = 23,47
Poliklinik Muayene Sayısı 510.291 9.500 510.291 /9.500 = 53,71
Acil Poliklinik Muayene Sayısı 176.264 8.500 176.264/8.500 = 20,74
Poliklinik Oda Sayısı 37 2 A=(37 / 2) B=(510.291/37)/7.500) B= B<1 =1 B= B>2 =2 İşçi Sayısı = A x B 34,02
Ortalama Poliklinik Muayene Sayısı 7.500 (Kurumca Hesaplanır)
A Grubu Ameliyat Sayısı 0 500 0/500 = 0
B-C Grubu Ameliyat Sayısı 2.524 1.000 2.524/1.000 = 2,52
D-E Grubu Ameliyat Sayısı 3.919 2.000 3.919/.2000 = 1,96
1.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 17 7 17/7 = 2,43
2.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 0 5 0/5 = 0
3.Basamak Yoğun Bakım Yatak Sayısı 0 3 0/3 = 0
Yoğun Bakım Yatak Doluluk Oranı 65%   0,65 x 2,43 1,58
Doğum Sayısı 1.000 1.000 1.000/1.000 = 1
ARA TOPLAM 231,23
Kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı 44 Yüzde 67'si 29,48 231,23-29,48 = 201,75
HASTANE ROLÜ B 0,9 201,58X0,90= 182
SAĞLIK TESİSİNİN HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA ÇALIŞTIRABİLECEĞİ AZAMİ İŞÇİ SAYISI 182
SAĞLIK TESİSİNİN YILLIK GÖSTERGELERİ KATSAYI işçi SAYISI Çarpan AÇIKLAMA
Diş Üniti Sayısı 3 Ünit 1   Her 3 ünite 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Kapalı Alan 500 m2 1   Her 500 m2' ye 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Geliri 675.000- TL 1   Toplam gelir 675.000 katsayısına bölünerek hesaplama yapılacaktır. Gelirden aynı döneme ait gider artışı düşüldükten sonra hesaplama yapılacaktır.
Poliklinik Muayene Sayısı 7.000 1   Her 7.000 poliklinik muayenesine 1 (bir) işçi şeklinde hesaplama yapılacaktır.
Kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı 67% -   Eksi yönde bir göstergedir. Yukarıda belirtilen göstergelere göre bulunacak toplam rakamdan, fiili çalışan personel sayısının %67'si düşürülerek hesaplama yapılacaktır.
HASTANE ROLÜ KATSAYISI       Yukarıda belirtilen kriterlere göre yapılacak hesaplama sonucu bulunan sayıya hastane rolü katsayısı uygulanacaktır. ADSM = 1
GÖSTERGELERİ ÖRNEK KURUMUN BİR YILLIK GÖSTERGELERİ KATSAYI FORMÜL Çalıştırabileceği İşçi Sayısı
Diş Üniti Sayısı 20 3 20/3 = 6,67
Kapalı Alanı 1400 500 mİ 1.400/500 = 2,8
Gelir 2.818.244,00 675.000 2.818.244/ 675.000 = 4,18
Poliklinik Muayene Sayısı 24.645 7.000 24.645 / 7.000 = 3,52
ARA TOPLAM 17,17
Kadrolu ve/veya sözleşmeli olarak çalışan personel sayısı 10 Yüzde 67 , si 6,70 17,17-6,70 = 10,47
HASTANE ROLÜ   1,00 10,47 x 1
SAĞLIK TESİSİNİN HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA ÇALIŞTIRABİLECEĞİ AZAMİ İŞÇİ SAYISI 10
             

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber