Geç alınan alkol raporu kabul edilmeyecek

Danıştay 15. Dairesi, 0,89 promil alkollü çıkan ve ceza alan sürücünün itirazı üzerine Adli Tıp Kurumunda 1 saat 24 dakika sonra yaptırdığı kan testinde 0,49 promil alkollü çıkması nedeniyle verilen cezayı iptal eden İdare Mahkemesi kararını bozdu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2013 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Geç alınan alkol raporu kabul edilmeyecek

Daire, zamana bağlı vücuttaki alkol oranının azalmasının olağan olduğuna işaret ederek, davacının ilk ölçüm sırasında güvenli sürme yeteneğini kaybedecek miktarda alkollü olduğunun tespit edilmesini yeterli saydı.

Ankara'daki polis denetimlerinde alkollü araç kullandığı ve alkol oranının 0,89 promil olduğu tespit edilen sürücünün ehliyetine el konularak, para cezası verildi. İtirazı üzerine Adli Tıp Kurumuna giderek kan örneği veren sürücünün kanında 0,49 promil alkol bulunduğu tespit edildi. Sürücü, cezanın iptali istemiyle dava açtı.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, cihazla yapılan ölçümle kan tahlili arasındaki zaman farkının 1 saat 24 dakika olması karşısında trafik elemanlarınca yapılan tespitin sağlıklı bir tespit olmadığı sonucuna vardı. Bu tespite dayanılarak davacıya ceza verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına karar veren mahkeme, işlemi iptal etti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 15. Dairesi, İdare Mahkemesinin kararını bozarak, yeniden bir karar verilmek üzere dosyayı Ankara 3. İdare Mahkemesine gönderdi.

-0,50 promil üstü kullanamaz

Dairenin gerekçesinde, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 97. maddesine göre, uyuşturucu, uyutucu ve keyif verici gibi özelliklere sahip doğal ve sentetik psikotrop maddeleri alanlarla alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayolunda araç sürmelerinin yasak olduğu vurgulandı.

Yönetmelikte ayrıca, taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerle resmi araç sürücülerinin alkollü içki kullanarak araçları süremeyeceklerinin, alkollü içki almış araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üstünde olanların araç kullanamayacaklarının kurala bağlandığı hatırlatıldı.

Bilimsel çalışmalarda, alkole toleransın kişiden kişiye değişeceği gibi aynı kişide de farklı zamanlarda reaksiyonlarda farklılık olabileceği belirtilen gerekçede, kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, metobolizma hızı, açlık ve tokluk durumu gibi pek çok nedene bağlı olarak vücuttaki alkol oranının azalma hızının değişebileceğinin kabul edildiği bildirildi.

-"Kan alkol düzeyi bir saatte 0,15 promil azalıyor"

Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığının bir yazısında, zamanla orantılı kan-alkol düzeyindeki azalmayla ilgili yapılan araştırmalarda, kan alkol düzeyinin bir saatte 12-20 mg/dl azaldığının tespit edildiği bilgisine yer verildiği kaydedilen gerekçede, Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulunca adli vakalarda, ortalama kan alkol düzeyinin bir saatte 15 mg/dl (0,15 promil) azaldığının kabul edildiği ifade edildi.

Gerekçede davacının, saat 02.06'da yapılan ölçümde 0,89 promil alkollü olduğunun tespit edildiği, bu ölçüme davacı tarafından itiraz edilmesi üzerine Adli Tıp Kurumunda saat 03.30'da kan örneğinden yapılan tahlil sonucu düzenlenen raporda ise 0,49 promil alkol bulunduğunun belirlendiği kaydedildi.

Dairenin gerekçesinde, "Zamana bağlı vücuttaki alkol oranının azalması olağan olduğundan, davacının ilk ölçüm sırasında güvenli sürme yeteneğini kaybedecek miktarda alkollü olduğu tespit edildiğinden bahisle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" hükmü yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber