YÖK protestosuna 15 yıl hapis istemi

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ü protesto etmek amacıyla Ankara'da düzenlenen eyleme katıldıkları gerekçesiyle 20'si tutuklu 39 kişinin yargılanmasına başladı.

7 Kasım 2005'te Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Kızılay'da toplanan Gençlik Federasyonu üyelerine polis müdahale etmiş, eylemin sonunda gözaltına alınan 48 kişiden 20'si tutuklanmıştı. Savcılık ise 39 kişi hakkında ?örgüt üyeliği? suçlamasıyla dava açmıştı.

Engin Arslan, Cihan Çınkı, Ender Aldanmaz, Serkan Onur Yılmaz, İlhan Kaya, Tufan Bakır, Mehmet Aydın, İlker Ekiz, İlker Doğan, Ziyahan Aldeniz, Abdullah Özgür, Kemal Çete, Ekrem Kurtuluş, Mustafa Doğru, Ömer Deniz, Volkan Alkış, Özkan Kaya, Nurgül Acar, Hasan Selim Gönen ve Didem Akman'ın tutuklu olarak yargılandığı davaya dün Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

39 sanıktan ikisinin katılmadığı duruşma öncesinde bina önünde Gençlik Federasyonu üyeleri ?YÖK'e karşı çıkmak suç değildir? yazılı pankart açarak arkadaşlarına destek verdi.

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan tutuklu sanık Engin Arslan, olay günü bir kafede çay içerken gözaltına alındıklarını belirterek, gözaltında ve cezaevinde kötü muamele gördüklerini söyledi.

Avukatı ise Arslan'ın başında bir bant bulunduğuna dikkat çekerek, mahkeme heyetinden, müvekkilinin cezaevinde saldırıya uğradığı yönünde suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Ancak Mahkeme Başkanı Süreyya Gönül bu talebi reddetti. Arslan'ın durumu tutanağa, ?Başında bant olduğu görülmüştür. Bantın altında ne olduğu görülmemiştir? diye geçti.

Kötü muamele yapıldı

Tutuklu sanıklardan Ender Aldanmaz, Ulucanlar Cezaevi'nde koğuşun pis olmasından kaynaklı bitlendiğini, diğer koğuştaki kişilere selam verdiği için de gardiyanlarca dövüldüğünü söyledi.

Tutuklu sanıklardan Cihan Çınkı, İlhan Kaya, Serkan Onur Yılmaz, Tufan Bakır ve Nurgül Acar da öğrenci olmaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, haklarındaki suçlamaları reddettiler ve tahliyelerini istediler.

YÖK'e karşı eylem yapan ve bu nedenle 20'si üç aydır tutuklu bulunan gençlerin, TCK'nın örgüt üyeliği suçunu düzenleyen 314'üncü maddesinin 2'inci bendi uyarınca 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmeleri isteniyor.

evrensel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber