Kuma getiren belediye çalışanı tazminatsız atılacak

Haber Giriş : 10 Şubat 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da Küçükdikili beldesinde eşinin üzerine kuma getiren belediye çalışanı, tazminat hakkını kaybederek işten çıkarılacak. Şiddet uygulayanın maaşının yarısı eşine verilecek

Adana'nın merkez Seyhan ilçesine bağlı Küçükdikili beldesinin ilkokul mezunu olan bekâr Belediye Başkanı DTP'li Leyla Güven (42), DİSK'e bağlı Genel - İş Sendikası ile belediye çalışanları arasında imzalanan yeni dönem toplu iş sözleşmesine, "nikâhsız beraberliği" ve "aile içi şiddeti" önlemeye yönelik iki özel madde koydurdu.
Buna göre, nikâhsız evlilik ihbar tazminatı ödenmeksizin işten çıkarma nedeni olacak. Eşine şiddet uygulayan işçinin ücretinin yüzde 50'si kesilip şiddet mağduru eşe ödenecek.

'Tartışmalı ama güzel'
Hukukçular, toplu iş sözleşmelerinin çalışma yaşamını düzenleyebileceğine dikkat çekerek, yeni maddelerin özel yaşamı ilgilendirdiğini, bu nedenle de uygulanabilirliğinin tartışmalı olduğunu savundu. Adana Barosu Kadın Komisyonu Başkanı avukat Şefike Ekizoğlu, toplusözleşmedeki maddelerin hukuken tartışılabileceğini, bu maddelerin insanların özel yaşamlarını ilgilendirmesine karşılık aile içi şiddeti önlemeye yönelik güzel bir uygulama olduğunu söyledi. Güven ise, "Amacımız işçilerin eşlerini korumak, aile içi şiddeti, kumaları önlemek. İkinci evliliğe izin vermiyoruz. Nikâhsız beraberlik sürdürdüğünü öğrendiğimiz işçinin işine son vereceğiz" dedi.

Okuyan çocuk yardımı
15 Aralık 2005'ten itibaren iki yıl geçerli olacak ve çalışanların aylık ücretinin ortalama 1000 YTL'ye çıktığı yeni sözleşmeye eklenen "nikâhsız evlilik" ve "aile içi şiddet" konusundaki maddelerin uygulanması için, işçinin eşi, çocuğu veya bir akrabasının belediyeye başvurması yeterli olacak.
İşçilere bir defaya mahsus olmak üzere ilköğretim okuluna giden çocuğu için 150, liseye giden çocuğu için 300, yüksekokula giden çocuğu için 750 YTL öğrenim yardımı yapılacak. Kız çocuklarını okula göndermeyenlere bu yardım yapılmayacak.

Mersin ve Diyarbakır'da başladı

Mersin'in alt kademe belediyelerinden Akdeniz Belediyesi çalışanları, toplusözleşmelerinde yer alan bir madde gereği Ferhan Şensoy, Okan Bayülgen, Rasim Öztekin, Özgü Namal gibi ünlü isimlerin rol aldığı "Kiralık Oyun"u izledi.

Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesine göre karısını döven işçinin maaşının yarısı mağdur eşe verilecek. Erkek çocuğunu okuttuğu halde kız çocuğunu okula göndermeyen, eğitim yardımından yararlanamayacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber