Çiçek: Danıştay'ın Tüpraş kararı herkesi bağlar

Haber Giriş : 02 Şubat 2006 17:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danıştay'ın TÜPRAŞ'a ilişkin kararını henüz görmediğini, görmeden bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, "Yargı kararı olması hasebiyle herkesi bağlar. Herkesin uyması gerekir" dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danıştay'ın TÜPRAŞ'a ilişkin kararını henüz görmediğini, görmeden bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, "Yargı kararı olması hasebiyle herkesi bağlar. Herkesin uyması gerekir" dedi.

Çiçek, bakanlık makamında gazetecilere, Türk Medeni Kanunu ile Nüfus Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde müzakere safhasına geldiğini belirten Çiçek, çok değişik kanunlarla ilgili taramaların başladığını hatırlattı.

AİHM'in Türkiye aleyhine kadının soyadı ile ilgili bir kararı olduğunu anımsatan Çiçek, önceki yasalara göre kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma mecburiyeti olduğunu, sonradan bu yasada değişiklik yapıldığını ve artık kadının kızlık soyadını da taşıyabildiğini anlattı.

Çiçek, ancak, AİHM'de açılan bir davanın konuyla ilgili Türkiye'nin aleyhine sonuçlandığını, "kadının kocasının soyadını alma mecburiyetinin, sözleşmenin ihlali kabul edildiğini" bildirdi.

AİHM'in, kadının, kocasının soyadının önünde kendi soyadını da taşımasını yeterli bulmadığını ifade eden Çiçek, söz konusu davada, üçlü bir sistemin söz konusu olduğunu kaydetti. Çiçek, yasadaki yeni düzenlemenin de bu mahkeme kararının gereğini yerine getirmek için yapıldığını vurguladı.

Adalet Bakanı Çiçek, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik bir soru üzerine, Anayasa değişikliğinin TBMM'nin işi olduğunu belirterek, konunun gündeme gelmesi halinde, gerekli fikri katkıyı vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Türkiye'de birçok kişinin yargılama açısından ayrıcalıkları olduğunu vurgulayan Çiçek, "Bundan en fazla şikayet eden de biziz. Bugün Cumhuriyet savcıları, ayrıcalıklar nedeniyle birçok soruşturmayı yapmakta zorlanmaktadır. O ayrıcalıkların yargı açısından da ne kadar sakınca çıkardığını hep beraber gördük" diye konuştu.


TÜPRAŞ'TA ŞİMDİ NE OLACAK?

Danıştay'ın Tüpraş'ın satışı ile ilgili olarak sürpriz bir şekilde yürütmeyi durdurma kararının almasının ardından gözler şimdi gerekçeli karara ve Özelleştirme İdaresi'ne çevrildi

Piyasanın genelinde ise yürütmeyi durdurma kararı için artık geç olduğu ve devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle ihalenin iptal edilemeyeceği görüşü hakim.

Tüpraş'ta yürütmeyi durdurma kararının ardından biri daha ağırlıklı olmak üzere iki ayrı görüş öne çıkıyor.

"Geri dönüş olmaz"

Bazı uzmanlar devrin gerçekleşmiş olması nedeniyle artık geriye dönüşün olmayacağını ve bu nedenle kararın 'uygulanamaz' olduğunu savunuyorlar. Aynı uzmanlar, geçmişte Bakanlar Kurulu'nun benzer durumlarda "maddi imkansızlık" gerekçesiyle satışın devamı yönünde karar aldığını hatırlatıyorlar. Uzmanlar geçmişte Usaş ve Çitosan satışlarında da benzer durumlar olduğunu ancak satışların mahkeme kararlarına rağmen devam ettiğini belirttiler.

CNN Türk'e konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Avukat Prof Dr.Fadullah Cerrahoğlu, ortada durdurulacak bir yürütme olmadığını ve devrin zaten gerçekleşmesi nedeniyle bu aşamadan sonra geri dönüşün imkansız olduğunu söyledi. Cerrahoğlu, şu görüşleri kaydetti:

DANIŞTAY'IN KARARI

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tüpraş'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurdu. Kurul'un, ihale şartnamesindeki bazı hükümlerin 4046 sayılı Özelleştirme Yasası'nın hükümlerine aykırı olduğuna, bunun sonucunda yapılan ihalenin de yasaya aykırı olduğuna işaret ettiği öğrenildi.

Hisseler işleme kapatıldı

Kararın ardından İMKB'de işlem gören Tüpraş, Koç Holding ve Aygaz hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı.

Tüpraş işleme kapatıldığında düne göre yüzde 5.41, Koç Holding de yüzde 1.35 düşüşle işlem görüyordu.

Devir geçen hafta gerçekleşti

Tüpraş için 12 eylülde yapılan özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 4 milyar 140 milyon dolar ile Koç-Shell grubu vermişti.

İhalenin ardından ilgili kurumlardan teker teker onaylar alınırken, Koç-Shell ortaklığının 26 ocak 2006'da itibariyle parayı Özelleştirme İdaresi'nin hesaplarına aktarmasıyla devir işlemi tamamlandı.

"Herşey bitmiş, işlem ifa edilmiş. Ben Danıştay'ın bu kararının uygulanabileceğini sanmıyorum. Yürütmeyi durdurma kararı ara karardır ve dolayısıyla bu karar alınana kadar yapılan her türlü uygulama hukuka uygundur. Tüpraş'ın devir kararı da Danıştay'ın kararı öncesinde alınmasına karşın hukuka uygundur.

Şu anda durdurulacak bir yürütme yok. Alıcı bir sürü kredi bağlantısı yapmış, kadrolar değişmiş, yönetim değişmiş... Bu aşamadan sonra geriye dönüş imkansız. Bu karar devirden önce verilmeliydi."

Özelleştirme İdaresi detayları bekliyor

Koç-Shell konsorsiyumundan bir yetkili de Reuters'a yaptığı açıklamada "Gerekçeli kararı görmeden tam bir şey söylemek mümkün değil. Eğer bu karar devirden önce verilmiş olsaydı, o zaman etkili olabilirdi. Ancak devrin tamamlanması ve paranın da ödenmiş olması geri dönülmez bir yol olarak görünüyor" dedi.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri ise bu aşamada açıklama yapmayacaklarını söylediler.

İdare binasındaki Başak Sigorta ve Başak Emeklilik'in özelleştirilmesi ihalesi nihai pazarlık görüşmeleri sonrası, gazetecilerin Danıştay'ın Tüpraş'a dönük yürütmeyi durdurma kararını hatırlatması üzerine yetkililer, ''Danıştay kararını, detaylarını görmeden, bu aşamada herhangi bir açıklama yapmamız söz konusu değil'' şeklinde görüş bildirdiler.

Sendika kamuya devri bekliyor

Danıştay'a iptal başvurusu yapan sendika yetkililerinin görüşleri ise tam tersi yönde. Devir gerçekleşmiş olmasına karşın ortada fiziki bir imkansızlık olmadığını belirten yetkililer, bu nedenle kararın hemen yürürlüğe konulmasını ve Tüpraş'ın tekrar kamuya dönmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

İtirazı yapan ve Tüpraş'ta örgütlü Petrol-İş sendikasının Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Tüpraş'ın zaman kaybetmeden, alıcı da mağdur edilmeden kamuya iade edilmesi gerektiğini bildirdi. Öztaşkın, ''İşlemler, bütünüyle şu anda durmuştur. Perşembe günü gerçekleştirilen devir işlemi geçersiz hale gelmiştir'' dedi.

Tüpraş'ın devriyle ilgili alıcıdan alınan 4 milyar 140 milyon doların iade edilerek TÜPRAŞ'ın kamuya döndürülmesi gerektiğini ifade eden Öztaşkın, ''Yargı kararına uyulmalıdır. Satış işlemi iptal edilmiştir. Bu karar bu anlama geliyor'' diye konuştu.

Petrol-İş Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen de, Danıştay'ın kararı ile ilgili, ''bu sevindirici kararın önceden verilmesini bekliyorduk'' dedi. Sözen, şunları söyledi:

''Karar, bizim verdiğimiz mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sonuna kadar bu kararın arkasında olacağız. Satışın iptal edilmesi ve Tüpraş'ın gerçek sahiplerine verilmesi gerekir. Bu hem kendimiz hem de işçilerimiz için sevindiricidir. Bu karar kutlanması gereken bir durumdur. Bu tesisler gerçek sahiplerine verildiği an kutlama yapacağız.''

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber