Meslek odalarının vize hakkı neden kaldırıldı?/ Video

AK Parti'li Yıldırım: "Odaların zaman zaman üyeleri üzerinde uyguladıkları keyfi, meslek etiğine aykırı müdahalelere engel olma amacı taşıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, meslek odalarının, harita, plan, etüt ve projelerdeki vize ve onayını kaldıran önergeyle, odaların zaman zaman üyeleri üzerinde uyguladıkları keyfi, meslek etiğine aykırı müdahalelere engel olunmaya çalışıldığını söyledi.

Yıldırım, harita, plan, etüt ve projelerde, meslek odalarının vize ve onayını kaldıran , "torba kanun" teklifine eklenen önergeyle ilgili bir grup milletvekiliyle TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Bu önergenin spekülasyonlara neden olduğunu ifade eden Yıldırım, değişiklikle TMMOB ve odaların asli görevlerine halel gelmediğini, görevlerine müdahalede bulunulmadığını söyledi. Yıldırım, burada odaların zaman zaman üyeleri üzerinde uyguladıkları keyfi, meslek etiğine aykırı müdahalelere engel olmanın amaçlandığını kaydetti.

Vize uygulamasının, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nda verilmeyen bir yetki olduğunu belirten Yıldırım, bugüne kadar kanunda verilmeyen bir yetkinin kullanıldığını ifade etti. Yıldırım, üyeler üzerinde sıkıntılara yol açan uygulamanın ortadan kaldırıldığını dile getirdi.

Yıldırım, bu düzenleminin geçmişte yargıya taşındığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu düzenlemede haklı bulundu. Yapılan düzenleme yargı kararlarına da uygun bir düzenlemedir. Bu düzenleme, mesleki denetimi ortadan kaldırmıyor, TMMOB'dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki aktarımı söz konusu değil. Düzenleme, bakanlığa yetki vermiyor, bütçe aktarımı, mali hakların başka yere aktırılması da söz konusu değil. Düzenleme, kanunda öngörülmeyen, vatandaşa ve mimar, mühendislere ek külfet getiren bir uygulamayı ortadan kaldırıyor. Yapılan işin niteliğiyle ilgili bir düzenleme değildir. Uygulamadan vatandaş memnundur, bize onlarca telefon geldi. Belediyelerimizden geliyor. Hem TMMOB üyelerimizin, mimar ve mühendislerimizin, hem idarelerimizin, hem de vatandaşlarımızın memnun olduğu düzenlemedir."

-"Gezi Parkı ile alakası yok"

Düzenlemenin Gezi Parkı olaylarıyla ilişkilendirildiğinin anımsatılması üzerine Yıldırım, "Alakası yok. Bu, senelerdir süren bir sorun, idareler bunları yönetmelikle çözmeye çalıştı fakat sarih bir şekilde çözülemedi. Bunu, Gezi olaylarıyla irtibatlandırmak çok anlamlı değil, konumuzla hiç alakası yok. Buna karşı çıkan gerek muhalefet, gerekse TMMOB tarafındaki arkadaşlar şunu sormalı; geçmişte bunu uygularken işin kalitesine, daha iyi hizmet verilmesine nasıl katkı sağlıyorduk? Biz soruyoruz, cevabı yok. Bir katkı sağlanmıyor. Amaç odayı ayakta tutmaksa, bütün mimar ve mühendisler üyelik aidatları ödüyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber