Yüksek enflasyon tiryakileri endişelendirdi

6 aylık ÜFE’deki yüzde 2.46’lık artış içki ve sigaradan alınan ÖTV’yi otomatik olarak artırırken, bunun tüketiciye ‘zam’ olarak yansıyıp yansımayacağı merak konusu oldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Temmuz 2013 17:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sigara fiyatlarında ortalama yüzde 2'lik artış gerektiren bu gelişmeye karşın sigara üreticilerinin artışı fiyatlara yansıtmaması bekleniyor. Alkollü içecekler grubunda ise vergi artışının fiyatlara yansıması konusunda henüz alınmış bir karar bulunmuyor.

Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle içki ve sigara üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV), 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi oranında artırılması hükme bağlanmıştı. Alkollü içeceklerde ilk olarak Ocak ayında, ÖTV oranları yüzde 2.7'lik ÜFE artışı çerçevesinde güncellenmiş, sektör de bu artışı fiyatlarına yansıtmıştı.

İşte bu yılın Ocak-Haziran döneminde ÜFE'deki yüzde 2.46'lık artışla, bugünden itibaren 2 litreyi geçmeyen kaplardaki rakıdan alınan ÖTV 79 liradan 81 liraya; şaraptan alınan ÖTV 3.53 liradan 3.61 liraya; biradan alınan ÖTV ise 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22'den fazla olanlar içinse 104,87 liradan 107,44 liraya çıktı.

Sektörün genel olarak, ÖTV'deki yüzde 2.46'lık bu artışı fiyatlara yansıtıp yansıtmayacağı konusunda henüz bir karar almadığı ancak bazı üreticilerin artışı yansıtmama eğiliminde olduğu öğrenildi.

KAÇAK ORANI YÜZDE 19'A ÇIKTI SEKTÖR ZAMDAN KORKTU

Sigara üreticilerinde ise durum biraz daha farklı. 2.46'lık ÜFE artışı paket başına alınan 9 kuruşluk maktu verginin 9,22 kuruşa yükselmesi anlamına geliyor ki; bu da sigara fiyatlarında ortalama yüzde 2'lik zammı gerektiriyor. Ancak sektör vergi artışını sineye çekip, kendisi üstlenirken, tiryakiye yansıtmayı düşünmüyor.

Çünkü Maliye'nin sigara vergilendirilmesindeki yeni sistemi nedeniyle Ocak ayında sigara fiyatlarına 1 ila 1.75 lira arasında yapılan zamlar, kaçak sigara satışında adeta patlama yaşanmasına neden oldu. Sektör yetkililerinden edinilen bilgiye göre yüzde 6'ya kadar düşen kaçak sigara oranı, yüksek vergi artışlarıyla birlikte yüzde 17 ila 19'a yükseldi. Şimdi fiyatlara yapılacak yüzde 2'lik bir zammın kaçak sigara tüketimini daha da artıracağı tahmini yapan sektör, bu gerekçeyle fiyatlarda artış planlamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber