Torba kanunda son durum

Meclis Genel Kurulu Torba Kanun teklifini görüşmeye devam ediyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba kanunda son durum

Torba kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçen haline göre, toplam 76 maddeden oluşmaktadır. Bunlar arasında en önemli olanı 73. maddedir. Zira bu madde a-z'ye kadar fıkralardan ve z'den sonra da aa ve bb adlı iki fıkradan oluşmaktadır. Her fıkra üzerinde tek tek görüşme açılmaktadır. Bu şu anlama gelmektedir. Muhalefet (CHP, MHP, BDP) her fıkraya ilişkin gerekli/ gereksiz önerge verebilmektedir. Muhalefet genel olarak kanunun yasalaşamasını geciktirme gibi bir hedefle hareket ettiği için bazen aynı fıkralar hakkında virgül değişikliği yapılarak yeni önerge sunulmakta ve söz hakkı alınarak konuşmalar yapılmaktadır. Bunlar da, teklifin yasalaşmasını geciktirmektedir.

Genel Kurul, dün gece yarısı saat 02:00 civarlarında a-z'ye kadar olan fıkraları bitirmiş ve aa fıkrasında Ak Parti tarafından verilen bir değişiklik önergesini görüşüyordu. Ancak muhalefet partilerinin usul, çoğunluk, yöntem tartışması açması nedeniyle önergenin görüşmesi tamamlanamamıştır. Genel Kurul görüşmelerine bugün saat 15:00'ten sonra devam edecektir.

Genel Kuruldaki görüşmeler tamamlandıktan sonra, Meclis bürokratları eklenen yeni maddeleri de torba kanun teklifine ekleyerek bir kaç gün içerisinde kanun teklifinin son halini, Cumhurbaşkanlığı makamına onaya sunacaktır. Cumhurbaşkanı Gül'ün, kanunu 15 gün içinde onaylama veya onaylamama yetkisi bulunmaktadır. Onaylama yetkisini, ilk gün kullananabileceği gibi 15. günde de kullanabilir. Kanun, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandıktan sonra, Resmi Gazetede yayımlanacak ve Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Torba kanunun 3 maddesi dışında kalan tüm maddeleri, Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber