'Alo Fetva Hattı'nda' ramazan yoğunluğu

Konya Müftüsü Özbuğday: "Ramazan ayının girmesiyle Alo Fetva Hattı'na gelen sorularda yüzde 100 artış var. Bu yoğunluk nedeniyle fetva hattındaki görevliler, iftardan sonra da hizmet veriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Alo Fetva Hattı'nda' ramazan yoğunluğu

Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, ramazan ayının girmesiyle Alo Fetva Hattı'na gelen sorularda yüzde 100 artış olduğunu belirterek, "Bu yoğunluk nedeniyle fetva hattındaki görevliler, iftardan sonra da hizmet veriyor" dedi.

Özbuğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müftülüklerin önemli görev ve hizmetlerinden birinin de vatandaşlarden gelen dini soruları cevaplandırmak olduğunu söyledi.

Bu bağlamda Konya Müftülüğüne de mail ve telefon yoluyla sorular yöneltildiğini ifade eden Özbuğday, "Bizzat vatandaş tarafından da müracaat edilerek sorular geliyor, ancak sorular ağırlıklı olarak telefonla geliyor" dedi.

Özbuğday, gelen sorular için müftülükte kadınlar ve erkekler için fetva bürosu oluşturduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Erkek ve bayan görevlilerin görev yaptığı bu bürolara gelen tüm dini sorular kadın ve erkek görevliler tarafından cevaplandırılmakta. Günde ortalama 400-500 civarında soru geliyor. Bizzat Müftülüğe gelerek soru soranların sayısı da 150-200 civarında. Ayrıca e-mail yoluyla gelen sorular da var. Ramazan ayının girmesiyle Alo Fetva Hattı'na gelen sorularda yüzde 100 artış var. Bu yoğunluk nedeniyle fetva hattındaki görevliler, iftardan sonra da hizmet veriyor. Hergün, saat 08.00 ile 17.00 arasında, iftardan sonra da 23.00'e kadar görevliler nöbet tutarak, gelen soruları cevaplandırıyor. Konya'nın bir özelliği var, alimlerin daha çok bulunduğu bir il olarak bilinir. Bu nedenle Müftülüğümüze il dışından, hatta yurt dışından da sorular geliyor. Gelen soruların tümü cevaplandırılmaya çalışılıyor."

Gelen soruların yüzde 60'ının oruçla, yüzde 20'sinin de zekat ve sadaka-i fıtır ile ilgili olduğunu anlatan Özbuğday, genellikle hangi hallerde orucun bozulduğu, hangi durumlarda kaza gerekip gerekmediği yönünde sorular geldiğini dile getirdi.

Hastanelerde tedavi gören vatandaşların da tedavileri devam ederken oruçlarını tutmak istediğini aktaran Özbuğday, "Vatandaşlar, hem tedavi görüp hem oruç tutmayı arzu etmekte. Tedavi görürken, dışarıdan alınan hap, serum gibi şeylerin orucu bozup bozmayacağını soruyor. Yine kan aldıracak vatandaşlarımız da kan aldırmanın orucu bozup bozmayacağını bize soruyor" diye konuştu.

-İl Müftülüğü'ne oruçla ilgili gelen ve resmi internet sitesinde yayımlanan bazı sorular ve cevapları şöyle:

- İğne ve serum orucu bozar mı?

Dinimiz, hasta olan ve tedavi sürecinde bulunan kişilerin oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden kimseler, sağlıklarına kavuşup, tedavileri tamamlanıncaya kadar oruçlarını erteleyebilirler. Ayrıca, ramazan ayında herkesle oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına başka bir engelleri de bulunmuyorsa, iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkana sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler; oruçları bozulmaz. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak, damardan serum ve kan almakla oruç bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.

- Yıkanmak orucu bozar mı?

Ağız veya burnundan su girip yutmadıkça, oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Bu itibarla, ağız ve burnundan su kaçırmamak şartıyla oruçlunun yıkanmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validelerimiz, Hz. Peygamber'in ramazanda imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir.

- Parfüm ve kolonya orucu bozar mı?

Parfüm veya kolonya sürmek ve koklamak orucu bozmaz.

- Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.

- Makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulur mu?

Krem sürmek, makyaj yapmak veya yaptırmakla oruç bozulmaz. Ancak, makyaj malzemeleri, herhangi bir şekilde ağız ya da burun yoluyla boğaza ulaşması halinde oruç bozulur.

- Oruçlu kimse akupunktur yaptırabilir mi?

Akupunktur; vücutta belirli noktalara iğne batırmak suretiyle çeşitli hastalıkları tedavi etme metodudur. Akupunktur uygulanması halinde, vücudun beslenmesi, gıda alması söz konusu olmadığından, akupunktur yaptırmak orucu bozmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber